Ali met medewerkster Derya en schoonvader Pleun die op drukke dagen hand- en spandiensten verleent.
Ali met medewerkster Derya en schoonvader Pleun die op drukke dagen hand- en spandiensten verleent.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Ali Dogan van Ome Ali Minimarkt

Algemeen 1.939 keer gelezen

Vandaag een ‘dorpsgenoot’ die niet eens in Lansingerland woont, maar toch heel snel een ‘dorpsgenoot’ is geworden. Dat is Ali Dogan, een 37-jarige man van Turkse komaf die vanaf januari 2017 eigenaar is van Ome Ali Minimarkt in de Kerkstraat in Berkel en Rodenrijs. Op een oppervlakte van 140 vierkante meter is Ome Ali zowel slager, groenteboer, snoepwinkel, kruidenier, specialist in olijvensmeersels, enzovoort. Bij Ome Ali vind je die dingen die je bij Hoogvliet, Aldi en Albert Heijn net niet vindt.

Een afrekenende dame aan de kassa zegt stellig dat ‘we zo’n zaak vijftien jaar eerder hadden moeten hebben in Berkel’. Berkelaar Ijaz staat bij de kassa met een pakketje dadelpasta voor in smoothies. “Dat vind je niet bij Albert Heijn maar hier wel. Het is echt verrassend goed wat je hier allemaal ziet. Gemarineerde lamskoteletten en allerlei ander vlees. Ook de groenteafdeling is uitstekend. Goed geprijsd en ook goed van kwaliteit. Je moet het wel iets sneller opeten dan wanneer het in een supermarkt haalt, maar als je dat eenmaal weet dan houd je daar bij de aankoop rekening mee”, aldus Ijaz.

Het klinkt Ali en zijn schoonvader Pleun als muziek in de oren. Ze hebben er een hele drukke zaterdag op zitten, die nog niet helemaal ten einde is. De klanten komen in stromen. Ineens is het even wat rustiger en heeft Ali de tijd om te vertellen hoe het allemaal zo gekomen is.

Wat is je herkomst Ali?
Ik ben van Turkse komaf en in Nederland terecht gekomen via mijn vrouw Carola. Zij is Nederlandse.

Hebben jullie elkaar tijdens een vakantie ontmoet?
Nou ja, een soort van.

Dat klinkt spannend!
Hoe dan ook: we hebben elkaar ontmoet en ik ben naar Nederland toe gekomen. Heel even had ik nog gedacht dat we in Turkije zouden gaan wonen of terug gaan daarheen, maar dat is alleen maar moeilijker geworden. Je begint een relatie, je krijgt een vaste baan, je gaat in een huis wonen en daarna krijg je ook nog samen een kind. We hebben een dochter van zeven, Zerrin. En het tweede kind zit er aan te komen. Ieder moment kan het geboren worden. De uitgerekende datum is 4 juni. Carola was vanmiddag nog hier om de braderie te bezoeken, maar het zag er niet naar uit dat onze tweede vandaag al geboren gaat worden. Maar goed, ieder moment kan het beginnen.

Zijn jullie in Lansingerland gaan wonen?
Nee we hebben acht jaar in Rotterdam Kralingen gewoond en nu wonen we in Spijkenisse. In dezelfde straat als mijn schoonvader Pleun en zijn vrouw. Zij wonen aan het ene uiteinde van de straat en wij aan het andere uiteinde. Het is lekker wonen in Spijkenisse.

Maar ja, met zo’n eigen zaak ben je waarschijnlijk meer hier dan daar?
Dat klopt ja. Ik maak heel veel uren hier. Dat kan zomaar tachtig uur in de week zijn. We zijn in januari 2017 begonnen. We hebben deze winkel toen overgenomen en er onze eigen invulling aan gegeven. Zeker de eerste tijd moet het groeien en dan doe je zo veel mogelijk alles zelf. Ik heb één vaste medewerkster, Derya, en daarnaast wat mensen die hand- en spandiensten verlenen, zoals mijn schoonvader Pleun. Hij werkt in de ICT en doet er op zaterdag bij. Hij doet het voor mij en zijn dochter, maar hij vindt het ook leuk om te doen. Het gaat steeds beter met onze winkel. We krijgen steeds meer aanloop en de reacties van de mensen zijn ontzettend leuk. Vanmiddag kwam er nog een man binnenlopen speciaal om even te melden dat de kogelbiefstuk die hij hier gekocht had zo goed was. Dat is toch fantastisch, dat iemand daarvoor speciaal even de winkel in loopt. We zijn de enige halalslagerij in Berkel en Rodenrijs en we zijn ook de enige die vers Turks brood verkoopt.

Wat is de formule van je winkel?
We proberen een bepaalde basis te hebben met onze slagerij en groente/fruitwinkel maar daarnaast willen we vooral die dingen in huis hebben die je net niet bij de grote supermarkten vindt. Dat maakt het verrassend. We willen dat de kwaliteit en de prijs gewoon goed zijn en daarnaast vinden we het heel belangrijk om er een persoonlijke touch aan te geven. We willen dat er een gezellige leuke sfeer in de winkel heerst. Een glimlach van onze kant kost niks. En als wij uitstralen dat we ons werk met plezier doen en de klanten heel graag goed van dienst zijn, dan wordt het een wisselwerking en dan krijg je in de winkel een prettige sfeer.

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Ik werkte als afdelingsmanager bij een Jumbo in Vlaardingen en had het daar goed naar mijn zin hoor. Toch wilde ik graag nog eens een keer een eigen bedrijf; een winkel van mezelf. Ook in Turkije heb ik altijd dit soort werk gedaan. Het werk is afwisselend. Er gebeuren altijd weer verrassende dingen en je hebt veel met mensen te maken. Je kunt de mensen service bieden. En het is handel. Handel is leuk. Via via hoorde ik dat hier een winkel beschikbaar was omdat de vorige eigenaar ermee gestopt was. Wij zijn gaan kijken en waren eigenlijk meteen enthousiast over de winkel, de locatie en over het hele winkelcentrum van Berkel. We zagen mogelijkheden en hebben de stap gewaagd. Het is hard werken en veel uren maken maar ik heb er geen spijt van. Het wordt steeds drukker. De mond tot mond reclame is goed en een mooie advertentie in Hart van Lansingerland helpt ook. Steeds meer mensen beginnen Ome Ali’s Mini Market te ontdekken. Heel veel mensen vinden de naam ook heel grappig. Vandaag met de braderie hoorden we dat diverse mensen ook zeggen.

Vervolgens komt Jolanda van ‘t Vierkantje de winkel binnenlopen. Niet in paniek maar wel met enige zorg. Nikita van ‘t Vierkantje heeft dit weekend haar huwelijksfeest en is vergeten om brood in te kopen. Ome Ali heeft deze dag heel veel brood verkocht, maar als hij heel diep de vriezer in gaat, dan vindt hij toch nog meer broden dan hij verwacht had. Er komen er acht tevoorschijn en Jolanda verlaat gerustgesteld de winkel. Ze krijgt de achtste zelfs cadeau van Ome Ali bij wie klantvriendelijkheid en klantenbinding hand in hand gaan. De dag is nog niet helemaal ten einde. Er moet nog een hoop gebeuren voordat Ali en zijn mensen de winkeldeur achter zich dicht kunnen trekken na een heel geslaagde verkoopzaterdag. Gelukkig is het morgen zondag zegt Ali. “Nee, zeven dagen per week open zijn, dat is te gek. De zondag is de rustdag. Dat weet je toch? Dan gaan we de accu weer opladen voor de nieuwe werkweek!”

Heb je buiten je werk en je gezin nog andere hobby’s Ali?
Nee, dat is het wel zo ongeveer. Voor andere dingen is geen tijd over. Het is echt flink doorwerken en veel uren maken, maar ik doe mijn werk echt met plezier. Ik heb er lol in om het allemaal zo goed mogelijk te doen en als het dan resultaat heeft en je ziet het steeds drukker worden in de winkel en de klanten zijn positief, dan is het helemaal niet erg om hard te werken.

Volg Ome Ali Minimarkt ook via Facebook!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant