Hoe gezond is ons drinkwater eigenlijk nog, vraagt het CDA zich af.
Hoe gezond is ons drinkwater eigenlijk nog, vraagt het CDA zich af.

Medicijnen, drugs, landbouwgif en GenX bedreigen waterkwaliteit

Algemeen

Lansingerland - Het CDA maakt zich zorgen over de waterkwaliteit in de sloten en vaarten van Lansingerland. Verontreiniging vanuit stedelijk en landelijk gebied vormt een grote bedreiging. Het CDA overlegde met de waterschappen en CDA’ers uit regiogemeenten over de staat van ons water.

In de categorie stedelijke verontreiniging gaat het vooral om de toenemende hoeveelheid medicijnresten. De waterschappen richten zich op aanpak bij de bron en werken samen met ziekenhuizen aan gerichte zuivering. Dat biedt beperkt soelaas: veel van de medicijnresten komen via de urineweg van medicijngebruikers in het water terecht. En soms gooien mensen ongebruikte medicijnen in het toilet.

Een andere toenemende vorm van waterverontreiniging die de waterbedrijven voor problemen stelt is de groeiende hoeveelheid amfetaminen en andere drugs. Dat verschilt sterk per regio. Zo zitten er in het Amsterdamse drinkwater twee keer zoveel cocaïneresten als in de rest van het land.

In de landbouwsector is de tuinbouw de grote vervuiler. Er zijn weliswaar vorderingen gemaakt, schrijft raadslid Johan van der Burg, maar er wordt nog altijd niet voldaan aan de Europese regels. Veruit de meeste bedrijven werken volgens al de voorschriften, maar controle en handhaving blijven volgens het CDA nodig. Daarnaast is er meer behoefte aan actuele meetresultaten over de waterkwaliteit.

Tenslotte werd stilgestaan bij het belang van passend onderhoud aan sloten en vaarten. Tijdig baggeren is onmisbaar om zowel een vlotte doorstroming als een gezonde ecologie te bevorderen. De komende tijd worden de gemaakte afspraken verder uitgevoerd. In november komen de CDA fracties weer bijeen om de resultaten te bespreken.

Intussen nemen de politieke zorgen toe over de lozing van het enorm giftige GenX door het Dordrechtse chemiebedrijf Chemours. Op meerdere plekken in Zuid-Holland zijn lage concentraties van GenX in het drinkwater aangetroffen. Ook in water dat van Evides afkomstig is. Dat bedrijf levert al het water dat in Lansingerland uit de kranen stroomt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Chemours ophoudt met het lozen van het gif in de Merwede. 

Evides zelf meldt dat er geen reden voor paniek is: de aangetroffen concentratie GenX 25 tot 75 keer lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor deze stoffen als veiligheidsgrens voor betrouwbaar drinkwater. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant