Astrid Oosenbrug is voorzitter bij COC Nederland, maar ook gewoon betrokken inwoonster. Ze begrijpt niet waarom mensen dit doen.
Astrid Oosenbrug is voorzitter bij COC Nederland, maar ook gewoon betrokken inwoonster. Ze begrijpt niet waarom mensen dit doen.

Geschokt door anti-homoleuzen

Algemeen

Lansingerland - Bezoekers van het Annie M.G. Schmidtpark in Berkel en Rodenrijs zijn vorige week opgeschrikt door anti-homoleuzen. Een nog onbekende dader schreef met een spuitbus op meerdere locaties grievende teksten op het straatmeubilair: “Homo’s hebben een zieke geest. God een zoon die geneest”, zo viel er uit naam van “Yeshua”, ofwel Jezus, te lezen.

Astrid Oosenbrug is sinds vorig jaar voorzitter bij COC Nederland en daarnaast inwoonster van Berkel en Rodenrijs. Ze is een week na het incident nog steeds geschokt. Onbegrijpelijk vindt ze de bekladdingen. “Weet je dat 1 op de 5 jongeren, die worstelen met hun LHBTI-identiteit, zelfmoord plegen?” De afzender van de kwetsende bekladdingen, schermt met de Bijbel en dan met name het oude testament. “Onlangs heb ik in een kerk verteld dat een kennis van mij een einde aan zijn leven heeft gemaakt, omdat hij twintig jaar lang vanuit de geloofsgemeenschap te horen heeft gekregen dat homoseksualiteit niet kan en mag. Het is denk ik nog nooit zo stil geweest in de kerk”, zegt ze.

Paarse Vrijdag
De bekende Lansingerlandse vermoedt dan ook dat er een connectie is tussen de bekladdingen, de omstreden Nashville-verklaring en kerk-gerelateerde protesten bij anti-abortusklinieken. “Dat waait momenteel over vanuit Amerika en wordt helaas steeds extremer.” Bij het COC Nederland hoort ze vrijwel wekelijks schrijnende verhalen over uitsluiting, agressie en intimidatie. “In een stad als Amsterdam is de acceptatie misschien groot, maar in kleine gemeenten moet er echt nog een hoop gebeuren.” Ook in haar eigen gemeente Lansingerland, zo vindt ze. De verschrikkelijke bekladdingen sterken haar in deze gedachte. “Scholen in Lansingerland doen wat mij betreft veel te weinig aan voorlichting. Ze zeggen allemaal dat iedereen welkom is op school, maar dat is niet genoeg. Doe bijvoorbeeld eens mee aan Paarse Vrijdag!” Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en intersekse- en transgender personen. Astrid voert het debat en dialoog met liefde als uitgangspunt, dat doet ze niet alleen in het openbaar en via haar werk bij het COC, maar ook via haar Twitteraccount. “Ik kreeg ook in dit geval heel veel bijval. Alle politieke partijen in Lansingerland hebben gereageerd op mijn tweet, zelfs de burgemeester!” De lokale ChristenUnie reageerde als enige niet op de tweet van Astrid, maar laat via fractievoorzitter Kees-Willem Markus alsnog nadrukkelijk weten dat zij afstand nemen van wat er is gebeurd in het parkje. “Daar nemen wij verre, maar dan ook verre afstand van”, aldus Markus. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant