Marianne spreekt graag over de kansen die ontstaan door het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. (Foto: Willem van Altena)
Marianne spreekt graag over de kansen die ontstaan door het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. (Foto: Willem van Altena) Foto:

Marianne Dijkshoorn verovert een plekje in De Koffer van Rick

Algemeen 11 keer gelezen

Bleiswijk - Sinds de lancering van haar boek in september 2018 ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’, staat het leven van Marianne Dijkshoorn volledig op zijn kop. “Van ‘drop-out van de participatiewet’ naar succesvol ondernemer”, zo verwoordt Marianne de ontwikkeling die zij doormaakte. Inmiddels reist zij door heel Nederland als zelfstandig toegankelijkheidsadviseur.

Door Andrea van der Houwen

Het zou zo maar kunnen dat we Marianne binnenkort op televisie zien verschijnen. Zij is opgenomen in ‘De Koffer van Rick’ van Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Wie een plekje in deze ‘koffer’ krijgt, wordt voorgedragen als gast bij talkshows. Marianne geeft lezingen, workshops en advies over toegankelijkheid met de bedoeling om iedereen met een - al of niet tijdelijke - beperking zonder kleerscheuren bij een locatie, evenement, bedrijf of festival ‘erin’ en ‘eruit’ te laten komen. “Alleen al even een brood halen bij de bakker om de hoek of een boodschap doen bij de buurtsuper is voor iemand met een beperking een hele onderneming”, aldus Marianne. “Omdat ik jaren geleden zelf aan den lijve ondervond hoe lastig het is om deel te nemen aan een festival als je slecht ter been bent zoals ik, maakte ik op die manier ook kennis met toegankelijkheid.” Zij herinnert zich nog levendig hoe zij bij het Rottepop festival in Bergschenhoek aan de bel trok. “Ik wilde er heel graag naartoe maar zag mijzelf daar niet zomaar binnenkomen. Na overleg met de organisatie en met enkele simpele aanpassingen is het toch gelukt en daarmee was Rottepop meteen het eerste ‘toegankelijke’ evenement van Nederland.”

‘Gave opdracht’
Na de studie Vrijetijdsmanagement, later aangevuld met Master in Event Management, werd van Marianne verwacht dat zij met haar handicap wel een passende baan zou vinden op de arbeidsmarkt. Dat lukte echter niet. “Als niemand mij in dienst wil nemen, dan ga ik het toch zelf doen dacht ik, en ik ging als freelancer aan de slag”, zegt Marianne. Na een periode van gastcolleges, stages en projecten besloot zij om helemaal voor zichzelf te beginnen en startte het bureau ‘Welkom – Toegankelijkheid & Evenementen’.

Open deuren 
Het uitgeven van haar boek opende voor Marianne vele deuren. Bij elke lezing of workshop zat wel iemand in de zaal die later van zich liet horen. Via het bekende sneeuwbaleffect kan zij nu ook landelijk werken. “Ik bereik steeds meer mensen en organisaties en ook andere disciplines dan evenementen en festivals komen op mijn pad, zoals het jaarcongres van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Dat is echt mijn meest gave opdracht tot nu toe!” Met de gedachte ‘iedereen doet mee’ is aan de genodigden gevraagd om iemand mee te brengen met een lichamelijke beperking. In de praktijk komt het erop neer dat er meer dan veertig rolstoelgebruikers zullen zijn. Aan Marianne is gevraagd: ‘Hoe gaan we dit organiseren?’ Iedereen moet natuurlijk zien wat er op het podium gebeurt, alle gasten moeten gebruik kunnen maken van de catering en er is voldoende lift capaciteit nodig. Een advies dat alle organisaties altijd meteen overnemen, is de communicatie via de website. “Op die manier kun je vooraf aangeven wat er geregeld is op het gebied van toegankelijkheid. Dit getuigt van een grote mate van gastvrijheid”, concludeert Marianne. In haar eigen gemeente (Lansingerland) gaf zij onlangs een toegankelijkheidsadvies bij de herinrichtingsplannen voor de Vogelbuurt in Berkel en Rodenrijs. Marianne’s eerste stap is altijd het schouwen van de toegankelijkheid. “Als het kan ga ik al twee of drie maanden van tevoren plattegronden bekijken. Na deze fase kun je nog de juiste aanpassingen doen.”

Sinds kort maakt Marianne zich samen met andere toegankelijkheidsdeskundigen en organisaties sterk voor het themanetwerk Festivals & Evenementen. Dit landelijke netwerk valt onder de Coalitie voor Inclusie. Het doel hiervan is om iedereen gelijkwaardig een festival te laten beleven.

Uit de krant