Afbeelding

Van Leeuwenhoekdag: nieuwe traditie voor het Oostland

Algemeen 250 keer gelezen

Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek – de man van het bekende microscoopje – is de grondlegger van de microbiologie. Weinig mensen weten dat. Wim van Egmond van het Nederlands Genootschap voor Microscopie (NGVM) wil daar wat aan doen. Op vrijdag 7 september vieren hij en het microscopiegenootschap voor het eerst de Van Leeuwenhoekdag.

Die vrijdag gaan microscopisten ‘vissen’ in het water van De Groenzoom, het natuurgebied in Berkel en Rodenrijs. Ze vissen niet met een hengel, maar met plankton-netjes. En ze zoeken niet naar voorns en kikkers, maar naar blauwalgdraden en raderdierjes. Piepkleine organismen die aan de oever van De Groenzoom ter plekke onder eigentijdse microscopen worden bekeken.

Micro-organismen
Waarom blauwalg? Blauwalg is onder de microscoop een wonderschone bacterie. Antoni van Leeuwenhoek ontdekte dat in de 17de eeuw voor het eerst toen hij een piepklein frutseltje blauwalg door zijn eigengemaakte microscoop bekeek. Dat blauwalgje had hij ‘gevangen’ in het Berkelse Meer, waar nu het water van De Groenzoom is te vinden.

Hij schreef er op 7 september 1674 een brief over aan de Royal Society in Londen, destijds hét wetenschappelijk instituut van Europa. Vanaf dat moment wist de wetenschappelijke wereld het zeker: Van Leeuwenhoek brengt met zjjn bijzondere microscopen iets kleins in beeld dat we nooit eerder zagen: micro-organismen. Van Leeuwenhoek deed nog veel meer baanbrekende ontdekkingen met zijn microscopen. Maar zijn roem begon met het microscopisch in beeld brengen van een sliertje blauwalg in het Berkelse Meer.

Kom 7 september meekijken
Iedereen is vrijdag 7 september van 15.00 tot 18.00 uur welkom om mee te kijken met de microscopisten in natuurgebied De Groene Zoom in Berkel en Rodenrijs. Op de Meerweg, schuin tegenover nummer 42 loopt een pad naar de parkeerplaats. Daarachter zijn de microscopisten aan het werk. Kijk mee en zie wat Van Leeuwenhoek drieënhalve eeuw geleden ook zag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant