Dichter des Vaderlands Tsead Bruinsja (l) en Gemeentedichter Mark Boninsegna. (Foto: Wim de Boek)
Dichter des Vaderlands Tsead Bruinsja (l) en Gemeentedichter Mark Boninsegna. (Foto: Wim de Boek)

Poëzieweek met Mark Boninsegna en Tsead Bruinsja

Algemeen 130 keer gelezen

Oostland - Poëzie ontmoet muziek in Lansingerland tijdens de week van de poëzie. In de week van 30 januari tot en met 5 februari organiseert Bibliotheek Oostland in samenwerking met Oostland Literair, een samenwerkingsverband van Oostlandse schrijvers en dichters, en theater ´t Web twee activiteiten. Verschillende dichters en sing, - en songwriters zullen voordragen uit eigen werk, waaronder gemeentedichter Mark Boninsegna en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja.

Door Amel Bali

De week van de poëzie is een themaweek, die door de grootste Nederlandse en Vlaamse poëzie organisaties wordt georganiseerd. Dit jaar is het thema: ‘de toekomst is nu.’ In Lansingerland wordt dit het derde jaar dat Oostland Literair en bibliotheek Oostland de literaire lunch gaan organiseren. Het afgelopen jaar was de week van de poëzie in Lansingerland een succes, met als hoogtepunt schrijver Jan Terlouw. Ook dit jaar belooft het een succes te worden. “Ik verwacht dat er veel collega’s zullen komen, al is het maar om een gevoel van samenhorigheid te creëren”, zegt mede-organisator Arie van Driel. In samenwerking met Oostlandse dichters organiseert Bibliotheek Oostland twee activiteiten tijdens de Poëzieweek in 2020. In de vestiging Berkel en Rodenrijs vindt op donderdag 30 januari de muzikale openingsavond plaats. Dit jaar zal poëzie worden gecombineerd met muziek. Ook in 2018 was dit het geval. In 2019 werd poëzie gecombineerd met kunst. Gemeentedichter Mark Boninsegna trapt de Poëzieweek af op donderdag 30 januari om 20:00 uur. In de bibliotheekvestiging in Berkel en Rodenrijs zal er een muzikale avond zijn waarbij lokale dichters en sing, - en songwriters samen optreden. De dichters zijn gekoppeld aan de singer-songwriters. De volgende koppels zullen optreden: Rianne Sie & Marja Kemp, Arie van Driel &Leanne de Roo, Gerard van de Schootbrugge & Nana Peijnenburg, Marja Kemp & Marja Kemp, Tanja Verhagen & Leanne de Roo en Femmy ten Cate & Nana Peijnenburg. Het belooft een heel bijzondere avond te worden waarbij muziek en poëzie op elkaar worden afgestemd. “Ons streven was ervoor te zorgen dat we nieuwe dichters aan het woord zullen laten en dat is gelukt”, zegt van Driel. Verhagen is een van de nieuwe dichters. Na een moeilijke periode in haar leven schreef ze veel gedichten als uitlaatklep. De gedichten hielpen haar om tot nieuwe inzichten te komen en alles een plek te geven. Ze plaatste een aantal gedichten op facebook en kreeg reacties van mensen, dat ze erdoor werden geraakt. In december kwam haar gedichtenbundel: ‘Rauw op je dak’ uit. “Ik hoop een mooie invulling aan de avond te kunnen geven samen met de andere dichters sing, - en songwriters”, zegt Verhagen. De kaartjes voor de avond zijn te koop via de website van Bibliotheek Oostland. Een kaartje kost €3,50 en is inclusief een drankje in de pauze.

Literaire lunch
Zondag 2 februari wordt letterlijk en figuurlijk een literaire lunch verzorgt door Bibliotheek Oostland in samenwerking met Theater ‘t Web. Elke gang van deze driegangen lunch zal worden vooraf gegaan door een voordracht van dichters. Manuele Bijl opent de lunch om 12:00 uur. Marijke Rozendaal en Jeroen den Harder zullen vooraf aan het voorgerecht voordragen. Na het voorgerecht zal Tsead Bruinja voordragen uit eigen werk. In 2019 werd Bruinja door een commissie van kenners en dichters benoemd tot Dichter des Vaderlands. Door de commissie wordt hij beschreven als ‘een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt’. Vooraf aan het toetje zal als afsluiter Mark Boninsegna een nieuw gedicht voordragen met als thema de toekomst van nu. Om 14:45 uur loopt de middag ten einde. Kaartjes voor de literaire lunch zijn te koop via Bibliotheek Oostland. De kaartjes kosten €25,- per stuk en zijn inclusief driegangenlunch en eenmaal een drankje per gang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant