Edwin woont met veel plezier in Lansingerland dat veel veiliger kan worden dan op dit moment.”
Edwin woont met veel plezier in Lansingerland dat veel veiliger kan worden dan op dit moment.”
BLIK OP DORPSGENOTEN

Edwin Vervaet

Algemeen 185 keer gelezen

Edwin Vervaet woont sinds het begin van de jaren negentig in Lansingerland. Eerst een jaar of zes aan de IJsvogellaan in Bleiswijk en de laatste twintig jaar aan de Planciusdreef in Bergschenhoek. Daar woont hij met veel plezier met zijn partner Dorien. Het huis was destijds fonkelnieuw. Nu vindt Edwin het huis voor twee personen eigenlijk te groot. Hij hoopt ‘ooit’ een tiny house te kunnen betrekken. Dat is ook een van zijn aandachtspunten als nieuw gemeenteraadslid voor de VVD.

Edwin is heel druk met het buurttoezicht in Lansingerland. Hij zit in het kernteam buurttoezicht als coördinerende man voor de hele gemeente. Iedere maand overlegt hij met de gemeente en de politie over wijkgerelateerde veiligheidsissues. Hij wil meer ambitie op veiligheid en dat is ook de reden waarom hij actief is geworden binnen de politiek.

Waarom word je zo tot het thema veiligheid aangetrokken?
Ik denk dat het vooral met mijn rechtvaardigheidsgevoel te maken heeft. Je blijft van de eigendommen van anderen af en je gedraagt je zo dat medeburgers geen overlast hoeven te ervaren of angstig moeten zijn dat ze iets overkomt, dat ze het slachtoffer van een inbraak worden, dat hun fiets of auto gestolen wordt, enzovoort.

Is Lansingerland onveilig?
We zitten qua veiligheid in de middenmoot maar het kan veel veiliger. We kunnen nog veel meer doen om onveiligheid en criminaliteit te voorkomen. De verschillende partijen kunnen nog veel beter samenwerken. De gemeente doet zijn best. Er komen binnenkort weer drie BOA’s bij. Een BOA is een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar. Dat is iemand die als het ware het verlengstuk is van de politie. Een goede aanvulling daarop. BOA’s doen werk waar de politie niet aan toe komt. De politie is heel goed in het 112-werk. Bij calamiteiten en meldingen zijn ze heel snel ter plaatse. Dat is hun prioriteit. Aan veel ander werk – zoals het behandelen en onderzoeken van aangiftes – komen ze onvoldoende toe.

Wat voor criminaliteit is er allemaal in Lansingerland?
Er worden ontzettend veel fietsen gestolen. In auto’s wordt ingebroken of ze worden gewoon gestolen. Er zijn berovingen op straat. Flink wat woninginbraken zijn er. Het is echt niet mis wat er op crimineel gebied allemaal gebeurt. Voor een deel zijn het eigen mensen maar voor een flink deel komt het van buitenaf. Vanuit Rotterdam komt de nodige ellende. Bij het RandstadRail-station Westpolder worden veel fietsen gestolen. Ik ben daar ook een paar keer gaan posten met een agent. Je kunt je klokje er bijna op gelijk zetten. Rond drie uur ‘s middags komen ze met de RandstadRail aan. Gastjes vanuit Schiebroek veelal. Ze reizen een paar haltes en gaan met een gestolen fiets terug. Ze hebben spullen waarmee ze heel makkelijk een slot kunnen openmaken. Binnen een minuut hebben ze een fiets van slot en dan zie je ze rustig wegfietsen. Natuurlijk hebben we een paar keer zo’n ventje gepakt, maar wat krijgen ze dan? Een boete van 75 euro. De straffen zijn in Nederland veel te mild. Zo lang we het niet echt aanpakken, gaan ze gewoon door en liggen ze nergens wakker van. Edwin laat op zijn telefoon een filmpje zien van jonge ventjes die over een schutting stenen gooien die vervolgens tegen of door de ruiten gaan.

Worden die mannetjes niet aangepakt dan?
Nog niet in ieder geval. Het zijn gewoon jonge ventjes die met elkaar de boel terroriseren en mensen het leven zuur maken. Ze zijn makkelijk te herkennen op die filmpjes. Ik zou zeggen: onderzoek doen, oppakken en bijsturen die gasten. Maar vaak gebeurt er weinig of niets. Mijn stelling is dat verschillende partijen veel meer en beter moeten samenwerken op wijkniveau om dit soort zaken in de kiem te smoren. Laat je ze gewoon hun gang gaan, dan wordt het van kwaad tot erger. Vandaag is het een fietsdiefstal, morgen een auto-inbraak en overmorgen zitten ze in de drugshandel.

Dus dit soort dingen worden niet of niet genoeg aangepakt?
In elk geval niet genoeg. Politie en andere instanties zouden veel meer op dit soort zaken moeten inspelen. Ik geloof ook heel erg in burgerparticipatie. Burgers willen graag meewerken en tips geven, maar dan moeten ze wel zien of horen dat er wat met hun meldingen gebeurt. Anders is het snel klaar met hun motivatie.

Heb je zelf veel hinder van criminaliteit?
Persoonlijk niet, maar ik zie en hoor wel veel. Toen ik dertig jaar geleden nog in Rijswijk woonde, werd er ieder jaar wel een keer ingebroken in mijn auto. Op een bepaald moment heb ik mijn auto niet meer op slot gezet. Namen ze wel mijn autoradio mee maar was er in elk geval geen schade. Ik wilde in een rustige wijk gaan wonen, waar je de auto voor je deur kwijt kan. In Bleiswijk werd die wens ingevuld.

Uit wat voor gezin kom je?
Ik ben de oudste van vier kinderen. We groeiden op in oud Rijswijk. Mijn vader heeft zijn hele leven bij V&D gewerkt, vooral als inkoper. Mijn moeder was pedagogisch onderlegd en heeft nog even in het onderwijs gewerkt totdat ze voor de kinderen ging zorgen.

Wat ben je zelf gaan doen qua vak?
Ik ben al heel lang ICT-er en heb bij een aantal internationale bedrijven gewerkt zoals: CapGemini, KPN en Siemens. De gouden jaren heb ik meegemaakt: de tijden dat er een groot tekort was aan ICT-mensen waardoor de verdiensten altijd goed waren. Meestal was ik projectmanager. Ik vind het leuk om op basis van een plan naar een concreet resultaat toe te werken. Bij Siemens wilde ik van zeven verkoopsystemen één goed systeem maken. Op basis van een plan van aanpak wil ik snel resultaat boeken en het nieuwe systeem ook meteen invoeren. Ik ben daar echt fanatiek in. Ik sta wel altijd open voor kritiek en inbreng van mensen. Je moet immers de mensen mee krijgen. Als ze me de vrije hand geven, kan ik in een half jaar zo’n plan realiseren. Momenteel werk ik bij Dachser Logistics Centre Rotterdam als projectmanager ICT.

Wat kun je vertellen over je privéleven?
Ik woon nu tien jaar samen met Dorien. Zij heeft twee kinderen van wie er een in de VS werkt. Die gaan we binnenkort opzoeken. Zelf heb ik geen kinderen. We zijn allebei gek op Chico, een Chihuahua.

Ben je erg veranderd in de loop van de jaren?
Ik ben zeker wat rustiger geworden en minder ambitieus. Ik was niet alleen veeleisend voor mezelf maar ook voor anderen en kon wel eens flink drammen om dingen voor elkaar te krijgen. Vroeger had ik torenhoge ambities. Wilde graag directeur worden van een groot ICT-bedrijf, maar heb die ambities in de loop der tijd wel bijgesteld. Verder wilde ik graag in een band spelen. Ik speelde basgitaar en had er alles aan gedaan om dat zo goed mogelijk te doen. Toch ontdek je dan dat je net niet het talent hebt dat nodig is om net zo goed en makkelijk te spelen als de anderen.

Was het lastig om te accepteren dat je je ambities toch niet kunt waarmaken?
Vroeger had ik daar meer moeite mee. Nu word ik eind december zestig. Natuurlijk heb ik nog wel ambities – anders was ik ook niet de lokale politiek ingegaan – maar ik ga er wat relaxter mee om.

De ambities gaan nu meer richting de samenleving?
Ja, ik vind het leuk om wat voor anderen te doen en te betekenen. Het buurttoezicht vind ik boeiend maar dat geldt ook ander vrijwilligerswerk. Via VIP Lansingerland stel ik me regelmatig beschikbaar voor diverse klussen. Pas was ik nog verkeersregelaar bij de Halve Marathon Oostland. De lokale politiek vind ik ook boeiend en daar gaat ook best wel veel tijd in zitten. Verder ben ik ook nog betrokken bij de begeleiding van twee jonge Syrische vluchtelingen. Dat is ook mooi werk.

En wat wil je verder bereiken?
Veiligheid staat op 1. Ik ben ook een voorstander om vaker de fiets te gebruiken. Er zijn nog een flink aantal verbeterpunten te realiseren binnen onze gemeente als het gaat om veilige fietspaden, oversteekplaatsen en fietsstallingen. De fietsersbond heeft 1.500 obstakels voor fietsers in kaart gebracht. Daar moeten we snel wat mee gaan doen. Verder vind ik duurzaamheid en leefbaarheid ook belangrijk en als laatste meer diversiteit in het woning aanbod zoals ook aandacht voor tiny houses.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant