"Heeft u de deur goed op slot gedaan voor u weg ging?," is de hamvraag tijdens deze zomercampagne inbraakpreventie. Foto: Andrea van der Houwen

‘Heeft u de deur wel goed op slot gedaan?’

Algemeen

Berkel en Rodenrijs – “Heeft u de deur goed op slot gedaan?” Dat was de hamvraag op de weekmarkt in Berkel Centrum, afgelopen woensdag 12 juli.

De hevige regenval tijdens de Berkelse weekmarkt was voor Buurttoezicht Lansingerland, de politie, de gemeente en 3B Wonen geen belemmering om in gesprek te gaan met inwoners en hen alles te vertellen over beveiliging en inbraakpreventie. Op een strategische plek, goed ‘in de loop’, kregen marktbezoekers belangrijke tips om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken.

Door Andrea van der Houwen

Het is woensdag. Marktdag dus in Berkel en Rodenrijs. De regen komt aan een stuk door met bakken uit de hemel. Mensen wurmen zich met hun paraplu tussen de kramen door. De marktkooplieden wapenen zich zo goed als mogelijk is tegen de hoosbuien met extra meters zeildoek en megagrote parasols. Nog net iets harder dan anders, om boven het gekletter van de regen uit te komen, klinkt het ‘lekkere tomaaaaten’ en ‘rijpe meloenuh’.

De praatjes in de kramen gaan, hoe kan het ook anders, over het weer. Juist op die ene kletsnatte dag installeert hoofdagent Valesca de Veer zich met haar team in een grote politie aanhanger in de Kerkstraat om de inwoners over veiligheid te informeren. De bijbehorende kraam dient als een prima plekje om tijdens het boodschappen doen even te schuilen. “Heeft u de deur goed op slot gedaan voor u weg ging?,” is de hamvraag tijdens deze zomercampagne inbraakpreventie.

“Nee, nu niet, want mijn zoon is thuis maar normaal gesproken let ik er wel goed op,” zegt een winkelende mevrouw. “Ik ben gewend om alert te zijn. Als ik iets verdachts zie durf ik gerust 112 te bellen. Dat mag toch?” Wijkagent Annemiek Roos beaamt dit. “Op de grote matrixborden in Lansingerland wordt het zelfs aangemoedigd.”

Wie met vakantie gaat krijgt als tip mee om een auto van de buren voor de deur te laten zetten en de afwezigheid te melden bij de politie en bij buurttoezicht. 

Burgemeester Pieter van de Stadt kwam ook een uurtje langs en had uit eigen ervaring nog een tip. “Ooit trok ik de voordeur dicht terwijl mijn huissleutel nog binnen lag. Het kostte de mensen van de sleutelservice minder dan twintig seconden om binnen te komen. Dat was meteen een les voor me. Deur altijd op slot draaien dus!”

Cybercrime
Edwin Vervaet, coördinator sociale media bij Buurttoezicht,  benadrukt hoe belangrijk het is om niet alleen de woning, maar ook de computer goed te beschermen. En dan bedoelt hij niet alleen een virusscanner. “Upgraden naar Windows 10 is een vereiste, alleen dan ben je tot het uiterste beschermd tegen cybercriminelen.” (Apple-gebruikers zijn sowieso veel minder vaak het doelwit, red.)

Spooknota’s
Vervaet merkt op dat ook in Lansingerland al bedrijven slachtoffer geworden zijn van hackers en van spooknota’s. “In plaats van ‘gewoon’ in te breken is het heel lucratief om bijvoorbeeld in India of Rusland achter een laptop te proberen om websites binnen te dringen. Vervolgens worden e-mails gestuurd waarin gesuggereerd wordt dat een rekening niet betaald zou zijn.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 13 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 14 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 15 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant