De Wilderszijde is nu nog een savanne, maar wordt echt een woonwijk.
De Wilderszijde is nu nog een savanne, maar wordt echt een woonwijk.

‘Wilderszijde-gevoel’ in een ‘landschap van ontmoetingen’

Algemeen

Lansingerland - Met rasse schreden nadert het moment, waarop ook de laatste witte vlek in de gemeente in een woonwijk verandert. Woensdag 15 november ondertekenen de wethouders Albert Abee, Jeroen Heuvelink en de zes verschillende contractpartijen het ambitiedocument voor de wijk Wilderszijde in Bergschenhoek. Dit ambitiedocument vormt het startsein voor de verdere planontwikkeling van de laatste grote nieuwbouwwijk van Lansingerland.

Het afgelopen jaar is er door de gemeente en projectontwikkelaars van Wilderszijde gewerkt aan een nieuw startpunt voor de ontwikkeling van Wilderszijde. De huizenmarkt trekt aan en andere nieuwbouwlocaties in de gemeente zijn binnen afzienbare tijd afgerond.

Het eerste masterplan dateert uit 2007, maar de crisis van 2008 zette een vette streep door de rekening. Momenteel lijkt het leed geleden te zijn en wordt er overal weer flink gebouwd, maar in de tussentijd is het bouwbesluit veranderd en zijn er trends op woongebied ingezet die tot nieuwe keuzes leiden. Die worden nu geformuleerd in het ambitiedocument. Daarin wordt onder meer vastgelegd wat de onderscheidende identiteit voor de nieuwe wijk wordt. Later wordt er een stedenbouwkundig masterplan opgesteld op basis van de vastgelegde ambities. “We zien Wilderszijde als een ‘landschap van ontmoetingen’: contrastrijk in beleving, toegankelijk voor eenieder en gericht op de toekomst. Een levendige woonwijk, in het hart van de metropoolregio”, ronkt het college in een persverklaring. 

Vliegveld
De volgende fase is het ontwikkelen van een masterplan en de uitwerking daarvan in een bestemmingsplan. Factoren die daarin meespelen zijn de energievoorziening (wordt het een ‘gasloze’ wijk?), verkeer, de woningbouwbehoefte, afwatering, flora- en fauna en meer. Ook zal geluidhinder meewegen: Wilderszijde ligt onder de aanvliegroutes van vliegveld Rotterdam The Hague Airport en het al of niet aanpassen van de geluidscontouren kan zomaar honderden woningen schelen. “We gaan ons de komende tijd gezamenlijk inspannen om het ‘landschap van ontmoetingen’ werkelijkheid te maken”, stelt het college. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant