Dankzij een ontwerpfout zit de gemeente nu met een miljoenenstrop: deze hele gevel tocht.
Dankzij een ontwerpfout zit de gemeente nu met een miljoenenstrop: deze hele gevel tocht.

Strop bij verbouwing gemeentehuis

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland – De verbouwing van het gemeentehuis moet nog beginnen, maar nu is er extra geld nodig. De kosten vallen 55.000 euro duurder uit dan gepland. Eerder werd al 2,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbouwing. De gemeenteraad baalt als een stekker. “Rupsje Nooitgenoeg”, reageert Eric Kampinga (VVD) geïrriteerd.

Door Boyan Ephraim

Het gemeentehuis van Lansingerland is nog maar zo’n vijf jaar geleden geopend, maar nu al mankeert er van alles aan. De invalidenlift werkt slecht en is bovendien op een onherbergzame en mensonvriendelijke plek neergezet. En de sneeuwvanger die moet voorkomen dat sneeuw van het dak op mensen valt voldoet ook al niet. Als klap op de vuurpijl is de complete zuidgevel stuk. Zo’n beetje alle kozijnen lekken. Water dringt naar binnen, bedreigt de constructie en een gure wind waait door de kieren het gemeentehuis binnen, waar ambtenaren zitten te klappertanden.

Alles herstellen zou zo’n 2,3 miljoen euro kosten. Maar naar nu blijkt vallen die kosten nog hoger uit. Drie aannemers hebben een offerte ingediend bij de gemeente om de invalidelift te vervangen. De goedkoopste offerte is al 20.000 euro duurder dan waarop gerekend was. De invalidelift is al jaren een doorn in het oog van de gebruikers. Het ding bevindt zich buiten het gemeentehuis, en de architect weigerde zijn ontwerp aan te passen. Nu moeten mensen in weer en wind gebruik maken van de tergend langzame lift.

Ook de nieuwe sneeuwvanger zal minimaal 10.000 euro meer gaan kosten. En de aanpassingen aan de hellingbaan naar het gemeentehuis zullen 25.000 euro duurder zijn. Voor de aanpassingen aan de tochtige zuidgevel loopt nog een aanbesteding. Er wordt rekening gehouden met tonnen meer aan herstelkosten aan de gevel.

‘Hoofdpijndossier
begint chronische
migraine te worden’

“Er is al zo’n groot budget beschikbaar gesteld en dan nog valt het duurder uit”, zegt Eric Kampinga (VVD). “Je verwacht dat het daar wel mee lukt, maar nee. Ik vrees dat de tegenvaller bij het herstel van de gevel nog veel groter gaat worden dan die 55.000 euro.”

Ook andere partijen zijn not amused. “We staan wederom met de rug tegen de muur”, zegt Wouter Hoppenbrouwer (Leefbaar 3B). “Je kan moeilijk ‘nee’ zeggen en de boel niet herstellen. We waren blij dat dit hoofdpijndossier gesloten was, maar het begint een chronische migraine te worden. Het is bijna niet uit te leggen aan inwoners.”

“Als we het doen, moeten we het zorgvuldig doen”, brengt Jurjen Dieleman (ChristenUnie) ertegenin. “Dus we hebben geen keus en moeten extra geld uitgeven. Maar misschien kunnen we sommige ingrepen schrappen. Wat ons betreft kunnen die aanpassingen aan de hellingbaan wel geschrapt worden. Dan druk je de kosten wat.”

En dan moet de grootste tegenvaller waarschijnlijk nog komen. “Het is voor de hand liggend dat ook de gevelreparatie duurder uit gaat vallen”, zegt Eddy Neeleman (Partij Neeleman). Eind november wordt duidelijk hoeveel het herstel van de kozijnen gaat kosten.
Het staat echter nu al wel vast dat het duurder wordt dan begroot was. De pech waar de gemeente nu mee wordt geconfronteerd, is dat het gemeentehuis werd gebouwd voordat de crisis losbarstte. Nu is de crisis weer voorbij, hebben aannemers allemaal propvolle portefeuilles, en dat heeft zijn weerslag op de prijs; bouwers kunnen in feite vragen wat ze willen, en doen dat in sommige gevallen dus ook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 11 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 14 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 15 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 17 uur geleden

Uit de krant