Veel Lansingerlanders forensen elke dag naar het werk in Den Haag of -zoals hier- Rotterdam.
Veel Lansingerlanders forensen elke dag naar het werk in Den Haag of -zoals hier- Rotterdam. Foto: R. Utrecht

De cijfers liegen niet: Lansingerland ís een slaapstad

Algemeen

Lansingerland - Zeg dat Lansingerland een slaapstad is, en negen van de tien keer hoor je protest. Want wie wil er nou in een slaapstad wonen, waar nooit eens wat gebeurt. Toch lijken de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek het beeld te bevestigen. Bijna driekwart van de Lansingerlandse beroepsbevolking verlaat ‘s morgens de gemeente om ergens anders aan de slag te gaan.

Door Willem van Altena

Om precies te zijn heeft 26,76 procent van de Lansingerlanders een baan binnen de gemeentegrenzen. Altijd nog een stuk beter dan buurgemeente Pijnacker-Nootdorp, waar dat percentage ligt op 17,27 procent. Zoetermeer -ook al een gemeente die vecht tegen het ‘slaapstad’-etiket- doet het niet veel beter: slechts 28,74 procent van de Zoetermeerders met een baan werkt in de eigen stad. 

Nog wat percentages van ‘thuiswerkers’ in regiogemeenten: Delft 38 procent, Zuidplas 23 procent, Waddinxveen 22 procent, Westland 53 procent.

Niet verrassend is dat veel mensen in de grote steden werken. In Den Haag werkt 54,18 procent van de beroepsbevolking in de stad, in Rotterdam is dat 54,65 procent en in Amsterdam zelfs 67,55 procent. Altijd nog veel minder dan de landelijke koploper Ameland, maar dat is niet zo verwonderlijk.

Gemeenten die bijna helemaal leeglopen zijn er ook. In Onderbanken (Zuid-Limburg) werkt maar 6 procent in de eigen gemeente. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 7 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 10 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 11 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 13 uur geleden

Uit de krant