Huize Sint Petrus.
Huize Sint Petrus.

Woede en onbegrip om sluiting ‘Petrus’

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland – Boos zijn ze. De tientallen familieleden van bewoners van Huize Sint Petrus, een verpleeghuis in Berkel en Rodenrijs. ‘Petrus’, zoals het huis in de volksmond heet, moet dicht. En dat veroorzaakt boze reacties. “Ik hoorde mijn moeder vanmiddag zeggen dat ze liever uit het raam springt, dan dat ze verhuist.”

Door Boyan Ephraim

Met het schaamrood op de kaken begint Vincent Maas aan een informatiebijeenkomst. De voorzitter van de raad van bestuur van Laurens informeert de familieleden over de huidige stand van zaken rondom ‘hun Petrus’. “Want zo voelen jullie het, wij komen aan jullie Petrus. Dat begrijp ik.”

Berichten over de sluiting gaan al maanden rond. Als donderslag bij heldere hemel kregen familieleden van bewoners van Petrus een brief op de mat. Laurens vertelde daarin dat er inderdaad een mogelijke sluiting aan zit te komen. Het onheilspellende bericht bereikte ook het CDA in de gemeenteraad. Die partij stelde vragen aan de wethouder en diende een motie in om de sluiting te voorkomen. Tevergeefs. De sluiting lijkt slechts een kwestie van tijd. Er is wel een noodplan, maar ook in dat scenario moet een deel van de bewoners verhuizen.

Op het gemeentehuis probeert Laurens uit te leggen hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. “Het overheidsbeleid is dat ouderen langer thuis blijven, in plaats van in een verpleeghuis”, vertelt Maas. “Het bejaardenhuis zoals we het kennen van vroeger, bestaat niet meer. Daar kunnen ook wij niets aan veranderen. Er zijn nu drie verpleeghuizen in Lansingerland met een paar honderd bewoners en daar komt straks een vierde bij.”

En juist daar wringt de schoen: als De Stander er niet was gekomen in Bergschenhoek was er voor ‘Petrus’ geen vuiltje aan de lucht. Want in de Oranjewijk in Bergschenhoek verrees de afgelopen jaren een gigantisch nieuw gebouw: De Stander. Met een bibliotheekje, ontmoetingsruimtes, appartementen en een locatie van Welzijn Lansingerland moet het een walhalla op het gebied van gezondheidszorg worden. In dat gebouw komt ook een locatie van Laurens: De Oranjehoek. En precies die vierde, nieuwe locatie zorgt ervoor dat Petrus in Berkel dicht moet.

“We hebben straks meer bedden in Lansingerland dan dat er vraag is. Daarom hebben we besloten om Petrus te sluiten”, zegt Maas. Eerder sloot ook verpleeghuis Hergerborch in Berkel en Rodenrijs al. Vooral voor degenen die destijds van Hergerborch naar Petrus verhuisden komt het nieuws van een nieuwe ontworteling als een mokerslag aan.

De aanwezige familieleden en vrijwilligers bij Laurens weten niet wat ze horen. “Waarom bouwen jullie dan een nieuw huis als er al genoeg bedden zijn? Dat is toch vreemd of ben ik nou gek? Petrus is ook net helemaal opgeknapt, zodat het nog jaren mee kan.” Laurens erkent de fout, maar verschuilt zich. “Ik was toen nog geen voorzitter van de raad van bestuur”, zegt Maas. “Dus ik weet er ook niet alles van. Ik kan er geen antwoord op geven. Maar het is inderdaad een verkeerde beslissing geweest.”

Binnen een maand komen Laurens, zorgverlener DSW en de gemeente met een plan om Petrus toch open te houden. Maar zoals het er nu voor ligt, zal een deel van de bewoners hoe dan ook moeten verhuizen. Door een aantal appartementen te gaan verhuren, kan een aantal bewoners mogelijk toch blijven in het verpleeghuis. “Maar hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet”, zegt Maas.

Het idee is om een deel van Huize Sint Petrus te bestemmen voor appartementen voor mensen die geen directe zorg nodig hebben, maar wel snel een beroep willen kunnen doen op zorg. Een ander deel van Huize Sint Petrus blijft dan in stand voor mensen die om fysieke redenen niet meer zelfstandig kunnen wonen.” Zorgverlener DSW, de gemeente en Laurens hebben samen die oplossing aangedragen.

Laurens heeft een moeilijke periode achter de rug. Het huishoudboekje was verre van op orde en de inspectie voor de gezondheidszorg schrok zich een hoedje van hoe het eraan toe ging. De zorg was ver onder de maat. Laurens kwam op de rand van de afgrond te staan. Een faillissement naderde. Het was zelfs zo erg dat werknemers zich schaamden dat ze bij Laurens werkten.

“Het ziekteverzuim was torenhoog”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur. Er kwam verscherpt toezicht van de inspectie, maar dat is inmiddels weer opgeheven. Het gaat beter. “Financieel hebben we meer grip en we eindigen eind dit jaar waarschijnlijk in een plus. We hebben nu een nieuwe uitdaging: het vinden van personeel. We hebben ontzettend veel vacatures en veel te weinig goede mensen.”

Intussen roert ook de lokale politiek zich in het gedoe rond Huize Sint Petrus. Leefbaar 3B wijt het debâcle rond Huize Sint Petrus aan onoplettendheid bij de verantwoordelijken. “Die hebben niet tijdig bijgestuurd op de veranderde situatie”, vindt Jan-Peter Blonk. Hij was op 23 augustus aanwezig bij de informatieavond.

“Ons viel toen wel weer op dat bestuurders en publiek vaak langs elkaar heen communiceren. Het publiek maakte zich terecht zorgen over de individuele bewoners, terwijl de bestuurders het vooral hadden over al of niet bezette bedden. Hoe dan ook: Leefbaar 3B hoopt dat de gevolgen voor de bewoners van Huize Sint Petrus en hun familieleden beperkt zullen blijven.”

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 2 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 5 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 23 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 19 apr, 11:44
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant