Zogenoemde bijplaatsingen bij -al dan niet overvolle- afvalcontainers zijn toegenomen.
Zogenoemde bijplaatsingen bij -al dan niet overvolle- afvalcontainers zijn toegenomen.

Meldingen over werking diftar en zwerfvuil stapelen zich op

Algemeen 4 keer gelezen

Lansingerland – De meldingen bij het Meldpunt Schoon Lansingerland stromen binnen. Na de invoer van diftar kwamen er steeds meer mailtjes binnen bij het CDA Lansingerland van mensen die een toename van zwerfvuil constateerden en mensen die nog steeds geen pasje voor de containers hebben ontvangen. De klachten duidden op een structureel probleem. Het CDA Lansingerland besloot daarom om een meldpunt in het leven te roepen. “Mensen die een melding maken zijn mensen met serieuze klachten die niet boos zijn op het systeem, maar op de werking van het systeem”, zegt CDA-raadslid Job Halkes. De meldingen worden verzameld en geanalyseerd. Naar aanleiding hiervan zullen er vragen worden gesteld aan het college over de problemen die worden geconstateerd om te kijken welke oplossingen het college hiervoor in gedachten heeft. 

Sinds de opening, een kleine anderhalve week geleden, zijn er inmiddels al vijftig klachten binnengekomen bij het meldpunt en via de mail. Stipt op één gaat het om klachten van ouderen of kinderen van ouderen en mensen met een beperking. Deze groep moet nu ver lopen met een zak restafval. Voorheen konden ze elke dag een klein zakje weggooien, nu gaan ze het opsparen om geen extra kosten te maken. Dat zorgt voor ongemak. Bij sommige appartementen is de afstand tot de restafval container nogal groot. Ook ervaart men problemen bij het weggooien van GFT-afval, omdat de bak te hoog is. Het tweede punt waarover veel wordt geklaagd is het scheiden van afval. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die kinderen in de luiers hebben. Met meerdere kinderen in de luiers kan dit behoorlijk gaan oplopen. Annemieke Veerle is een van de ouders die hier moeite mee heeft. Ze is moeder van drie kinderen waarvan een baby en een peuter in de luiers. “Met een baby van 2 maanden oud zijn dit al gauw gemiddeld 7 tot 8 pampers op een dag. Daarbij heb ik een peuter van anderhalf die ongeveer vijf luiers op een dag heeft. Ik kan je zeggen dat de restafvalbak sneller vol is dan bij de buren. Eigenlijk zou de gemeente na moeten denken over een speciale afvalcontainer voor luiers. In de zomerperiode zal dit niet te doen zijn om de luiers op te sparen. Eigenlijk zijn wij nu de klos”, zegt Annemieke. Dit probleem is eerder bij de verantwoordelijke wethouder aangekaart en als antwoord werd gegeven dat men wasbare luiers kan gebruiken als vervangende optie. Halkes vindt dit geen goede oplossing. “Kinderen gaan naar de opvang, naar opa en oma. Wasbare luiers werkt niet altijd in de praktijk”, zegt hij. Daarnaast zijn er mensen die gebruik maken van incontinentiemateriaal, dat ook bij het restafval hoort. Voor het weggooien van incontinentiemateriaal kun je vrijstelling krijgen bij het restafval, maar volgens Halkes is dit niet duidelijk genoeg gecommuniceerd naar de mensen. Het derde punt waar veel klachten over binnenkomen is het zwerfafval en bijplaatsingen. Het CDA heeft de afgelopen tijd veel foto’s binnengekregen van overvolle containers en prullenbakken in bijvoorbeeld speeltuintjes die vol zitten. Ook bij het ophalen van de restafvalbakken zijn al problemen geconstateerd, die de bewoners op hun bord krijgen en waar ze weinig aan kunnen doen. Zo komen er meldingen binnen van mensen waarbij iemand anders extra vuilniszakken in de afvalcontainer doet, terwijl die klaar staat om opgehaald te worden. Vervolgens neemt Renewi de afvalcontainer niet mee, omdat de klep open staat. Of gevallen waarbij de barcode op de afvalcontainer niet meer leesbaar is. Erg vervelend als je bak vol zit en je nog langer moet wachten.

Op dit moment is diftar volgens Halkes niet het juiste middel voor Lansingerland: “De nadelen zijn veel groter dan de voordelen.” Ook vindt Halkes dat de gemeente voor de invoer beter had moeten communiceren met de inwoners. Er zijn nog te veel mensen die het systeem niet snappen. Met name ouderen die geen toegang hebben tot het internet. “Je moet de communicatie beter afstemmen op de doelgroep”, aldus Halkes. In het afvaldossier is wat het CDA betreft de plank behoorlijk misgeslagen qua communicatie. In heel het diftardossier lijkt volgens Halkes de inwoner gepasseerd te zijn.

Reactie gemeente
Wethouder Muis laat in een reactie op bovenstaand artikel weten: “Het meldpunt van meneer Halkes voorziet in zijn behoefte om een inventarisatie te doen. Zo kan meneer Halkes input verzamelen voor de discussie die wij samen met de gemeenteraad en het college voeren in de raadszaal. De invoering van het nieuwe systeem is immers een raadsbesluit. Belangrijk: op de website www.samenhalenweerallesuit.nl is informatie voor inwoners te vinden. Hier staan ook de veel gestelde vragen en contactgegevens vermeld. Ik begrijp heel goed dat een nieuw systeem even wennen is voor onze inwoners. Als mensen vragen hebben, stel ze dan aan de klantenservice van Renewi! Ze helpen u graag verder.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 5 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 8 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 9 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 11 uur geleden

Uit de krant