Leo met dochter Marije tussen de Kai Choi, een soort Chinese sla.
Leo met dochter Marije tussen de Kai Choi, een soort Chinese sla.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Leo Muusers

Algemeen 1.208 keer gelezen

Leo Muusers is geboren op een woonboot in Leidschendam. Hij was bij zijn geboorte al galant; hij liet zijn tweelingzus Ellie netjes voor gaan. Zijn ouders, Henk Muusers en Annie van Schie, wisten niet dat ze twee kinderen in één keer kregen. Tegenwoordig zien ze dat maanden van tevoren aankomen maar in 1956 gebeurde het nog vaak genoeg dat de verloskundige cq de verlossende huisarts met ‘het verlossende woord’ kwam: hé, er komt er nog één. Dat was Leo!

Leo Muusers en zijn echtgenote Corrie Weerheim – een dochter van Gerrit Weerheim uit Oude Leede – wonen al vanaf 1989 aan de Zuidersingel in Berkel en Rodenrijs. Ze hadden daar lange tijd een tuinbouwbedrijf van rond de 11.000 vierkante meter waar Leo samen met zijn zwager Nico allerlei bloemsoorten teelde. Onder meer rozen en lysianthus. Echtgenote Corrie heeft aan de Zuidersingel nog altijd een groentewinkel: Corrie’s Groenteschuur. In coronatijd is de winkel populairder geworden omdat de waardering voor lokaal geteelde producten is gestegen. Het gebied rond de Zuidersingel waar het tuinbouwbedrijf gelegen was, was voorbestemd om bedrijventerrein te worden. Leo: “Omdat we moesten verhuizen was het niet meer rendabel om de kas te moderniseren voor de bloementeelt. In die tijd kwam ook de kans voorbij om voor een aantal zaadbedrijven te gaan kweken. Dat was in die kas nog goed mogelijk. Daarom heb ik de knoop doorgehakt om dat te gaan doen. Ik kijk altijd naar mogelijkheden, naar wat er kan. Met die instelling ben ik al sinds 1985 tuinder en ik besta nog steeds.” Uiteindelijk verhuisde Lemuco van Berkel naar Delfgauw waar het nu een allround groente- en fruitkweekbedrijf is. Leo kweekt voor de eigen winkelverkoop, maar ook voor de handel. Leo: “Als ik te veel handel heb voor in de eigen winkel dan breng ik het weg. Als ik tekort heb dan haal ik het weer terug. Naast handel voor de winkel staan er meerdere Chinese bladgroenten, onder meer Kai Choi en Poi Choi. Het eerste is een soort Chinese sla en het tweede Chinese spinazie. Daarnaast teelt hij in de zomer ook verschillende soorten bonen waaronder snijbonen en sperziebonen. Leo maakt veel uren en werkt hard, maar hij heeft er veel lol in. Iedere dag gaat hij met veel plezier naar zijn werk en chagrijnig is hij eigenlijk nooit. Hij vindt het leuk dat echtgenote Corrie en drie van hun vier dochters meewerken in het familiebedrijf dat Lemuco heet. Leo Muusers en Corrie. Ofwel: Leo Muusers en co. Daar rekenen we dan de dochters Leanne, Marije en Sanne bij. De vierde dochter, Lize, is verpleegkundige in een ziekenhuis. Haar partner Bram is dan weer wel bij Lemuco betrokken. Bram heeft een eigen mediaproductiebedrijf. Hij filmt en monteert voor allerlei opdrachtgevers en doet natuurlijk ook een en ander voor Lemuco waar hij onder meer de sociale media en de website bijhoudt. Als we bij Lemuco op bezoek zijn, is Bram ook aanwezig, mét camera. Hij grijpt deze gelegenheid aan om het geanimeerde gesprek met Leo en dochter Marije te filmen. Leo ligt niet wakker van de camera en praat zoals hij altijd praat: recht toe recht aan. Een dag na ons bezoek was er al een bericht met wat bewegende beelden te vinden op de Facebookpagina van Lemuco.

Hoe ben je nou ooit met de tuinbouw in aanraking gekomen Leo? Was je vader ook kweker?
Nee, maar hij werkte wel bij kwekers. Heel lang heeft hij bij een plantenkweker aan de Overgauwseweg in Pijnacker gewerkt. Als jonge jongen ging ik vaak mee met mijn vader en zo ontdekte ik ook de liefde voor het tuinbouwvak. Zelf heb ik daar ook nog zeven jaar gewerkt, totdat ik op mijn 29ste zelfstandig kweker werd, eerst samen met mijn zwager Nico en later op eigen houtje.

Wat vind jij nou het mooie van het tuinbouwvak?
Ik vind de vrijheid mooi. Namelijk dat je zelf je dag indeelt en dat je zelf bepaalde keuzes maakt, zoals welke producten ik kweek. Het is mooi om met de natuur bezig te zijn, zeker gezien de manier van kweken die wij nog steeds hanteren. Lekker in de grond en puur natuur. Dat komt ook de smaak van de producten ten goede. In het verleden teelde ik rozen op steenwol, maar dan vind ik dit toch mooier en echter. We hebben ruim 11.000 vierkante meter en telen alles nog in de grond. Aan de Zuidersingel hadden we vrij lichte zwarte grond en hier is het lichte klei. Het is goed te doen.

Kweken jullie biologisch?
Officieel is het niet biologisch maar het is wel puur op de natuur gebaseerd. We gebruiken alleen natuurlijke meststoffen en we maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Dat betekent wel dat we een voortdurende strijd aan het voeren zijn tegen onkruid, maar dat is dan maar zo. Onze producten krijgen ook de tijd om rustig te groeien. We jagen niet en daardoor zijn de kwaliteit en de smaak optimaal.

Jullie hebben dus een winkel waar jullie de eigen producten verkopen?
We hebben twee winkels. Corrie verkoopt de producten thuis aan de Zuidersingel en we hebben hier aan de Delftsestraatweg een winkel. Het is te veel om op te noemen bijna wat we allemaal kweken en verkopen: allerlei verschillende koolsoorten, kroten, uien, verschillende soorten aardappels, pastinaak, paksoi, koolrabi, prei, lente-uitjes, tomaten, komkommers, paprika’s, diverse bladgroenten zoals sla, andijvie en spinazie, wortelen, allerlei soorten bonen en diverse kruiden. Achter de kas hebben we ook nog verschillende soorten fruitbomen staan. Bananen hebben we ook geprobeerd maar daar moeten we een herstart mee maken omdat de bananenplanten de recente vorst niet overleefd hebben.

Jullie hebben dus geen stookinstallatie?
Nee, we zijn koude tuinders zoals dat heet. Lampen gebruiken we ook niet. Het enige licht dat we hebben is een kleine lamp om ons bij te lichten als we beginnen met werken voordat de zon op is. ’s Nachts is het dus donker in onze kas. Dat houdt dus in dat we vooral met de seizoenen mee aan het kweken zijn.

Jullie kinderen werken ook mee zodat je van een familiebedrijf kunt spreken?
Mijn echtgenote Corrie werkt mee en drie van onze vier dochters. Ze doen alle voorkomende werkzaamheden, zowel bij het kweken als bij de verkoop in de winkel, het transport van de producten en de administratie. Ik vind het zelf heel leuk dat we er met z’n allen wat moois van proberen te maken. Het schept ook een onderlinge band als je met elkaar al het werk doet. Ook de schoonzoons zijn op hun eigen manier bij de zaak betrokken. Niet alleen Bram, maar ook Jaap, Jacob en Elbert. We hebben al met al een mooie familie met intussen ook acht kleinkinderen.

Jij wordt dit jaar 65 Leo, maar je gaat dus nog als een nieuwe!
Ik hou wel van fysieke arbeid. Sinds kort gebruik ik een stappenteller. Dagelijks zet ik zeker zo’n 11.000 stappen in het bedrijf. Je bent voortdurend in beweging en lichamelijk bezig. Gelukkig is het werk ontzettend afwisselend. Dat zie je bij grote en moderne tuinbouwbedrijven wel eens anders. Dan hebben ze één product en doen eigenlijk heel veel hetzelfde. Hier hebben we zo veel verschillende producten waar je van alles voor doet: de grond teeltklaar maken, het planten en poten, het begeleiden van de groei van de planten, het onderhoud aan de planten, ga zo maar door. Tot en met uiteindelijk het oogsten en het verkoopklaar maken van al die verschillende producten. Het werk is dus ontzettend gevarieerd en dat houdt het leuk.

Zou je nog voor een baas kunnen werken?
Ik doe naast mijn werkzaamheden in mijn eigen kas ook werk voor andere opdrachtgevers en voer dan precies uit wat zij willen. Maar qua werk vind ik het wel belangrijk om een bepaalde bewegingsruimte en vrijheid te hebben. Een kantoorbaan achter een computer zou voor mij niks zijn. Daar zou ik niet gelukkig van worden, denk ik.

Je werk is behalve je broodwinning ook je hobby zo te zien. Heb je nog andere hobby’s?
Lezen doe ik graag, al heb ik daar natuurlijk niet altijd heel veel tijd voor. Verder ben ik ook kerkelijk actief. Mijn vrouw en ik zijn lid van de Hersteld Hervormde Gemeente in Moerkapelle. Het geloof is voor mij een leidraad in alles wat ik doe en onderneem. Mijn motto is: niet klagen maar dragen.

Het mooie van het kweken van allerlei verschillende soorten groenten en fruit, vindt Leo de variatie, de vrijheid en het contact met de natuur.

Uit de krant

Uit de krant