Afbeelding

Hoogspanning onder de grond in Lansingerland

Algemeen 530 keer gelezen

Lansingerland - Uit gegevens van TenneT en de website hoogspanningsnet.com blijkt dat er hoogspanningskabels onder de grond lopen in Lansingerland. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek was al bekend dat er een relatie was tussen leukemie bij kinderen en hoogspanningsleidingen. Vooral het omstreden 380kV-tracé tussen Bleiswijk, Pijnacker, Delft en Wateringen was daarom de afgelopen tien jaar onderwerp van gesprek.

Het tracé was voor overheden reden om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo mogen er in een bepaalde straal geen voorzieningen of woningen worden gebouwd. Van bovengrondse lijnen weten we exact waar ze lopen, maar van ondergrondse mogen we het niet weten. De exacte locaties kunnen uit veiligheidsoogpunt niet worden gegeven. Een groep vrijwilligers heeft de leidingen in kaart gebracht en ook Lansingerland komt hierin naar voren.

Wet- en regelgeving is momenteel nog onduidelijk. Ook is het niet bekend of er inwoners daadwerkelijk negatieve gevolgen hebben ondervonden of ondervinden door de straling. Soms kan een kabel verlegd worden. Een aantal meter opzij kan al een wezenlijk verschil maken, laat een elektricien weten. Je kunt bij het Kadaster ook aanvragen of er een kabel in de buurt ligt.

Bekijk hieronder waar de hoogspanningskabels in Lansingerland liggen. Dit is door een groep vrijwilligers in kaart gebracht.

Bergschenhoek.

Bleiswijk.

Berkel en Rodenrijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant