Mariëtte Westerwoudt (rechts) van team ‘Retteketet fietsen voor Jet’ en Josephine de Bie van team ‘Retteketet 2’.
Mariëtte Westerwoudt (rechts) van team ‘Retteketet fietsen voor Jet’ en Josephine de Bie van team ‘Retteketet 2’.

‘Retteketet fietsen met Jet’ gaat de strijd aan tegen kanker

Algemeen 190 keer gelezen

Bergschenhoek – Toen Mariëtte Westerwoudt eind december 2017 haar verjaardagsgeld verzilverde door zich met team ‘Retteketet fietsen met Jet’ in te schrijven voor de Erasmus MC - Tour de Rotterdam op 23 juni 2018, kon zij niet vermoeden dat het zo’n daverend succes zou worden. Westerwoudt noemt het een sneeuwbaleffect. Op Facebook en WhatsApp stromen de aanmeldingen en donaties binnen. Inmiddels is ook spontaan team ‘Retteketet 2’ ontstaan, voor fanatiekelingen die een stuk verder willen fietsen.

Door Andrea van der Houwen

“Ik had graag vorig jaar met de Ride for the Roses meegefietst maar dat zat er voor mij niet in”, vertelt Mariëtte Westerwoudt bij wie twee jaar geleden kanker werd geconstateerd. “Gelukkig zit ik nu in een stabiele situatie. In de toekomst kijken kan ik niet, maar juist daarom vind ik het onderzoek naar kanker zo belangrijk.” Bij de Tour de Rotterdam gaat het geld direct naar het onderzoek in het Erasmus MC.

“Ook voor anderen in mijn omgeving die ik ‘meeneem’ op mijn bagagedrager tijdens de recreatietocht, fiets ik vijfenveertig kilometer door Rotterdam. Een heleboel mensen die op mijn verjaardag waren fietsen met mij mee.” Via Facebook kwam alles in een stroomversnelling. Josephine de Bie wilde aansluiten bij het team van Mariëtte, maar gaat liever ‘een stukkie verder’ fietsen. Zo ontstond team ‘Retteketet 2’ met De Bie als teamcaptain voor de vrije toertocht van vijfentachtig kilometer. Dit team wil echt op zijn Rotterdams afrekenen met de ellende van kanker. ‘Niet lullen maar trappen’ is hun motto om van die rotziekte af te komen.

De grootste uitdaging zal zijn om beide teams op 23 juni op hetzelfde moment over de finish te laten komen. Beide dames, die elkaar constant uitdagen bij het werven van deelnemers, beginnen te lachen als dit ter sprake komt. Westerwoudt: “In overleg met de organisatie van de Tour kijken we wie bij wie kan inhaken, maar als er een half uur overbrugd moet worden gaan wij gewoon even in de wachtstand.

Vrienden van vrienden
“Het is zo mooi om te zien dat er mensen meedoen waar wij nog nooit mee gefietst hebben, dat zijn allemaal vrienden van vrienden van Facebookvrienden”, zegt De Bie die met eerdere sponsorfietstochten nog nooit zoveel sponsorgeld binnenhaalde voor een - relatief - korte tocht. “Dat is toch geweldig?” De twee teamcaptains willen graag nog meer geld ophalen voor het wetenschappelijk onderzoek naar kanker in het Erasmus MC. “De sfeer is met twee teams alleen maar leuker geworden”, constateert De Bie. “Omdat er nu tegen elkaar wordt opgeboden. ‘Kom bij ons’ en ‘jij moet in mijn team’ klinkt het regelmatig om ons heen.”

Wil je doneren of zelf meefietsen met de Tour de Rotterdam? Kijk dan op de website deelnemers.tourderotterdam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant