De blauwe parkeerzone rond metrostation Rodenrijs wordt uitgebreid.
De blauwe parkeerzone rond metrostation Rodenrijs wordt uitgebreid.

Tijdelijke oplossing voor parkeerproblemen bij metro

Algemeen

Lansingerland – De blauwe parkeerzone rond metrostation Rodenrijs wordt fors uitgebreid. Er was al een blauwe zone in de Vosmaerstraat. Straks moet je ook een parkeerschijf neerleggen als je bijvoorbeeld op de Anjerdreef, Rodenrijseweg of Zuidersingel wilt parkeren. Op deze manier wil de gemeente wat aan de parkeeroverlast doen die bewoners ervaren.

Door Boyan Ephraim

Station Rodenrijs kampt al jaren met parkeeroverlast. Het aantal reizigers op de metrolijn blijft maar stijgen, en daarmee ook het aantal auto’s rond de stations. In Rodenrijs weten ze dat maar al te goed. Auto’s worden foutgeparkeerd of in woonwijken rond het station gezet. Het gevolg: bewoners kunnen hun eigen wagen niet meer kwijt. Daarom nam de gemeente anderhalf jaar geleden al maatregelen. In de Vosmaerstraat werd een blauwe zone ingesteld van 8.00 uur tot 12.00 uur. Op die manier was het voor forenzen onmogelijk om de auto daar te parkeren en vervolgens de metro te pakken naar werk. In de Vosmaestraat was de overlast het grootst. Maar in plaats van dat forenzen de fiets of bus pakken naar de metro in plaats van de auto, parkeren veel mensen hun wagen gewoon een stukje verderop.

“We hebben inderdaad gezien dat een de overlast zich heeft verplaatst”, vertelt wethouder Simon Fortuyn dinsdag 15 januari tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. Om die reden wordt de zone straks uitgebreid. Toch hebben politici in de gemeenteraad zo hun bedenkingen bij die uitbreiding. “Gaan automobilisten straks niet gewoon opnieuw een stukje verderop staan?”, vraagt Juval Pat El (VVD) zich af. Volgens de wethouder hoeft hij zich daar geen zorgen om te maken: “We hebben bewust wat verder gekeken en verdere straten ook meegenomen.”

“Prima, deze maatregelen, maar het zijn eigenlijk lapmiddelen. Dit is een tijdelijke oplossing. We willen structurele oplossingen”, roept Johan van der Burg (CDA). Wethouder Fortuyn: “Wordt aan gewerkt! Dat laat alleen nog even op zich wachten. We zijn daar wel mee bezig. De bedoeling is dat het hele stationsgebied wordt heringericht.” Binnenkort zullen omwonenden geïnformeerd worden over de zone-uitbreiding. Zij zullen ook een speciale pas krijgen, zodat de zone niet voor hen geldt. Op z’n vroegst zal de uitgebreide blauwe zone begin 2019 ingaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant