Enkele raadsleden maken zich zorgen over de parkeergelegenheid in Berkel Centrum. Wethouder Fortuyn is minder ongerust.
Enkele raadsleden maken zich zorgen over de parkeergelegenheid in Berkel Centrum. Wethouder Fortuyn is minder ongerust.

Zorgen over parkeergelegenheid

Algemeen 95 keer gelezen

Lansingerland – De politiek maakt zich zorgen over de parkeergelegenheid in het centrum van Berkel en Rodenrijs. “Vooral in het oude centrum zal parkeren straks nog lastiger worden, omdat er plekken gaan verdwijnen”, zegt Hans van der Stelt (CDA). “Er moet iets gebeuren.”

Door Boyan Ephraim

De oostkant van Berkel Centrum is al opgeknapt. Daar is rond de kerk een heel nieuw centrumdeel ontstaan. Maar ook in het midden en aan de westkant van het centrum volgt zo’n facelift. Er komt een nieuw centrumdeel in het westen en de Herenstraat, Nieuwstraat en het plein bij ‘t Vierkantje worden opgeknapt. Tegelijkertijd wordt het daar autoluw gemaakt. Dat betekent dat er daar 35 parkeerplekken gaan verdwijnen. En dat terwijl er al 75 plaatsen voor auto’s minder zijn in het centrum, doordat de parkeergarage bij de voormalige Jumbosupermarkt in Berkel afgesloten is. Genoeg reden voor CDA om het onderwerp te agenderen in de vergadering van de commissie Ruimte van dinsdag 19 juni. “Het aantal parkeerplaatsen komt verder en verder onder druk te staan”, signaleert Van der Stelt. “Daarom moet er een oplossing komen. Kan de parkeergarage van de oude Jumbo niet open? Of moet er geen blauwe zone komen in de Terpstraat? Dan stroomt het daar meer door en kan er niet lang geparkeerd worden.” Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) is het met hem eens. “Het lijkt me goed om daar een blauwe zone te maken, maar bewoners moeten dan wel een ontheffing krijgen. Anders gaan zij weer verderop in woonwijken staan.” Maar Jan Jumelet (Wij Lansingerland) twijfelt aan die oplossing. “We hebben geen cijfers of onderzoek.”

Ineke den Heijer (D66): “Ik vind het ook lastig om hier iets over te zeggen. We hebben allemaal indrukken over het parkeren in het centrum. Ikzelf ervaar helemaal geen probleem, maar ik vermijd ook de zaterdag en de woensdag. Dan is het er het drukst. Er moet eerst een onderzoek komen om te zien of er een probleem is, hoe groot het probleem is en wat een goede oplossing is. Wij moeten als gemeenteraad niet op de stoel van deskundigen gaan zitten.” Volgens wethouder Simon Fortuyn valt het probleem wel mee. “Ik heb een rondje door het centrum gedaan en ik telde al 43 vrije plekken. We zijn nog wel met de eigenaar van het pand waar de Jumbo in zat in gesprek om de garage te openen. Er is een potentiele huurder, dus mogelijk gaat de garage op korte termijn weer open. We praten ook om de garage te openen zonder huurder, maar daar komt veel bij kijken als het gaat om het beheer.” De wethouder heeft toegezegd onderzoek te gaan doen naar de parkeergelegenheid in Berkel Centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant