Kunstgalerie Bleiswijk culturele aanwinst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Kunstminnaars Tom van Giessen (l) en Rien van der Linde in de kunstgalerie.
Kunstminnaars Tom van Giessen (l) en Rien van der Linde in de kunstgalerie.

Kunstgalerie Bleiswijk culturele aanwinst

  •   102 keer gelezen

Bleiswijk – Toen bij Tom van Giessen het idee ontstond om in de Cosinta Hoeve aan de Hoekeindseweg 26 kunst tentoon te stellen, kon hij niet vermoeden dat het plan zo breed gedragen zou worden bij kunstliefhebbers in Lansingerland en inmiddels ver daarbuiten. Al meteen na de opening in februari van dit jaar meldde de ene na de andere exposant zich aan voor een plekje in de 'mini kunsthal'.

Nadat de groothandel in cosmetica, die Tom van Giessen runde met zijn broer en zus, verkocht was besefte hij dat de ruimte die vrij kwam uitermate geschikt was om een kunstgalerie van te maken. "Veel verbouwen was niet nodig", zegt de liefhebber van kunst en muziek. Menigeen kent hem van 'In a Jazz Tradition'. "Alleen een nieuwe vloer en een beetje schilderen."

Voor de contacten in de kunstwereld deed Van Giessen een beroep op plaatsgenoot Rien van der Linde, interieurarchitect met een grote passie voor kunst. Van Giessen noemt hem 'een man met verstand van kunst en een ingang in de kunstenaarswereld'. Van der Linde was meteen enthousiast en er ontstond een mooi kunstkoppel – elk met een andere insteek - dat elkaar prima aanvult. Van Giessen, eigenaar van de galerie, is het creatieve brein. Van der Linde bewaakt de afspraken, samen met de exposanten en twee vrijwilligers, en doet de administratie. Er is echter ook een overeenkomst tussen de twee heren: allebei hadden ze in hun jongste jeugd niet meteen interesse in kunst. "In die tijd was dat bij ons thuis niet im frage", zegt Van Giessen, die vertelt dat hij wel altijd naar muziek luisterde. "Later kwam de kunst mij vanzelf aanwaaien. Op een keer ben ik gewoon gaan schilderen. Ik heb het mijzelf aangeleerd." Van der Linde wijt het ontbreken van kunst in de opvoeding aan zijn technische aanleg. "Mijn ouders wilden graag dat ik dáár iets mee ging doen." Op volwassen leeftijd werd de schade door beide heren ruimschoots ingehaald. Zelf schilderen zij intussen alweer een groot aantal jaren. Van Giessen is heel bescheiden over zijn eigen creaties, maar laat toch enkele van zijn werken zien. "Ik ben van abstract en werk heel graag met kleuren." Om de exposities in goede banen te leiden, wist het duo Van Giessen/Van der Linde een groep enthousiaste gastvrouwen en gastheren om zich heen te verzamelen.

Terugblik Kunsttoer
Dat deze kunstgalerie in een grote behoefte voorziet, werd vooral duidelijk tijdens de Kunsttoer Lansingerland, waarbij meer dan driehonderd bezoekers een kijkje namen in de kunstgalerie. In dat weekend waren alle deelnemende kunstenaars met hun werk vertegenwoordigd in de galerie.

Toekomst
Plaatselijke basisschoolkinderen maakten al een keer kennis met kunst in de Cosinta Hoeve. "Daar komt zeker een vervolg op", benadrukt Van Giessen. Ook is de galeriehouder van plan om zijn ervaring met muziek in de toekomst te combineren met een expositie en staat het aanbieden van workshops hoog op het wensenlijstje.

Na de opening van de kunstgalerie aan het begin van dit jaar meldden zich direct kandidaten voor de volgende exposities. Aan de huidige expositie, alweer de vijfde verzameling kunstwerken die getoond wordt, werken negen kunstenaars mee. Deze is nog tot en met 16 december te bezoeken op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Informatie over de deelnemende kunstenaars en de galerie is te lezen op de website en de Facebookpagina van Kunstgalerie Bleiswijk.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>