Afbeelding

Nieuwjaarsrecepties in Lansingerland: zoenen of niet?

Algemeen 135 keer gelezen

Lansingerland - Nieuwjaarsrecepties: een feest of doemscenario? De helft van de Nederlanders heeft een hekel aan de nieuwjaarsborrels waar relatief onbekenden je proberen te zoenen. Larinda Bok van Personal Branding by Unique Kleur & Stijl heeft tips voor een vlekkeloze nieuwjaarsborrel.

“Zie een nieuwjaarsreceptie niet als feestje maar als onderdeel van je werk. De recepties van je werkgever, samenwerkingspartner of collega-ondernemers horen er gewoon bij. Je hoeft echter niet alles op alles te zetten om zo perfect mogelijk overal te verschijnen”, zegt ze.

Hieronder zeven strategieën voor ontspannen nieuwjaarsrecepties ons eigen Lansingerland.

1. Keuzes maken
Als je veel uitnodigingen hebt beoordeel je de uitnodigingen op relevantie en bepaal waar je zakelijk het meeste uit kunt halen. Stuur altijd een bedankje voor de uitnodiging en meld dat je verhinderd bent. Je bent niet verplicht een reden op te geven.

2. Nieuwjaarszoenen
De drieklapper verbreidde zich na 1980 als begroetingsritueel. De sfeer in bedrijven wordt steeds losser, je mag je collega’s zoenen. Onbekenden kan je beter niet zoenen. Om botsingen te voorkomen is het zoenprotocol: links, rechts, links.

3. Dresscode
Houd je aan de dresscode zoals op de uitnodiging staat vermeld. Is er geen dresscode vermeld? Zorg dan dat je stijlvol gekleed gaat. Het hoeft niet perfect, perfectie is niet haalbaar. Kleed je met zorg, draag bij twijfel een das, je kunt deze altijd nog afdoen.

4. Als je niemand kent
Besef dat je niet de enige bent. Door je vooraf te verdiepen in de organisatie en diens relaties, kan je selecteren wie je zou willen spreken. Tijdens nieuwjaarsrecepties is het geaccepteerd om een gesprek te onderbreken. Ga met een open houding bij een groepje staan, maak oogcontact, zeg bijvoorbeeld: “mag ik u even onderbreken?” en stel jezelf voor.

5. Ik zoen niet
Wees duidelijk als je niet gezoend wilt worden. Creëer op een aardige manier afstand door met een meer gestrekte arm de ander glimlachend te begroeten. Twijfel je? Als heer is het respectvol om aan de dame over te laten of er gezoend wordt. Neem even afstand en je weet snel genoeg of er ruimte is voor zoenen.

6. Lichaamstaal
Je eerste indruk kan je maar een keer maken. Non-verbaal gedrag is veel belangrijker dan wij denken. 93% van de communicatie tussen mensen berust op houding, gezichtsuitdrukking, oogcontact, stem en zelfs lichaamsgeur. Sta licht voorovergebogen en kijk je gesprekspartner aan. Op deze manier kom je geïnteresseerd over.

7. Netwerken
Zie nieuwjaarsrecepties als kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar wees er niet op uit om zoveel mogelijk visitekaartjes te scoren.

Rest nog een laatste vraag: tot wanneer mag je nieuwjaar wensen? “In het algemeen gezegd mag je na de derde week van januari, om precies te zijn, na de nieuwjaarsontvangsten van de koning en de voorzitter van de Tweede Kamer geen ‘Gelukkig Nieuwjaar’ meer wensen”, antwoordt Larinda.

Ze besluit: “Ik wens jullie nu alvast een gezellige jaarwisseling, geniet van het samenzijn met familie en vrienden en voor 2018: de beste wensen en een stijlvol en gelukkig nieuwjaar!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant