Olav op zijn zolderkamer te midden van de apparatuur waarmee hij het materiaal op 112-Lansingerland zet.
Olav op zijn zolderkamer te midden van de apparatuur waarmee hij het materiaal op 112-Lansingerland zet.
Blik op Dorpsgenoten

Nieuwsjager Olav Spa

Algemeen

Wie is toch die Olav Spa die je overal in Lansingerland keihard fietsend kunt tegenkomen, op weg naar een 112-melding? Olav is incidentrijder ofwel incidentfotograaf. Hij krijgt alle meldingen van politie, brandweer en ambulance-uitrukken binnen via zogenoemde p2000-meldingen. Het bijbehorende apparaatje draagt hij 24 uur bij zich. Als er interessante meldingen zijn binnen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek, dan springt hij op zijn fiets en rijdt hij zo snel mogelijk naar ‘de plaats delict’. De foto’s zet hij op zijn site 112-Lansingerland en sinds kort heeft hij ook een afspraak over plaatsing in Hart van Holland Lansingerland. Een nadere kennismaking met deze bijzondere jongeman.

Moet je alles op de fiets doen Olav?
Ja, ik heb nog geen auto. Op termijn wil ik wel mijn rijbewijs gaan halen en een auto aanschaffen, maar nu heb ik daar de centen nog niet voor. Dus doe ik alles op de fiets. Gelukkig kan ik vrij hard fietsen en ben ik meestal aardig op tijd bij een incident. Doordat ik het met de fiets moet doen ben ik wel zodanig beperkt dat ik alleen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek kan bestrijken. Bleiswijk is echt te ver weg. Als ik daar op de fiets heen moet, is de brandweer de boel al aan het inpakken op het moment dat ik aankom. Daar doen we het natuurlijk niet voor. Als je een brand fotografeert dan moet je wel vlammen zien op de foto.

Hoe lang woon je al in Berkel en Rodenrijs?
Precies weet ik het niet. Ik ben in Den Haag geboren en ik denk dat ik hier ben komen wonen toen ik een jaar of acht was. Op dit moment ben ik 21. Mijn vader en moeder zijn gescheiden, dus ik woon hier met mijn moeder Manon. Mijn drie jaar oudere broer Sven woont een stukje verderop bij mijn vader. Gelukkig gaat het allemaal in goede harmonie. Mijn moeder en ik bezorgen heel vroeg in de morgen kranten. We gaan er om drie uur uit en dan bij de post in Bergschenhoek kranten halen. Die moeten dan voor zeven uur ‘s morgens allemaal bezorgd zijn. Over het algemeen ben ik er van half vijf tot zeven uur mee bezig. Ik vind het heerlijk werk en helemaal geen probleem om er vroeg uit te gaan. Je bent bovendien lekker buiten. Ik heb een flinke wijk in Rodenrijs en mijn moeder doet hier de Gouden Griffelbuurt, waar we dus zelf ook wonen.

Dus je bezorgt kranten en je loopt incidenten af? En wat nou als er een incident is tijdens het krantenbezorgwerk?
Ja dat is wel eens lastig. Ik kan niet mijn hele fototas meenemen tijdens het kranten bezorgen. Bovendien kan ik tijdens het bezorgen niet eens ergens heen. Ik heb die zware krantentas bij me en moet zorgen dat de mensen op tijd de krant krijgen. Meestal zijn er zo vroeg niet zo veel meldingen. Pas met die eerste storm op 4 januari waren er een paar meldingen, onder meer aan de Saturnus. Daar was een gevel door de storm naar beneden gekomen. Ik heb toen eerst mijn wijk afgemaakt en ben er toen heen gegaan. Die gevel lag er gelukkig nog. Bij een brand is het natuurlijk wel anders. Dan kun je wel eens te laat zijn.

Veel mensen van jouw leeftijd studeren nog of hebben een baan? Waarom jij niet?
Ik ben niet echt iemand om van negen tot vijf ergens op een kantoor of bij een bedrijf te werken. Ook op school was het met mij geen succes. De hele dag op één plek zitten is niks voor mij. Ik heb het wel geprobeerd, op de VMBO bij Melanchthon Berkenroden maar ik heb het uiteindelijk niet afgemaakt. Dat stilzitten is niks voor mij. Ben nu wel bezig met een thuisopleiding journalistiek. Dat gaat best goed omdat het me echt interesseert. Wat ik precies wil worden weet ik nog niet, maar iets in de journalistiek zou ik wel mooi vinden. In het verleden heb ik voor RTV Lansingerland ook reportages gemaakt en wat ik nu doe is eigenlijk ook journalistiek werk. Ik maak foto’s van incidenten en schrijf daar een kort bericht over en plaats dat op mijn eigen site 112-Lansingerland. Die site heeft onlangs de 6.000ste volger kunnen noteren. Dat is toch mooi. Je krijgt ook een wisselwerking, namelijk dat volgers mij ook tips gaan geven over incidenten en andere dingen waar ik op af kan gaan. Verder heb ik sinds kort officieel mijn eigen bedrijfje Spa Media.

Waar komt nou die kick vandaan om op meldingen af te gaan?
Het is een bepaalde spanning. Op het moment dat er een melding binnenkomt waar een foto in zit, dan giert de adrenaline door je lichaam. Brandweermensen hebben dat ook. Dan moet alles wijken en dan wil je gewoon zo snel mogelijk ter plaatse zijn.

Hoe vaak komen die meldingen nou binnen?
Je krijgt de meldingen van het hele Rijnmondgebied, dus zijn er heel regelmatig meldingen. Ik kijk natuurlijk vooral naar de meldingen in mijn eigen gebied en die zijn heel wisselend. Vandaag is er bijvoorbeeld helemaal nog geen melding geweest in Lansingerland maar gisteren met die storm natuurlijk wel. Nee, het fietsen viel gisteren niet helemaal mee.

Wat is je mooiste melding tot nu toe?
Dat was juli vorig jaar toen de politie uren lang onderzoek aan het doen was in een woning aan de Anjertuin in Bergschenhoek en daar 200.000 euro, 200 simkaarten, handgranaten en vuurwapens aantrof. Ik had een tip gekregen dat de politie daar bezig was en was als eerste ter plaatse om foto’s te maken. Het AD en RTV Rijnmond hebben toen ook foto’s afgenomen. De politie wilde op de dag zelf niet zeggen wat er aan de hand was, maar het was wel duidelijk dat het om een grote zaak ging. Ze waren vele uren bezig en omwonenden hadden ook gezien dat er ‘s morgens al een paar mensen waren afgevoerd.

Heb jij nou vanuit jouw werk het idee dat de criminaliteit toeneemt in Lansingerland?
Langzamerhand wel ja. Er zijn best aardig wat inbraken en de laatste tijd ook straatroven. Dat hoorde je voorheen eigenlijk nauwelijks.

Het is nu vrijdagavond half elf. Morgenochtend moet je om drie uur aan het werk. Is het geen bedtijd?
Nee, vanavond niet. Mijn moeder ligt al te slapen maar ik blijf vrijdagavond meestal op. Zometeen komt een maat van mij hierheen, Roy Wolters uit Zoetermeer. Die heeft wel een auto. Hem heb ik tijdens het werk leren kennen en we hadden eigenlijk meteen wel een klik. Hij is ook een echte incidentrijder. We gaan regelmatig ‘s nachts op pad, ook in het Haaglandengebied en als er dan meldingen binnenkomen, gaan we er op af. We zitten vaak bij Tankstation Jongeneel in Nootdorp wat te drinken en te babbelen, totdat er een leuke melding binnenkomt.

Kunnen jullie altijd wel goed je werk doen of word je vaak op afstand gehouden door de hulpdiensten?
Je probeert natuurlijk zo dicht mogelijk bij de plek van het ongeluk of de brand te komen. Overal het algemeen lukt dat goed. De mensen van de hulpdiensten gaan je ook kennen en je probeert met die mensen een goede relatie op te bouwen. Als je er niet dicht bij komt, dan moet je met een telelens werken. Ik heb een Canon 1000 en een extra lens van 55 tot 200 millimeter.

Is het in donker niet lastig fotograferen?
Als het donker is, zet ik het toestel altijd op handmatig. Je probeert dan het toestel zo in te stellen dat de foto’s optimaal van kwaliteit zijn. Het licht wisselt erg. Of een straatlantaarn oranje of wit licht geeft, dat geeft al een behoorlijk verschil.

Je hebt er lol in je gaat er lekker mee door?
Zeker wel. Ik vind het heel mooi werk en ben ook blij dat Hart van Lansingerland foto’s van mij wil plaatsen tegen een redelijke vergoeding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 17 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 20 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 21 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 23 uur geleden

Uit de krant