Job Witloks met op de achtergrond het hart van de Herenboerderij: de oude schuur van boer Steenwijk.
Job Witloks met op de achtergrond het hart van de Herenboerderij: de oude schuur van boer Steenwijk.

Een jaar van pionieren voor Herenboerderij De Vlinderstrik

Algemeen 756 keer gelezen

Lansingerland/Rotterdam – Nu de eerste tarwe is geoogst op de akkers van Herenboerderij de Vlinderstrik en de varkens zich thuis beginnen te voelen op hun grote weide, nemen wij samen met deelnemer van het eerste uur Job Witloks een kijkje bij het kleinschalige gemengde boerenbedrijf in de Schiebroekse polder. Tweehonderd leden van de coöperatie produceren hier samen met boer Albert Boersen duurzaam geteelde producten voor hun huishoudens. 

Dit jaar is het bij de Vlinderstrik vooral pionieren. “Er is veel uitgeprobeerd en geleerd”, zegt Job Witloks. “We begonnen in maart. Toen is al snel een boomgaard aan de Wildersekade aangelegd. We kregen meteen te maken met corona en daarna die hele droge zomer.” De uitgifte van de producten gebeurt voorlopig volgens een afhaalschema bij de melkschuur in Rodenrijs. De oude schuur aan de Schiebroekseweg, voorheen van boer Arie Steenwijk, is het hart van de herenboerderij. Er is een idee om deze voor driekwart te slopen. Het gedeelte dat overblijft zal onderdak kunnen bieden aan de beesten en het materiaal.

Opbouwen
Tussen de kisten met aardappels en opgestapelde strobalen vertelt Witloks verder over het afgelopen jaar. “Eigenlijk zijn we nog steeds aan het opbouwen. Het is een enorm leerjaar geweest voor wat betreft de akkerbouw. Niet alleen voor onze boer, die oorspronkelijk uit de melkveehouderij komt, maar ook voor onze vrijwilligers. Het is boeiend om te zien dat er constant kennis uitgewisseld wordt om te weten te komen wat goed is voor de grond en hoe je gewassen verbouwt als je geen kunstmest wil gebruiken.” Met de komst van negen varkens en tweehonderdveertig kippen begint het een echte boerderij te worden. “Helaas zitten de kippen nu opgehokt vanwege de vogelgriep”, zegt Witloks terwijl hij probeert om de varkens in beweging te krijgen voor een leuke foto bij dit artikel. Ze liggen lekker dicht tegen elkaar aan te slapen in hun hok, maar hun nieuwsgierigheid is toch zo groot dat ze uiteindelijk naar buiten komen. Ze gaan meteen op zoek naar een modderpoel om eens lekker in te woelen. Voor de deelnemers aan de herenboerderij is het ook een jaar van uitproberen. “Wij wisselen recepten uit en helpen mee op het land”, zegt Witloks. “De producten variëren van boerenkool, aardappels, wortels, broccoli, sla, bloemkool en snijbiet tot eieren. Wie dat wil kan vlees afnemen, al is dat laatste nog niet van onze eigen koeien. Die gaan we in de toekomst aanschaffen.”
De Vlinderstrik kwam tot stand door een samenwerking met Natuurmonumenten, de gemeente Rotterdam en Herenboeren Nederland. Bij een Herenboerderij ben je mede-eigenaar van een gemengd boerenbedrijf waar een boer in dienst is die op professionele en duurzame wijze voedsel produceert voor de aangesloten huishoudens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant