Afbeelding

‘Eneco-aandelen verkopen en schulden aflossen’

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - “Eneco miljard euro méér waard dan aandeelhouderscommissie becijfert? Zo ja, dan kan Lansingerland schulden aflossen en financiën saneren”, twittert Eric Kampinga van VVD Lansingerland op 24 augustus. De gemeente Lansingerland bezit 3,38 procent van de aandelen van de energiereus, en die staat momenteel in de etalage.

Aanvankelijk werd de verkoopwaarde van Eneco door beursanalisten op maximaal 2,9 miljard geschat, maar volgens de Financiële Telegraaf is de belangstelling om Eneco-aandelen te kopen zo groot, dat ze wel 4 miljard waard kunnen zijn. Een snelle rekensom leert dat verkoop van de gemeentelijke aandelen in één klap Lansingerland weer helemaal boven jan brengt, zeker als het optimistische scenario bewaarheid wordt.

Toch zijn er ook tegengeluiden. Zoals van Marko Ruitenberg (GroenLinks). “We krijgen dividend van Eneco dus er zijn inkomsten. En energie is strategisch te belangrijk om mee te handelen,” twittert hij. Elk jaar keert Eneco geld uit aan de aandeelhouders, en dat bedrag was in 2016 ongeveer 100 miljoen, wat voor Lansingerland dus neerkwam op bijna 3,5 miljoen. Die jaarlijkse injectie houdt voorgoed op als Lansingerland de aandelen te gelde maakt. 

De grootste aandeelhouders hebben al laten weten hun Eneco-aandelen te verkopen. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht brengen daarmee een kleine 60 procent van de aandelen in omloop. Toch zijn er al gemeenten die hebben laten weten desondanks niet tot verkoop over te willen gaan, zoals Amstelveen.

De PvdA in Lansingerland wil hoe dan ook dat er na het zomerreces snel over de Eneco-aandelen wordt gesproken. De partij vindt ook dat de inwoners van Lansingerland er op de een of andere manier hun zegje over moeten kunnen doen. 

Wat vindt u?

Wat vindt u eigenlijk, moet de gemeente ‘cashen’ en in één klap de schulden inlossen? Of is het verstandig om de appel voor de dorst te bewaren en jaarlijks de dividenden op te blijven strijken? Reageer!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 2 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 3 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 21 uur geleden

Uit de krant