Afbeelding
JOB IS TOP

Osteopaat Stefanie Schweins

Algemeen 52 keer gelezen

Bleiswijk – “Mijn handen zijn de instrumenten”, zegt Stefanie Schweins die door middel van osteopathie mensen geneest van hun klachten. Voordat zij hiervoor ging studeren werkte Stefanie tien jaar als fysiotherapeut en bekwaamde zij zich onder andere op het gebied van lymfedrainage, sportfysiotherapie, rugklachten en scoliose patiënten. 

“Het hele lichaam is een vorm van grote samenwerking”, begint Stefanie haar verhaal. Nog maar drie jaar geleden verliet zij haar vaderland Duitsland om de liefde achterna te gaan en in Nederland te komen wonen. “Dat is de beste beslissing van mijn leven. De mentaliteit in dit land past goed bij mij, ik voel mij hier begrepen. De mensen zijn hartstochtelijk, sociaal en open.” Stefanie deed staatsexamen Nederlands en spreekt de taal inmiddels perfect. “Zoals iedereen keek ik op jonge leeftijd naar: ‘wat wil ik worden?’ en: ‘wat wil ik zijn?’, maar al van het begin stond het vast dat ik iets wilde worden waarbij ik andere mensen kan helpen. Ik had sterk het gevoel dat ik iets wilde betekenen in mijn leven om later te kunnen zeggen: mijn leven heeft iets uitgemaakt of: ik heb iets betekend voor iemand en dat het niet voor niets was dat ik er was.” Deze woorden komen recht uit Stefanies hart. Om haar doel te bereiken ging Stefanie fysiotherapie studeren. “Nadat ik tien jaar als fysiotherapeut had gewerkt merkte ik in de loop van de tijd dat er bij bepaalde mensen een grens bereikt werd met de behandelingen. Ergens wist ik dat er een manier moest bestaan om mensen verder te helpen. Ik wilde meer te weten komen van het grote geheel van het menselijk lichaam. De osteopathie kwam op mijn pad en er ging een compleet nieuwe wereld voor mij open. Dit werd mijn passie. Na vijf jaren werken en studeren kon ik als osteopaat aan de slag.” ,,Als ik iemand voor het eerst zie, bijvoorbeeld met schouder-, knie of lage rugklachten, vraag ik naar de voorgeschiedenis zoals ziektes, medicijngebruik of stress en pas daarna volgt onderzoek van botten, gewrichten en organen. Ik stel de mensen eerst op hun gemak en dan tast ik alles af met mijn handen. Ik voel waar zich blokkades of verklevingen bevinden. Zoiets kan elders klachten veroorzaken. In het lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Ik zoek echt naar een oorzaak van de klachten. Pas als de hoofdoorzaak duidelijk is, kan ik gaan behandelen waarmee je als het ware het lijf aan het werk zet zodat alles goed doorbloed wordt en de zenuwen gestimuleerd worden of meer ruimte krijgen. Wervels spelen hierbij ook een grote rol. Die corresponderen met het gebied van de ‘zere’ plek.” Osteopathie kan ook aangewend worden bij zwangere vrouwen, de bevalling en zelfs daarvóór. Stefanie neemt blokkades weg op het gebied van hormonen die het zwanger worden in de weg staan. “En voorafgaand aan een bevalling kun je met osteopathie ruimte in het bekken bewerkstelligen. Het baren zal dan makkelijker kunnen zijn. Zelfs klachten zoals misselijkheid en pijn aan rug of stuitje tijdens de zwangerschap zijn te behandelen.”

“Aan het eind van de behandelingen ben ik blij dat mensen er baat bij hebben. Dat geeft mij erkenning en voldoening en ik ben gelukkig omdat zij van hun pijn af zijn”, besluit ze.

Uit de krant