Ma Marja en dochter Nikita zijn de eigenaren van ’t Vierkantje.
Ma Marja en dochter Nikita zijn de eigenaren van ’t Vierkantje.
Blik op Dorpsgenoten

Marja en Nikita Vonk van ‘t Vierkantje

Algemeen

‘t Vierkantje in het hart van Berkel en Rodenrijs is een begrip. Op 6 november 1974 was de start en dus bestaat de zaak dit jaar 44 jaar. Voor ma Marja en dochter Nikita Vonk kan dat best eens reden zijn voor een feestje. Ze houden van feestjes, zowel van geplande als van spontane. Het wordt om nog een reden een heel bijzonder jaar voor Nikita en haar directe familie…

Door Sjaak Oudshoorn

Waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Marja: “Ik denk dat de oprichters het verzonnen hebben. Het was in eerste instantie een echt vierkant pand van ongeveer tien bij tien meter. Na een paar jaar is het al uitgebreid en later is de serre voor de rokers er nog bij gekomen.”

Je zegt oprichters: wie waren eigenlijk de oprichters?
Marja: “Dat waren Henk van Laarhoven en zijn vrouw Liesbeth en Kees van der Meer en zijn vrouw Nel. De bedoeling was eerst dat het een theehuis zou worden maar dat is niet echt gelukt. Rond 1980 hebben Ben van den Bulk en mijn man Harry Vonk het overgenomen en is het langzaam uitgegroeid tot een totaalhorecacentrum.”

Hoe ben jij er zelf bij gekomen Marja?
“Ik werkte hier al af en toe en ben me al snel op de maandag gaan richten. Dat was oorspronkelijk een dag dat de zaak dicht was. De maandag werd de dag dat we voor heel veel vrijgezellen – vooral mannen – een eenvoudige goed betaalbare warme maaltijd gingen bereiden. Dat hebben we heel veel jaren gedaan en dat was een groot succes. Later is het wat gaan verwateren en nu is die maandagse vrijgezellenparty er niet meer.”

Maar jullie zijn nog wel open op maandag?
Nikita: “We zijn 364 dagen per jaar open. Alleen op Eerste Kerstdag zijn we gesloten. Ja, op Nieuwjaarsdag zijn we niet altijd heel fit maar wel open. We zijn doordeweeks open van negen uur ‘s morgens tot een uur ‘s nachts en in het weekend van twaalf uur ‘s middags tot twee uur ‘s nachts. We werken in drie shifts, dus is het wel uit te houden.”

Wanneer ben jij er bij gekomen Nikita?
“Ik ben er net als mijn broer Dennis in groot geworden, maar vanaf 2012 ben ik officieel mede-eigenaar, samen met Marja. Pa Harry heeft toen een stapje terug gedaan maar doet nog wel onderhoudswerk en zo. Bijna vier jaar geleden is Ben van den Bulk met pensioen gegaan. Dat was altijd een enorm feestbeest. Een man die altijd een feestneus op had. Zo gek als een deur. Dus ik run de tent nu samen met mijn moeder en een geweldig team mensen voor wie niets te gek is en die altijd klaar staan om in te springen.”

Je kunt dus eigenlijk altijd bij ‘t Vierkantje terecht als je die openingstijden ziet?
Marja: “Het is hier de hele dag een komen en gaan van mensen. Mensen op leeftijd die gewoon even een bakkie komen doen. Jonge vrouwen met kinderwagens die tijdens het winkelen even willen uitrusten en bijpraten. Aan het eind van de middag stromen de werkmensen binnen om even een biertje te drinken en ‘s avonds is het ook vaak druk met eters en mensen die een borreltje komen drinken.”

Nikita: “Het leuke van ‘t Vierkantje is dat een zaak is voor alle leeftijden en alle lagen van de bevolking. Of je hier nou in werkkloffie komt of als bankmedewerker in je nette pak of rechtstreeks van de sportschool in je trainingspak. Dat maakt allemaal niks uit. Iedereen voelt zich hier op z’n gemak. We zijn in samenwerking met de gemeente zelfs openbaar toilet geworden voor Berkel.”

Het zou een theehuis worden, het werd een café en nu is het een volledig horecacentrum?
Marja: “Het is eigenlijk allemaal vanzelf steeds verder uitgegroeid. Van café tot eetcafé met een behoorlijk uitgebreide menukaart tot partycentrum waar alle mogelijke feestjes en feesten gehouden kunnen worden. We hebben hieronder een feestkelder voor rond de zeventig mensen, volwassenen. Daar worden voor de jeugd disco-avonden georganiseerd, voor basisschoolkinderen talloze kinderfeestjes maar ook verjaardagen, huwelijken, je kunt het zo gek niet bedenken. Het kan in de kelder – dat noemen ze ook wel Het Onderkantje – maar ook gewoon in het café.”

Nikita: “Er kan hier heel veel. Mensen komen hier een borreltje drinken, wat eten, alleen of met meer mensen en ze geven hier hun feestje of feest. Daarnaast organiseren we zelf door het jaar heen diverse festiviteiten, in de zomer bijvoorbeeld beachvoetvolleybal en fietstochten, klaverjasdrives, mosselavonden, van alles. We hebben in de zomer buiten ons terras. En we doen ook catering op locatie en verhuur.”

Dus je hebt hier geplande festiviteiten en spontane feesten?
Nikita: “De spontane feestjes, dat zijn eigenlijk de leukste. Ineens is het dan feest en het grappige is dat dat ieder moment kan gebeuren. Dat is ook het leuke van dit werk, dat je nooit van tevoren kunt plannen hoe een dag gaat lopen. Ik noem dat wel eens spookmomenten. Het kan ook zomaar ineens gebeuren dat het veel drukker is dan verwacht. Gelukkig woon ik zelf een minuut hier vandaan, zodat ik snel kan inspringen. Ook onze medewerkers zijn superflexibel. Het kan wel eens heel laat worden en als je dan de volgende morgen weer vroeg uit de veren moet, dan valt dat soms niet mee. Mijn motto is: vandaag is vandaag en morgen is morgen.”

Nu verandert Berkel en omgeving. Het is niet meer zo dorps als vroeger. Er zijn heel veel mensen van buitenaf hier komen wonen. Verandert ‘t Vierkantje met Berkel mee?
Marja: “Ik denk dat ‘t Vierkantje behoorlijk zichzelf is gebleven. We zijn nog steeds een ontmoetingscentrum waar iedereen welkom is. Ik denk dat ook nieuwe Berkelaren zich hier heel snel op hun gemak en thuis voelen. Je hebt in deze omgeving vrij veel hippe horecazaken erbij gekregen de laatste jaren. Dat is prima, maar er blijft zeker volop ruimte voor een zaak als die van ons. En met Nikita als persoon van de nieuwe generatie erbij gaan we zeker ook met onze tijd mee.”

Nikita: “We hebben flinke plannen. De gemeente is in samenwerking met de winkeliersvereniging en andere partijen plannen aan het maken voor het opknappen en autovrij maken van de directe omgeving hier. Het parkeerterreintje vlak voor de zaak gaat plaatsmaken voor een autovrij gezellig plein. De plannen worden op dit moment ontwikkeld en daar willen wij met mee varen door onze eigen uitstraling ook meteen flink aan te pakken. We willen het aan de voorzijde opener maken. Het is de bedoeling om behoorlijk te vernieuwen, met behoud van de gewone gezelligheid.”

Zijn er nog meer grote plannen voor 2018?
Nikita lachend: “We gaan trouwen, Roy en ik. Dat gaat gebeuren op 25 augustus. Iedereen denkt dat we het hier vieren, maar toch niet. Het gaat gebeuren in Gorinchem. De vaste klanten ben ik er nu al op aan het voorbereiden dat we op 25 augustus dicht zijn. Dat betekent dat we dit jaar maar 363 dagen open zijn!

Is Roy geen horecaman?
Nikita: “Ja zeker wel. Hij heeft hier jaren gewerkt en bij bijzondere gelegenheden staat hij gewoon weer achter de bar. Maar zijn hoofdactiviteit is de beroepsbrandweer.”

Het wordt dus een heel bijzonder jaar voor ‘t Vierkantje?
Marja: “We blijven gewoon onszelf en gaan lekker door. Ik word aan het einde van het jaar zestig maar aan stoppen denk ik helemaal nog niet. Ik ben nog fit en gezond en ik vind het werk nog heerlijk. Het echte nachtwerk laat ik aan Nikita en de anderen over, maar overdag vermaak ik me nog prima. De gezelligheid en de mooie contacten met ontelbaar veel mensen die je soms heel veel vertellen, daar geniet ik nog steeds volop van.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 14 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 15 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 16 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant