Royal Lemkes uit Bleiswijk wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2018
Royal Lemkes uit Bleiswijk wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2018

Royal Lemkes wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Algemeen 1 keer gelezen

Bleiswijk  - De Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 is gewonnen door Royal Lemkes uit Bleiswijk. Het handelshuis in planten mag zich een jaar lang topambassadeur van de tuinbouwsector noemen. De prijs voor durf, doorzettingsvermogen en duurzaam ondernemen is uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouwsector op 10 januari op Keukenhof. De twee andere genomineerde bedrijven waren de biologisch-dynamische groenteteler De Lepelaar uit Sint Maarten (NH) en orchideeënteler OK Plant uit Naaldwijk.

De jury vindt dat Royal Lemkes het initiatief neemt en hun verantwoordelijkheid toont voor veel projecten die het bedrijf en de keten duurzamer maken. Het handelshuis stimuleert bijvoorbeeld het clusteren van groepsvervoer per regio waardoor minder vervoersbewegingen ontstaan en gaat duurzame relaties aan met hun leveranciers en klanten. Daarnaast beperkt Royal Lemkes haar eigen footprint en levert opgewekte zonne-energie aan het personeel. Uniek is het personeelsbeleid, waarbij het uitgangspunt is dat zij en hun omgeving centraal staan. Vanuit die positie zorgt Royal Lemkes samen met haar medewerkers zorgen voor haar klanten. Royal Lemkes heeft een goed samengesteld managementteam, met ieder een eigen expertise. Het heeft een sterke bedrijfsidentiteit en heeft een voorbeeldfunctie voor de sector.

Jaarcijfers tuinbouwsector 2017
Uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers 2017 van de Nederlandse tuinbouwsector blijkt dat er een einde gekomen aan jaren van lage inkomens van kwekers. De grootste inkomensstijging heeft plaatsgevonden binnen de glastuinbouw. Kasgroentetelers voeren de lijst aan, direct gevolgd door pot- en perkplantentelers. De snijbloemenkwekers volgen een gestaag stijgende lijn. In 2017 is de Nederlandse export van verse groenten en fruit gestegen met 2 procent naar 9,6 miljard. Het afgelopen jaar hebben consumenten in de supermarkt 5 procent meer uitgegeven aan biologische producten, hoewel de totale groente- en fruitconsumptie licht daalde. Via de horeca steeg de consumptie van groente en fruit echter met 13%. De export van bloemen en planten groeide met ruim 5 procent en haalde het afgelopen jaar een nieuw record van 6 miljard euro, mede dankzij snelgroeiende afzetmarkten in Oost-Europa: Rusland +40%, Polen +22% en Tsjechië +21%. Denemarken (-8%), Groot-Brittannië (-6%) en Zweden (-1%) zijn de belangrijkste dalers. Meer informatie (incl. video’s) is te vinden op www.tuinbouwondernemersprijs.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 9 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 12 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 13 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 15 uur geleden

Uit de krant