Het oude carillon keert terug op het -nu nog- naamloze plein.
Het oude carillon keert terug op het -nu nog- naamloze plein.

‘Plein bij ‘t Vierkantje’ krijgt facelift en naam

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - De gemeenteraad heeft besloten om het plein bij café ‘t Vierkantje autovrij te maken. Met het autovrij maken van het plein ontstaat de mogelijkheid om het hele plein en het aangrenzende openbare gebied opnieuw in te richten. Eind 2016 hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden waar bewoners, winkeliers, ondernemers en marktkooplieden ideeën over de herinrichting kenbaar konden maken.

Op basis van hun zijn in februari door landschapsarchitect Karres en Brands vier ontwerpen gemaakt voor de herinrichting van het plein. Niet alleen het plein, ook het aangrenzende gebied (Kerkstraat, Herenstraat, Nieuwstraat en Centrumpassage) maakt onderdeel uit van de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum. De vier modellen lopen op in luxe en prijs, en de keuze van de gemeenteraad is op model twee gevallen: niet het goedkoopste dus, maar zeer zeker niet het duurste of meest ingrijpende. 

Voordat in het voorjaar van 2018 tot uitvoering kan worden overgegaan, moet eerst een inrichtingsplan worden opgesteld. Dit gebeurt in de tweede helft van 2017. Hiervoor zijn twee klankbordgroepen samengesteld. Deze groepen bestaan uit vertegenwoordigers van winkeliers, ondernemers, omwonenden, pandeigenaren en marktkooplieden.

Eén groep richt zich op het plein, de andere groep richt zich op de Nieuwstraat. De klankbordgroepen komen eind augustus voor het eerst bij elkaar en daarna volgen nog een aantal bijeenkomsten. In november worden de resultaten gepresenteerd aan alle belangstellenden.

Carillon
Misschien wordt dan ook duidelijk wat de naam voor het ‘Plein bij ‘t Vierkantje’ wordt. Hart van Holland hield eerder dit jaar een enquête, en daaruit kwam de naam Carillonplein als favoriet naar voren. Het oude carillon dat ooit voor het Berkelse raadhuis stond wordt namelijk de blikvanger op het vernieuwde plein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 6 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 9 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 11 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 12 uur geleden

Uit de krant