Een impressie van het carillon op het plein voor 't Vierkantje.
Een impressie van het carillon op het plein voor 't Vierkantje.

PvdA schijnt licht over Berkels carillon

Algemeen 89 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - PvdA Lansingerland heeft uigezocht hoe het nou zit met het Berkelse carillon. Onlangs is het carillon, de twee ‘bomen’, geplaatst op de zandvlakte van het betreffende plein dat opnieuw wordt ingericht. Zónder wachter.

Een ambtenaar heeft aan de lokale tak van de PvdA bevestigd dat in het huidige plan de wachter niet is opgenomen: “De wachter is immers geen onderdeel van het carillon, maar hield de wacht bij en nodigde uit tot een bezoek aan het oude gemeentehuis. Daarover was contact geweest met de kunstenaar. Mocht er voldoende draagvlak zijn voor het toevoegen van de wachter aan het plein, dan zijn daar technisch geen belemmeringen voor.” De kunstenaar, Bas van Leeuwen, beaamt de autonome positie van de wachter, die hij natuurlijk wél in dezelfde vorm en materiaal als de bomen had uitgevoerd. Hij heeft er niets op tegen als de wachter toch ook op het plein komt te staan. Hij staat er neutraal in. Destijds was hij er op tegen om het carillon in het Annie M.G. Schmidtpark te zetten en dat is om die reden ook niet gebeurd.

Tot slot belde de PvdA met De Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs. Zij hadden gehoord dat de wachter “ergens anders geplaatst gaat worden”. Ze zijn het eens met een plek voor de wachter op het plein bij ‘t Vierkantje. Dan blijven de drie onderdelen, die sinds jaar en dag bij elkaar horen volgens vele inwoners, ook één geheel. De PvdA vindt dat de bal nu even ligt bij de vereniging. “Overigens: het klokkenlint wordt verbonden aan het carillon, dat is mooi”, vindt PvdA.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant