[BLIK OP DORPSGENOTEN] Frans Ammerlaan
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Frans bij de nieuwe winkel van Bakkerij Ammerlaan in het herontwikkelde deel van winkelcentrum Bleiswijk.
Frans bij de nieuwe winkel van Bakkerij Ammerlaan in het herontwikkelde deel van winkelcentrum Bleiswijk.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Frans Ammerlaan

  •   199 keer gelezen

Van bakker tot gemeenteraadslid. Het lijkt een grote stap, maar bij Bleiswijker Frans Ammerlaan valt dat best mee. Hij was zijn hele leven al bakker en ondernemer maar ook bestuurslid van winkeliers- en ondernemersorganisaties. Onder meer in Zoetermeer, in 1978 de eerste 'uitstap' van Bakkerij Ammerlaan waarvan de bakermat nog steeds Bleiswijk is.

Samen met zijn drie jaar oudere broer Jacques kwam de nu 63 jaar jonge Frans in 1978 zijn vader Leo vergezellen bij de leiding over het bakkerijbedrijf. Dat was een heel natuurlijk proces. Vader Leo Ammerlaan was niet alleen zakelijk maar ook sociaal: hij gaf mensen de ruimte.

Ook Leo Ammerlaan was bestuurlijk actief, in het eigen dorp Bleiswijk maar ook daarbuiten. Zo gaf hij het goede voorbeeld aan zijn zoons Jacques en Frans die begin 2017 het bedrijf met 28 winkels (het zijn er nu 29) en 270 medewerkers hebben overgedragen aan de volgende generatie, Joost en Mark Ammerlaan, de zoons van Jacques die zelf nog volop actief is in het bedrijf.

Frans Ammerlaan is intussen aan een nieuw leven begonnen. Met 390 voorkeurstemmen werd hij richting de gemeenteraad van Lansingerland gedirigeerd voor het CDA, de partij waar hij al jaren lang 'slapend lid' van was.

We ontmoeten Frans in de nog nieuwe winkel van Bakkerij Ammerlaan in het centrum van Bleiswijk. Het is onderdeel van het project Kranenburg dat niet zo lang geleden is herontwikkeld. De familie Ammerlaan en ook Frans zelf hebben daarbij een belangrijke sturende rol gespeeld. Zoals ze al eerder betrokken waren bij winkelontwikkelprojecten in Bleiswijk, onder meer op de plek waar voorheen de oude bakkerij van Ammerlaan stond.

Hoe lang bestaat Bakkerij Ammerlaan nu al?
Alles bij elkaar 122 jaar. Leonardus Ammerlaan, de opa van mijn vader en onze overgrootvader dus, is er in 1896 hier in Bleiswijk mee begonnen. Oorspronkelijk kwam hij uit Schipluiden. Wij zijn dus van huis uit een beetje Westlanders. Het is wel grappig dat ik nu als raadslid vanuit het Oostland bruggen probeer te bouwen naar het Westland.

Hoe heeft Bakkerij Ammerlaan kunnen uitgroeien tot zo'n groot bedrijf?
Ik denk vooral door het ondernemersbloed dat de Ammerlanen in zich hebben. De eerste twee generaties, overgrootvader Leonardus en mijn grootvader Jaap, waren alleen nog maar op Bleiswijk gericht. Ieder dorp had toen nog zijn eigen bakker. Mijn vader Leo was van 1924 en is dus na de oorlog actief geworden in het bedrijf. In eerste instantie nog niet met andere winkels maar wel met bezorgwijken. In die tijd werd het brood nog bij de mensen thuis gebracht. We hadden zeven wijken, onder meer in Bergschenhoek, Schiebroek en Hillegersberg. In 1976 kwam ik van school en in 1978 zijn Jacques en ik medefirmant geworden. Op de stroom van allerlei ontwikkelingen in de samenleving is het bedrijf verder gegroeid en kwamen er steeds winkels bij die werden bevoorraad vanuit de centrale bakkerij. Eerst stond die nog in de Dorpsstraat waar ook onze oudste winkel was en later werd er een moderne nieuwe bakkerij gebouwd op het bedrijventerrein de Hoefslag aan de Lorentzstraat. Mijn vader was trouwens de eerste bakker in Nederland met een elektrische oven. Om aan te geven dat hij heel vooruitstrevend was.

Jullie hebben je, neem ik aan, altijd met je hele ziel en zaligheid voor Bakkerij Ammerlaan ingezet?
Het bedrijf ging voor alles, maar we hoefden het niet alleen te doen. Mijn vader had met die zeven bezorgwijken al zeventien medewerkers. Het bedrijf is altijd blijven groeien en dat kon omdat we altijd kwaliteit bleven leveren. Mijn broer en ik hadden een duidelijke taakverdeling. Jacques deed de bakkerij en de investeringen en ik was de man van de winkels. We zeiden wel eens gekscherend: wat Jacques uitgeeft probeert Frans weer terug te verdienen. We hebben altijd een prima samenwerking gehad, ook met de medewerkers en dat komt vooral door de instelling dat je enerzijds zakelijk bent maar tegelijk ook sociaal. Mijn vader en wij zijn nooit bazerig geweest. We hebben altijd onze medewerkers zo goed mogelijk behandeld en ze de ruimte gegeven om zich te ontwikkelen. Als mensen het vertrouwen krijgen, dan geven ze dat ook terug door zich in te zetten voor de zaak, ook als je zelf niet in de buurt bent. We hebben altijd heel hard gewerkt, maar we namen ook tijd voor vakantie. Mijn vader en moeder namen het gezin al mee naar het buitenland: Luxemburg, Comomeer, overal zijn we geweest om lekker te kamperen.

Dus je kijkt er met een goed gevoel op terug!
Zonder meer. Ik heb altijd met ontzettend veel plezier gewerkt en van alles gedaan ook buiten het bedrijf. Vooral in Zoetermeer was ik heel actief in de winkeliers- en ondernemerswereld. Hetzelfde geldt ook voor Jacques. Die zat in diverse landelijke bakkersorganisaties. Door de combinatie blijf je midden in de samenleving staan en hou je ook oog voor het grotere geheel.

Was het niet lastig om afstand te nemen en los te laten?
Dat is altijd heel moeilijk maar het moest wel. Mijn bedoeling was om rond mijn 55ste te stoppen. Dat is zes jaar later geworden maar het was goed zo. We hebben in twee fasen het bedrijf overgedragen. De eerste stap was in 2011 en de tweede begin vorig jaar. Je moet, als je ouder wordt. altijd de jonge generatie de ruimte geven om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. We hebben er alle vertrouwen in dat het familiebedrijf goed wordt voortgezet door de vijfde generatie.

En je bent zelf de politiek in gegaan? Is die wereld niet te stroperig voor een ondernemer die door wil?
Het is anders en het werkt anders, maar ik vind het wel boeiend. Mijn bestuurlijke ervaring door de jaren heen helpt me wel, maar natuurlijk moet ik in het politieke werk nog veel leren. Over bijvoorbeeld moties en amendementen. Het is een andere wereld, maar ik vind het leuk om nu vanuit een andere positie een bijdrage te leveren aan het op peil houden en verder verbeteren van Lansingerland. Mijn speerpunten zijn onder meer bereikbaarheid en levendige kernen. Mijn stelling is dat de N209 – ik ben er nota bene pal naast geboren – grotendeels vierbaans moet worden en verdiept vanaf de veilingen tot ter hoogte van het gemeentehuis. Het eerste voor de bereikbaarheid en de veiligheid en het tweede voor de leefbaarheid voor de mensen die er vlakbij wonen. Verder zijn levendige dorpskernen voor mij heel belangrijk. Goede kernen zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen. In Berkel en Bleiswijk staat het in grote lijn goed op de rit, in Bergschenhoek kloppen bepaalde dingen niet. Het sluit allemaal net niet goed aan. Daar moet dus iets gebeuren en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Dus je bent er goed druk mee?
Ze zeggen dat er twee dagen per week staan voor het raadswerk, maar als je net bezig bent, dan heb je meer tijd nodig. Dat geeft niet. Die tijd heb ik. Het leuke van het raadswerk is dat je met de samenleving in gesprek bent. Vanmorgen was de opening van een kunstgrasveld van BVCB. Dan probeer je meteen ook met het bestuur te praten en erachter te komen wat er zoal leeft. De hoge huurtarieven van de velden vinden ze niet prettig. Dat stamt nog uit de tijd dat Lansingerland aan de geeuwhonger lag. Ik heb gezegd dat ik hun punt begrijp, maar dat je moet uitkijken dat het huishoudboekje op orde blijft. Dat geldt ook voor een gezin of bedrijf: als je net uit een financieel moeilijke situatie komt, ga je niet meteen weer grof uitgeven maar hou je de hand op de knip. Maar, het is wel een punt van aandacht dat ik in mijn achterhoofd hou.

Heb je nog meer hobby's of bezigheden?
Niet zo heel veel. Mijn werk was altijd mijn hobby. Fietsen met mijn vrouw vind ik leuk. Verder zijn onze kinderen nog relatief jong. Ik ben laat aan de vrouw gekomen en op mijn 38ste pas getrouwd. Voor die tijd nam ik er de tijd niet voor. Dat is de aard van het beestje: je tijd zo goed mogelijk besteden! Ik ben nog gezond en hoop het raadswerk nog twee of drie termijnen te kunnen en mogen doen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>