Terwijl de geiten best een hapje contract willen proberen worden de handtekeningen gezet.
Terwijl de geiten best een hapje contract willen proberen worden de handtekeningen gezet. Foto: Andrea van der Houwen

Dierenweide Leeuwenkuil maakt doorstart dankzij twee ondernemers

Algemeen 2 keer gelezen

Bergschenhoek – Een van de bezuinigingen van de gemeente Lansingerland in 2015 was om de dierenweide in de Leeuwenkuil te sluiten. “Dat deden wij met pijn in ons hart,” zegt wethouder Simon Fortuyn. Het initiatief van ondernemers Peter Gille en Jordy Koelhuis om het beheer van de dierenweide over te nemen, kwam voort uit de alliantiegesprekken in de drie kernen van Lansingerland. De handtekeningen zijn woensdag 22 november gezet en Stichting Dierenweide Leeuwenkuil is daarmee een feit.

Door Andrea van der Houwen

Dick Stolk bekommert zich al langer om de Leeuwenkuil en knapte met bewoners uit de buurt het dierenverblijf op. De vrijwilliger gooide een balletje op bij eigenaar van boerderij Het Lansingerland Peter Gille en Jordy Koelhuis van de Plus supermarkt. Dit leidde tot het besluit van de twee ondernemers, die elkaar al kenden – Koelhuis: “wij zijn wederzijdse klanten” – om een plan in te dienen.

Peter Gille ziet de bezigheden in de Leeuwenkuil als een verlengstuk van het werk op de boerderij, dat door jongeren van de Rotterdamse school voor voortgezet speciaal onderwijs(VSO) De Regenboog tijdens de dagbesteding wordt gedaan. Ook enkele leerlingen uit Lansingerland gaan naar deze school. “Op die manier kunnen we meer stageplekken aanbieden.” Het gaat vooral om maaien, prullenbakken legen, onkruid wieden en zwerfafval verwijderen.

“Door met vrijwilligers te werken, blijft er geld over,” legt Gille uit, “dat dan weer ten goede komt aan de stichting.”

Jordi Koelhuis start binnenkort een ‘mini crowdfunding’ in zijn supermarkt met acties zoals bijvoorbeeld de verkoop van aardbeien waarvan een percentage naar de stichting gaat. “In de winkel zal zichtbaar worden dat er zo’n leuke plek in de buurt is, en dat deze niet verloren gaat.”

Het beheer is geconcentreerd op de dierenweide, maar ook het park eromheen en een groenstrook achter de katholieke kerk moeten in stand gehouden worden. “Deze zaken worden in dit project gekoppeld,” zegt Fortyun, die samen met Koelhuis, onder toeziend oog van Gille, Stolk en medewerker van Het Lansingerland Gerard van der Meer, een handtekening zet om het budget van de gemeente formeel over te dragen aan de stichting.

Terwijl de geiten niet meer te houden zijn en al van de taart proberen te snoepen, legt Fortuyn uit dat het gaat om een pilot van een jaar. “Maar,’ zegt Gille, ‘wij hebben alle mogelijkheden en mogelijke problemen goed doorgesproken en focussen ons op een vijfjarenplan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er bij enige tegenslag gezegd wordt ‘Oh die twee ondernemers hebben het verprutst’ en dat de gemeente dan geen blaam treft.” Dit project valt in de categorie ‘right to challenge’, ‘het recht om uit te dagen’. Taken van de gemeente worden, mogelijk beter, uitgevoerd met het budget dat in de gemeentelijke begroting staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 2 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 4 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 22 uur geleden

Uit de krant