Afbeelding
Foto:
SPORTER VAN DE WEEK

Voetbalster Louise Boot

Algemeen 26 keer gelezen

Bleiswijk - De negentienjarige Louise Boot uit Bleiswijk wil het optimale uit haar mogelijkheden halen. Ze is met voetballen begonnen bij Soccer Boys waar ze speelde totdat ze ruim een jaar geleden oud-prof Peter Barendse tegen het lijf liep. Peter heeft een Voetbalacademie in Loosduinen waar Louise nu drie keer per week haar al niet geringe kwaliteiten verbetert.

Daarnaast traint ze twee keer week bij Graaf Willem II VAC, de club waar ze begin dit seizoen is gaan spelen op aanraden van Peter Barendse. De club uit Wassenaar speelt in de categorie tot en met negentien jaar op het hoogste niveau van Nederland. Dat is de hoofdklasse, een goede leerschool voor Louise die intussen is benaderd door Sparta om daar volgend jaar in de hoofdselectie van het vrouwenvoetbal aldaar te komen spelen. Ze traint al één keer per week mee bij Sparta en is dus op drie plekken bezig om beter te worden als voetbalster.

“Ik merk dat bij Sparta het niveau toch meteen een stuk hoger ligt dan waar ik toe nu toe heb gespeeld, maar toch is Graaf Willem voor mij een prima tussenjaar”, vertelt Louise die naast het voetballen nog een HBO-studie Voeding en Diëtetiek deed. Daarmee is ze gestopt. De bedoeling is dat ze in de zomer van dit jaar weer een studie gaat oppakken. De kans is groot dat dit iets wordt op het gebied van bewegingswetenschap. Op dit moment gaat de meeste aandacht uit naar het voetballen en daarnaast werkt ze bij de verswinkel van De With in Bleiswijk.

Als we Louise vragen wat ze zelf denkt over haar grootste kwaliteiten als voetbalster, dan noemt ze drie dingen: een goede techniek, snelheid en een neus voor doelpunten maken. Als ze een wedstrijd niet scoort, heeft ze de pest er in, zelfs als haar team wel heeft gewonnen. Wat natuurlijk altijd het belangrijkste is. Het gebeurt overigens niet vaak dat ze niet scoort: bij Graaf Willem heeft ze dit seizoen al 37 doelpunten gemaakt, 31 in de competitie en zes in bekerwedstrijden. Meestal scoort ze met haar voeten. Koppen is (nog) niet haar grootste kwaliteit. Het grote voorbeeld van Louise is Vivianne Miedema, de spits van het Nederlands team. “Ze is qua meevoetballen een beetje lui maar ze schiet ze er wel heel makkelijk in.”

Natuurlijk droomt Louise ervan om ooit ook in het Nederlands team te spelen maar de weg daarheen is nog heel lang. Voorlopig wil ze zichzelf verbeteren door vanaf volgend seizoen bij Sparta te gaan spelen. Ze hebben er daar een jaar of drie geleden voor gekozen om van onderop, vanuit de eigen opleiding, het vrouwenvoetbal op te bouwen en niet zoals veel andere betaalde clubs dat hebben gedaan: een team van goede speelsters bij elkaar kopen en dan meteen in de eredivisie gaan spelen. Sparta bewandelt de weg der geleidelijkheid en is rustig op weg naar de top. Eigenlijk een beetje zoals Louise ook stapsgewijs de weg omhoog bewandelt.

Louise is van jongs af aan al gek van voetballen. Ze komt ook uit een voetbalgezin. Haar vader Arjan en broertje Lucas zijn fanatiek supporter van Feyenoord, waar Louise ook fan van is. Haar moeder Esther was vroeger graag gaan voetballen maar ze kreeg toen de mogelijkheid niet. Dat was nog de tijd dat meisjes vooral gingen turnen, handballen, korfballen of hockeyen.

“Ik vind voetbal vanaf het begin een heerlijke sport en wil er veel tijd en energie in steken om het spel in alle opzichten zo goed mogelijk te beheersen. Bij de Voetbalacademie in Loosduinen leer ik ook veel. Het is wel een eind weg, maar gelukkig heb ik mijn rijbewijs en kan ik de auto van mijn moeder gebruiken. In het begin ging ik met het OV maar dan ben je anderhalf uur onderweg. Graaf Willem II VAC is ook best een eindje rijden, maar

het is wel een hele leuke club. Er spelen veel expatmeisjes in uit Engeland, de VS, Canada en dat is best grappig. Verder ga ik als het even kan nog kijken bij mijn vriendinnen van Soccer Boys waar ik altijd mee gespeeld heb. Daar was het altijd heel gezellig, maar als je hogerop wilt, moet je op een hoger niveau gaan spelen. Hoe groter de weerstand, des te meer je ervan leert!”

Uit de krant