Er zijn diverse praatavonden over de A16 geweest, maar nu is het moment gekomen dat er daadwerkelijk een schep de grond in gaat. In 2019 moet het echte werk aan de weg beginnen.
Er zijn diverse praatavonden over de A16 geweest, maar nu is het moment gekomen dat er daadwerkelijk een schep de grond in gaat. In 2019 moet het echte werk aan de weg beginnen.

A16 komt eraan: huizen gesloopt, bomen gerooid

Algemeen 1 keer gelezen

Regio - Rijkswaterstaat start deze zomer met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe rijksweg A16 Rotterdam.  Aan de Ommoordseweg gaan enkele woningen tegen de vlakte. Ook worden veel kabels en leidingen verlegd.

De werkzaamheden kunnen voor enige hinder zorgen in het gebied waar de A16 Rotterdam vanaf 2019 wordt aangelegd. In 2024 moet de weg in gebruik genomen worden.

Om de A16 Rotterdam aan te kunnen leggen, is het noodzakelijk het werkgebied vrij te maken. Hiervoor moeten ongeveer 30 woningen en schuren worden gesloopt. De woningen en schuren liggen verspreid in het gebied waar de A16 Rotterdam straks komt te liggen. Aan de Rottekade bij het Terbregseveld bijvoorbeeld. En aan de Schieveense Dijk, vlak langs de bestaande A13. Daar wordt plaats gemaakt voor de verbindingsboog van de A13 en het nieuwe deel van de A16.

De eerste sloopwerkzaamheden starten al deze zomer. Het gaat om een aantal leegstaande panden aan de Ommoordseweg. Inmiddels zijn om die percelen al omheiningen geplaatst in verband met veiligheid en vandalisme. Aannemersbedrijf Dura Vermeer voert de sloopwerkzaamheden uit. Voorafgaand aan de werkzaamheden laat Dura Vermeer direct omwonenden weten wat er staat te gebeuren.

Tijdens de sloop worden ook bomen en planten gerooid waar dit nodig is voor de verdere voorbereidende werkzaamheden. Afgesproken is dat Rijkswaterstaat het groen zo veel mogelijk spaart. Daar waar bomen en struiken toch moeten verdwijnen worden die gecompenseerd door herplant. Dat gebeurt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de plek waar het groen verdwijnt. Voor het overige groen in het werkgebied voor de A16 Rotterdam, zoals het Bergse Bos, geldt dat Rijkswaterstaat uiterlijk eind 2018 gaat rooien. 

Archeologen
Behalve het slopen van in de weg staande panden en het rooien van bomen en struiken gebeurt er nog meer. Kabels en leidingen worden verlegd, vervuilde grond wordt afgegraven en de archeologen gaan aan het werk. Zo start dit najaar uitvoerig archeologisch onderzoek in het Terbregseveld.  

Klachten
De verschillende voorbereidende werkzaamheden kunnen voor hinder zorgen. Bijvoorbeeld door bouwverkeer, trillingen en geluid. Rijkswaterstaat en de aannemer hebben beloofd er alles aan te doen om de hinder tot een minimum te beperken. Mensen die vragen of klachten hebben kunnen mailen naar a16rotterdam@rws.nl. Ook is er een gratis nummer van Rijkswaterstaat, 0800-8002.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 1 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 4 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 5 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant