Vrijwilligers Aad Hermes en Jan van Schijndel ontdoen het toegangshek van een grote, rode strik.
Vrijwilligers Aad Hermes en Jan van Schijndel ontdoen het toegangshek van een grote, rode strik.

De Kievit: 65 jaar groot speelplezier

Algemeen 175 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Onder het genot van de stralende zon telt voorzitter Maarten van den Bosch af. Vervolgens maken vrijwilligers Aad Hermes en Jan van Schijndel een rode strik die om het hek zit los. Een grote groep kinderen en hun ouders stormen naar binnen. Seizoen 65 van Speeltuinvereniging De Kiviet is aangevangen.

Door Lucinda Hereijgers

“Wij komen uit Nieuwerbrug. Wij hadden gegoogeld op de leukste speeltuin van Zuid-Holland en speeltuin De Kiviet stond bovenaan. Het is de eerste keer dat wij hier zijn. Onze kinderen Luca van vier jaar en Heidi van acht jaar vinden het hier geweldig, wij gaan vaker komen”, zegt moeder Gea. “De hoge glijbaan van het fort vind ik het allerleukst”, zegt de vijfjarige Keano enthousiast. “Met het gave piratenschip ben ik helemaal naar Australië gereisd.” ,,En ik ook!”, roept zusje Khloe erachteraan. Vader Sven hoopt dat er voldoende sponsoren zijn om het piratenschip te vervangen. “De speeltuin heeft bij het schip een bordje opgehangen. Het schip is nodig aan vervanging toe”, zegt hij.

Onmisbaar
Voorzitter Van den Bosch beaamt dat sponsors onmisbaar zijn: “Door al onze trouwe en enthousiaste vrijwilligers en sponsoren uit de gemeenschap heeft onze speeltuin bestaansrecht en hebben kinderen uit Lansingerland en omgeving al 65 jaar speelplezier.” Hij stelt enkele vrijwilligers van de Kievit voor. Vrijwilliger Marja de Bruin vertelt: “Vanaf mijn jeugd speel ik al bij De Kiviet en op mijn achttiende jaar ben ik vrijwilliger en lid geworden. Drie jaar later zat ik al in het bestuur en twintig jaar later werd ik speeltuinleidster. Nu ben ik 56 jaar. Ook mijn drie kinderen waren lid. Mijn absolute hoogtepunt was dat ik prinses Beatrix heb ontmoet toen ik tien jaar oud was.” Vrijwilliger Peet Bloom is al 45 jaar verbonden aan de speeltuin: “De loods heb ik zelf gemaakt en is naar mij vernoemd. Ook heb ik onder andere de mooie RVS-glijbaan van het Fort gemaakt. Dat is mijn grootste trots. Ook het ontwerp van nieuwe speelonderdelen voor onze prachtige waterspeelplaats heb ik gemaakt. Verder ben ik verantwoordelijk voor het technisch onderhoud aan alle speeltoestellen en verzorg ik samen met Remco Wegman de dieren.”

1750 gezinnen
Marcel Ros is sinds 1991 verbonden aan De Kievit. “Ik was ooit secretaris”, zegt hij. “Maar nu doe ik alleen nog de ledenadministratie.” Hij gaat verder: “Elk jaar ben ik verantwoordelijk voor het printen van alle pasjes van de leden. Ik ben erg blij als de leden van te voren hun lidmaatschap betalen, omdat ik voor de circa 1750 gezinnen die lid zijn maal vier een pasje moet printen. Als ik dat van te voren kan doen, vind ik dat erg prettig.” Joke Kooimans is al sinds jaar en dag met bijkans de hele familie vrijwilliger: “We zijn al zestien jaar lid en mijn hele gezin is nauw betrokken bij het begeleiden van activiteiten in de speeltuin. Vandaag bijvoorbeeld verzorgt mijn man de muziek, mijn dochter schminkt en mijn zoon helpt bij het verstrekken van de lidmaatschapskaarten. Zelf ben ik een vrij strenge penningmeester. Ik geef uitsluitend groen licht voor uitgaven als dat echt kan.” Tot slot is Henk Milius verantwoordelijk voor het onderhoud. “Samen met een meerkoppig team, er is een expert voor elke discipline”, vertelt Henk. Hij is al betrokken bij de Kievit sinds 1987. “In de winter doen we groot onderhoud en in de zomer komen we elke dinsdag bij elkaar voor het preventieve en correctieve onderhoud.”

Jubileum
Het 65-jarig bestaan van speeltuin De Kievit gaat niet onopgemerkt voorbij. Voorzitter Van den Bosch vertelt dat het hele jaar door verschillende jubileumactiviteiten worden georganiseerd. “Kijk op onze website www.speeltuindekiviet.nl voor meer informatie over dit bijzondere jaar”, besluit de trotse voorzitter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant