Van Dijk met zijn personeel. Naast hem Niels Kraaijenbos die binnenkort het vijfentwintig jarig jubileum viert.
Van Dijk met zijn personeel. Naast hem Niels Kraaijenbos die binnenkort het vijfentwintig jarig jubileum viert.

Oog voor detail moderne loods hovenier

Algemeen 362 keer gelezen

Bleiswijk - Wie via de Merenweg Bleiswijk inrijdt kan het niet ontgaan: er wordt gebouwd bij hoveniersbedrijf Toon van Dijk. De oude opslagruimte annex kas maakt plaats voor een moderne, ruime loods. In de toekomst worden de vrachtwagens binnen geladen. “De mannen hoeven minder heen en weer te lopen, te tillen en te sjouwen en blijven altijd droog”, zegt Van Dijk die uitlegt dat het ‘zeker’ geen standaard loods wordt. “Ik heb daar bepaalde ideeën over, het zit al twee jaar in mijn hoofd.”

Door Andrea van der Houwen

Toon van Dijk is al ruim vijfenveertig jaar actief op het gebied van groenvoorziening en bestrating. Ooit begonnen in de ambulante handel, toen hij als zeventienjarig jochie met bloemen en planten op pad was. “Ik had natuurlijk nog geen rijbewijs dus reed ik met een twintig kilometer autootje en een bakfiets door het dorp.” Van Dijk groeide op aan de huidige Edisonlaan in Bleiswijk waar zijn vader varkenshouder en groentetuinder was. Na acht jaren verkoop ‘langs de straat’ besloot hij om een tuincentrum te beginnen pal naast het perceel van zijn vader, daar waar nu de eilanden van Tuinen Oost gecreëerd zijn. Toen al onderscheidde Van Dijk zich van de rest. “Je hoefde bij mij geen route te lopen en ik was niet van de potten en de pannen, maar meer van het groen. Je kreeg bij ons een goed advies en het hovenierswerk deden we er ook bij.” Van Dijk had er geen notie van dat precies op die plek ooit huizen gebouwd moesten worden, maar toen de gemeente met dit bericht kwam begon de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het werd een grote bestaande tuinderswoning met een kas aan de Merenweg. “Dát was het moment om te beslissen om verder te gaan met uitsluitend hovenierswerk”, zegt de ras-Bleiswijker. “We stopten met de handel in bloemen en gingen met onze tijd mee. Er werd meer en meer gevraagd om hout in tuinen, daar speelden wij op in.”

Houtkleur
Nu is het tijd voor vernieuwing van de opslagruimte. De nieuwe loods is negen meter hoog, drie keer hoger dan de oude, en krijgt grote deuren zodat de wagens naar binnen kunnen rijden. Voor de uitvoering van die deuren houdt Van Dijk consequent vast aan zijn eigen idee: “Ik wil geen standaard zwarte, grijze of witte, maar deuren met een houtkleur zodat het een warme uitstraling krijgt.” Zo is over elk detail door hem nagedacht. Tot en met het raam van de toekomstige kantine op de eerste verdieping. “Dat wordt een raam met spijltjes, zodat het de sfeer van een tuinhuis krijgt.”
Ouder worden
Waar en ander het op zijn leeftijd rustiger aan gaat doen, gaat Van Dijk met gemak een nieuwe uitdaging aan. Een mooi voorbeeld van hoe je om kan gaan met ouder worden maakte de hovenier onlangs mee. “Of ik een hardhouten schutting wilde plaatsen bij een hoogbejaarde klant want ‘die gaat zoveel langer mee’. Mooi toch, als iemand van achter in de negentig zo positief in het leven staat?” Van Dijk vierde onlangs de plaatsing van het dak met de buren van de Merenweg. Een dak met zonnepanelen. Ook is er een warmtepomp voor aardwarmte geïnstalleerd. “Zomer en winter blijft de temperatuur in de loods zo’n tien graden, een prima temperatuur voor de materialen maar ook om in te werken”, aldus Van Dijk die intussen druk bezig is met het uitzoeken van de belettering voor het nieuwe logo. “Wat het recept is om het zo lang vol te houden?”, zegt Niels Kraaijenbos over zijn vijfentwintig jarig jubileum. “Toon is gewoon een bovenste beste baas.” De officiële opening staat op de kalender voor het begin van 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant