Een dode eend is vaak een teken dat er botulisme in het spel is.
Een dode eend is vaak een teken dat er botulisme in het spel is.

Botulismebesmetting in sloot Bastille

Algemeen 194 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Naast blauwalg heeft nu ook het veel gevaarlijkere botulisme de kop op gestoken in Lansingerland. In een sloot aan de Bastille in Berkel en Rodenrijs is een verlamde eend uit het water gehaald, die even later is gestorven. Zeer waarschijnlijk was de eend besmet met botulisme.

De gemeente raadt iedereen aan om water te vermijde waarin dode dieren zijn aangetroffen. Ook voor honden is de ziekte gevaarlijk. Wie een zieke of dode eend aantreft moet het dier beslist niet met blote handen aanraken. Mensen wordt gevraagd via de Lansingerland-app te melden als er ergens een dode of zieke eend wordt aangetroffen. De dieren worden zo snel mogelijk uit het water gehaald. 

Ook wordt gewaarschuwd dat honden niet moeten zwemmen in besmet water, ze kunnen er erg ziek van worden. Symptomen van een botulismebesmetting zijn misselijkheid, braken en duizeligheid. 

Botulisme steekt vooral de kop op na warm weer, en op plekken waar veel eenden komen. Mensen wordt dan ook ontraden om eenden te voeren. Pas als het water koeler wordt verdwijnt het besmettingsgevaar. De buien van de afgelopen dagen hebben de watertemperatuur echter nog niet voldoende verlaagd. 

Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van het RIVM.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant