Jonathan Top heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening.
Jonathan Top heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening.
JOB IS TOP

Relatie- en gezinstherapeut Jonathan Top

Algemeen 18 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Tijdens de jarenlange zoektocht naar zijn huidige beroep bracht Jonathan Top -ja, dat is echt zijn achternaam- heel wat uurtjes in de schoolbanken door. “Eindelijk heb ik de baan gevonden die op mijn lijf geschreven is”, zegt hij. De arbeidsvreugde die de relatie- en gezinstherapeut ervaart in zijn praktijk voor psychosociale hulpverlening straalt ervan af.

Top groeide op in Amsterdam. “Ik deed hbo verpleegkunde. Een goede keus, maar ik zag mijzelf niet in de verpleging gaan werken en nam een baan aan als conciërge, waarna ik naar de PABO ging.” Ook het onderwijs was niet wat Top zocht. De post-hbo-opleiding tot (relatie)therapeut aan het Kempler Instituut kwam op zijn pad. “Terugkijkend is het voor mij een zege geweest dat díe opleiding samenviel met mijn traject van vrouw naar man.” Top vertelt dat hij als meisje is geboren en in 2012 ‘opnieuw geboren’ werd als de man Jonathan. “Zo leerde ik een vak als professional en tegelijkertijd mocht ik mijzelf verder leren kennen en ontdekken als man.” Dit maakt het voor hem mogelijk om zich goed in te kunnen leven in de gevoelens van een vrouw, maar ook de ervaringen van een man zijn voor hem bekende kost. Hiermee helpt hij partners om hun kijk naar de ander bij te stellen. Soms met een grap of een anekdote uit zijn eigen leven. “Het is fijn om zo af en toe wat humor te gebruiken in de, toch wel, pittige kost van een sessie.”
Top opende zijn eigen praktijk ‘Vrij om te vliegen’. “Het is zo fijn om te zien dat iemand, die je bij binnenkomst met zichzelf ziet worstelen, een poosje later ‘rustiger met zichzelf’ de deur ziet uitgaan.” Tops speciale benadering helpt mensen om de juiste woorden tegen elkaar te zeggen. “Binnen no time gebeurt hier tijdens een sessie wat bij hen thuis ook gebeurt. Het is het geijkte’ patroon. Als een echtpaar elkaar van alles begint te verwijten, zoals: ‘Jij doet altijd dit’ en ‘Jij luistert nooit naar mij’ zet ik het ‘stil’ en vraag ik: wat gebeurt hier nou? Dan gaan we samen op zoek hoe je dat vanuit je gevoel anders onder woorden kan brengen. Bijvoorbeeld: ‘Het is moeilijk voor mij om dit te horen want het doet zeer.’ Je hebt altijd zelf een aandeel hierin maar, heel belangrijk, je hebt ook zelf de regie en alles draait om je identiteit. Als je je identiteit versterkt sta je zekerder in het leven en beweeg je je makkelijker in de wereld.” Top kan het weten. Al op jonge leeftijd worstelde hij immers zelf met vragen als: ‘wie ben ik?’ en ‘hoe ga ik om met de wereld om mij heen?’ Nog een ding wil Top graag kwijt: “Wacht niet te lang met hulp zoeken, als je voelt dat je vastloopt in je relatie of in het leven zelf. Net zoals je op tijd langs een dokter gaat, is op tijd bij een therapeut aankloppen een zaak van goede zorg voor je gezondheid. Want klem zitten is naar en voortdurend stress ervaren put je uit.” Met de missie vrij om te vliegen, tevens de naam van zijn praktijk, spreekt Top voor iedereen de wens uit om steviger naar buiten te komen, de wereld in.

Top is als meisje geboren en in 2012 'opnieuw geboren' als man.

Uit de krant