Afbeelding

Toekomst vol duurzame tuinen

Algemeen

Bleiswijk - Donderdagavond 25 oktober ontving de gemeente Lansingerland 25 lokale hoveniers bij de eerste editie van het Inspiratiecafé ‘Tuin van de Toekomst’. Gastheer was Melanchthon Business School in Bleiswijk.

Er werd samen met de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard, de Branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners (VHG) en NLGreenlabel gepraat over de klimaatuitdagingen bij de inrichting van tuinen. De gemeente en de hoogheemraadschappen werken samen met inwoners, bedrijven, organisaties en scholen, om de gemeente klimaatbestendiger te maken. Bij hevige regenbuien krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast maar ondervinden we ook gevolgen van de droge zomers en hoge temperaturen (hittestress). Door meer beplanting en minder tegels kan regenwater wegzakken in de grond. Ook zorgt groen voor schaduw en verkoeling tijdens warme zomers en geeft het ontspanning: een prettige leefomgeving dus voor mens en dier.

Tuin van de Toekomst
Eind 2017 is de gemeente gestart met het project ‘Tuin van de Toekomst’. Daarbij wil de gemeente, met de verschillende samenwerkingspartners, inwoners bewuster maken van het belang van een groene, klimaatbestendige tuin. Zeker als je bedenkt dat zeventig procent van de totale buitenruimte uit particuliere tuinen bestaat. Het project omvat onder andere het verspreiden van een digitale Tuin van de Toekomst-nieuwsbrief. Daarnaast worden regelmatig activiteiten voor inwoners georganiseerd en zijn er meetings met de samenwerkingspartners. Het inspiratiecafé ‘Tuin van de Toekomst’ van afgelopen donderdag was er één van. Tijdens deze avond zijn met de hoveniers, onder leiding van Lodewijk Hoekstra van NLGreenlabel en Kim van der Leest (auteur ‘De Levende Tuin’), inspirerende en praktische mogelijkheden verkend voor het ‘klimaatproef’ inrichten van tuinen. Daarnaast is er informatie gegeven over de verschillende subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente en de hoogheemraadschappen.

Tips
Door ervaringen en tips en te delen zijn de hoveniers geïnspireerd om bij tuininrichtingen vaker te adviseren over klimaatbestendige maatregelen. Een vruchtbare avond met een waardevolle samenwerking als resultaat!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 9 minuten geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 3 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 4 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 5 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant