Vanuit deze caravan opereert het team Vermist vanuit Lansingerland.
Vanuit deze caravan opereert het team Vermist vanuit Lansingerland.

Kijkje achter de schermen bij Vermist vanuit Lansingerland

Algemeen

Lansingerland – Mensen helpen loopt als een rode draad door het leven van Richard Roos. Samen met logistieke alleskunner Jeffrey Linders, richtte Roos enkele jaren geleden ‘Team Vermist vanuit Lansingerland’ op. Het burgerinitiatief groeide uit tot een organisatie met ruim 55 vrijwilligers en meer dan vierduizend Facebookvolgers. Een van de teams assisteerde onlangs bij de zoektocht naar Abdullah uit Schiedam. De hoogste tijd dus voor een kijkje achter de schermen.

Door Andrea van der Houwen

“En dan blijft je WhatsApp rinkelen”, zegt Larinda Bok uit Bleiswijk over de oproep van Vermist vanuit Lansingerland, die vorige week op haar smartphone verscheen bij de vermissing van de Schiedamse Abdullah. “Tja wat doe je dan?”, vervolgt de vrijwilliger van het zoekteam. “Alles laten vallen dus waar je mee bezig bent.” Bok haalde haar winterjack van zolder, deed een dikke trui en handschoenen aan en spoedde zich naar het coördinatiepunt op industrieterrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs om samen met een groep vrijwilligers te gaan zoeken. “Brr wat was het koud”, herinnert Bok zich, “maar gelukkig was het wel grotendeels droog.”

Volgens Richard Roos kostte het nauwelijks een uur om het zoekteam te mobiliseren. De coördinator wijst er wel op dat Abdullah niet door het Lansingerlandse zoekteam gevonden werd, maar in goede gezondheid is aangetroffen op volkstuinencomplex Vijfsluizen in Schiedam. Roos maakte in 2013 kennis met een grote zoekactie, toen hij verbleef op een camping in de buurt van Zeist. De broertjes Ruben en Julian werden vermist. De voormalige vrijwillige brandweerman ging spontaan helpen en kreeg een stuk bosgebied toegewezen om te gaan zoeken. Roos dacht bij zichzelf: ‘zo’n actie moet meer gestructureerd kunnen’, en besprak zijn ideeën met Jeffrey Linders, zijn toenmalige collega van Buurttoezicht die vanwege zijn werk bij het landelijke transplantatieteam alles weet van snel schakelen. “Bij een orgaandonatie moet je soms binnen een uur een plan klaar hebben liggen”, zegt de expert op het gebied van de logistiek. Zo werd Vermist vanuit Lansingerland opgericht.

Er kwam een Facebookpagina waarop al snel vele vermiste spullen en weggelopen dieren gemeld werden. In de beginperiode kwamen daar nog geen vermiste personen bij. “Gelukkig maar”, zucht Roos die vervolgens uitlegt hoe de samenwerking met de politie en de gemeentes in zijn werk gaat. “Wij hebben een stukje opleiding gehad via de politie, vooral over privacy en hoe je voorkomt dat je tijdens het zoeken sporen uitwist.” De organisatie is in het bezit van een caravan die dient als coördinatiepunt, maar aangezien deze ook wordt gebruikt door Buurttoezicht Lansingerland, staat een tweede caravan bovenaan de verlanglijst van Roos en Linders.

Aanmelden
Mensen kunnen zich via aanmelden voor de zoekgroep die ingezet wordt bij urgent vermiste personen. Denk aan kleine kinderen, dementerende ouderen of mensen met een beperking. Stuur een e-mail naar vermistvanuitlansingerland@gmail.com voor meer informatie. Wie weet speur jij bij de volgende vermissing mee!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 5 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 8 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 10 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 11 uur geleden

Uit de krant