Afbeelding

Eerste Poolse kerkdienst in Bleiswijk

Algemeen

Lansingerland - Op maandag 25 december, eerste Kerstdag, ‘s middags om 15.00 uur, wordt in de Rooms-Katholieke Kerk van Onze Lieve Vrouwe Visitatie, Hoefweg 57 in Bleiswijk de eerste Poolse Kerkdienst van het zogenaamde Oostland, het gebied van de Parochie Christus Koning, gehouden.

Het Oostland, waartoe de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland, alsmede de gemeente Zuidplas behoren, is na de gemeente Westland de regio in ons land waar de meeste Poolse mensen werken. Meestal in de Glastuinbouw en aanverwante bedrijven. Ook in de buurgemeente Boskoop is het aantal Poolse werknemers groot. Reeds enkele jaren werd er vanuit het bestuur van de Parochiekern Bleiswijk, met instemming van het Parochiebestuur Christus Koning geprobeerd een Poolse Kerkdienst te organiseren, zoals dat bijvoorbeeld ook in Honselersdijk in het Westland gebeurt.

In het Westland en een aantal andere gemeenten worden de Poolse Missen door de zogenaamde “Poolse Missie”, zeg maar de Katholieke Kerk van Polen georganiseerd. De priesters van deze Missie hadden het echter zo druk met vieringen overal in de provincie Zuid-Holland, dat er voor een viering in het Oostland weinig kansen op korte termijn waren. Door de Bisschop van Rotterdam werd echter met ingang van 1 oktober jl. een in dienst van het Bisdom zelf actieve Poolse priester, Stefan Bladowski benoemd als Pastor in de Parochie Christus Koning, waar hij de Locatie-pastor van Bleiswijk is.

Pastor Bladowski is er voor de “gewone zielzorg” onder de Parochianen van Christus Koning, maar wil daarnaast, samen met Poolse en Nederlandse vrijwilligers ook voor de Poolse mensen in de regio wat betekenen. Op Eerste Kerstdag om 15 uur is het zover: De Eerste Poolse viering.Met Poolse Kerstzang en muziek. De bedoeling is om die daarna regelmatig te gaan houden, en als stip aan de horizon daarbij staat een  Poolse Nachtmis met Kerstmis 2018.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 8 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 11 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 12 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 14 uur geleden

Uit de krant