Alwin Akkermans kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur.
Alwin Akkermans kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur.

Nieuwe directeur voor OBS De Klipper

Algemeen 448 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Op 1 december 2018 krijgt OBS De Klipper in Berkel en Rodenrijs een nieuwe directeur, Alwin Akkermans. De goedlachse 42-jarige Alwin heeft zin in de nieuwe uitdaging op een school die de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt en nu ruim zevenhonderd leerlingen heeft op twee locaties.

Alwin is sinds 2012 directeur van IKC Floriant in Zoetermeer en heeft samen met zijn hechte team een school weten op te zetten met aparte klassen voor hoogbegaafde (hb-)leerlingen. De ouders vinden het erg jammer dat hun directeur vertrekt, maar begrijpen dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging.

Uitdaging
Overstappen van een school met 230 leerlingen naar een van ruim zevenhonderd leerlingen is al een uitdaging op zich, maar ook het Daltonprofiel van de Klipper sprak Alwin sterk aan. Daarnaast heeft Alwin de wens om onderwijs voor hoogbegaafde kinderen toegankelijker te maken en aangezien de Klipper al bezig is met plusklassen, kan zijn expertise op dit vlak goed van pas komen. “Ik ben er trots op dat de klassen op IKC Floriant geen eilandjes meer zijn en dat leerkrachten van elkaar leren en dat ook de kinderen uit verschillende de klassen meer met elkaar samenwerken”, vertelt Alwin. “IKC Floriant heeft wel klassen met hoogbegaafde leerlingen, maar is geen aparte hoogbegaafdheidsschool. Er is geen onderscheid tussen de reguliere leerlingen en de hb-leerlingen en dat vind ik heel belangrijk. Mijn doel voor de Klipper is dan ook om een hecht team te gaan vormen dat gebaseerd is op samenwerking en vertrouwen. Dat vertrouwen is voor mij heel belangrijk. Op een school met specifiek hb-onderwijs krijg je vaak kinderen binnen die beschadigd zijn geraakt, daardoor was er angst dat meer samenwerken met de kinderen uit de andere klassen problemen op zou kunnen leveren. Het blijkt echter dat kinderen door samen te werken in bijvoorbeeld IPC-projecten elkaar meer gaan vertrouwen en er dus ook minder gepest wordt.”

Vertrouwen
Op de vraag wat hij gaat missen aan IKC Floriant geeft Alwin aan dat hij zijn collega’s gaat missen, omdat de manier van werken altijd erg prettig is geweest: “Ze zijn erg professioneel en we kunnen alles tegen elkaar zeggen, zowel positief als negatief en de sfeer blijft goed. Dat is heel prettig en dat wil ik met mijn nieuwe collega’s ook weer opbouwen.” Ook zal hij de hb-leerlingen gaan missen, doordat die kinderen vaak net een andere benadering en aanpak nodig hebben om weer op te kunnen bloeien en dat dat ook een speciale band schept. Wat hij meeneemt naar De Klipper is vertrouwen, zegt hij: “Mijn vertrouwen heb je vanaf het begin. Dat hoef je niet te verdienen, dat gaan we alleen maar vergroten. Datzelfde heb ik altijd naar de kinderen toe: mijn vertrouwen heb je. Gaat het even wat minder lekker, dan kan dat. Ik hoor van de kinderen en hun ouders dat het gewaardeerd wordt dat er de mogelijkheid is om bijvoorbeeld even af te koelen in mijn kantoortje.”

Zichtbaar
De Klipper heeft twee vestigingen en dat betekent dat Alwin niet op beide locaties tegelijk kan zijn. Hij wordt daarom ondersteund door een locatieleider. Hij geeft aan dat hij het belangrijk vindt om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor collega’s, ouders en kinderen. Alwin zal daarom proberen op vaste dagen op een van beide locaties te zijn, maar ook regelmatig thuis werken. Dan kan de nieuwbakken directeur meters maken met administratief werk, zodat hij op school ook echt aanspreekbaar is voor iedereen en niet opgesloten zit in zijn kantoor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant