Afbeelding

Beheer van De Groenzoom is gericht op het bevorderen van de biodiversiteit

Algemeen 7 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Berkelaar Cor Noorman is de man die het beheer van De Groenzoom coördineert. Het 560 hectare grote natuur- en recreatiegebied tussen Pijnacker en Berkel bestaat nu ruim tien jaar. De gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland hebben na de aanleg van het gebied het beheer ‘gegund’ aan Beheercombinatie De Groenzoom dat bestaat uit Idverde voor ecologisch advies en Groenaannemersbedrijf Punt voor het uitvoerende werk. Deze combinatie is nu zes jaar actief en heeft het zodanig goed gedaan dat er nog een contractperiode van zes jaar aan toegevoegd is.

We spreken Cor Noorman op een mooie vrijdagmiddag in september aan de rand van De Groenzoom, namelijk aan de Keulseweg in Pijnacker. Daar opent Ellen Rebel deze middag haar vergaderlocatie ‘De Keulse Hei’. Dat is een schitterend gelegen inspirerende vergaderplek voor groepen van rond de acht personen. Ellen wil haar vergaderlocatie meerwaarde geven door lunches te verzorgen met ‘ingrediënten’ uit eigen tuin. En een meerwaarde zou ook kunnen zijn: een rondleiding of wandeling door De Groenzoom die meteen voorbij de achtertuin van Ellen en Frank Rebel begint. Cor Noorman is best bereid een wandeling met tekst en uitleg te verzorgen. Dat doet hij regelmatig. De man die heel lang geleden een van de oprichters was van de natuurvereniging Rotta in Lansingerland, raakt niet snel uitgepraat over ‘zijn’ Groenzoom. Hij zegt in alle bescheidenheid dat hij geen ‘volleerd ecoloog’ is maar een echte praktijkman die al doende en al werkende steeds meer kennis heeft gekregen van de natuur.

Cor ziet dingen die een leek niet snel ziet en daarom is het altijd de moeite waard om onder begeleiding van een kenner zo’n natuurgebied te verkennen. Onverwachte informatie kan ervoor zorgen dat mensen heel anders tegen iets gaan aankijken. Een bezoeker van De Groenzoom ergerde zich aan de vele brandnetels in het gebied, totdat Cor vertelde dat de rupsen van zes verschillende soorten dagvlinders uitsluitend eten van brandnetels. Als je alle brandnetels zou vernietigen, dan sterven die soorten vlinders dus uit. Voor de toehoorder was dat zo’n openbaring dat ze meteen besloot om ook in haar eigen tuin de brandnetels voortaan te laten staan!

Het grote doel van het beheer van De Groenzoom is dat de biodiversiteit gaat toenemen, dus de verscheidenheid in flora en fauna. Dat is een zaak van lange adem, omdat het gebied zo lang agrarisch en de grond zo lang zwaar bemest is geweest, dat het jaren duurt voordat er een bepaalde mate van verschraling van de bodem optreedt. Terwijl dat heel hard nodig is om wilde bloemen en kruiden te laten groeien en bloeien in het gebied. De diversiteit aan planten moet leiden tot het aantrekken van meer verschillende insecten en dat leidt weer tot een grotere diversiteit aan vogels en andere diersoorten.

Dat de Beheercombinatie het werk mag voortzetten vindt beheercoördinator Cor Noorman heel mooi. Hij geniet enorm van zijn werk en zou graag zien dat nog veel meer mensen het gebied gaan ontdekken voor de natuur en de recreatie. Je kunt er ook heel goed kanoën, maar dat gebeurt nog weinig.  Qua informatie en educatie kan er ook best nog flink wat meer. Cor is graag bereid om groepen en ook schoolklassen mee te nemen het gebied in om erover te vertellen en om van alles te laten zien en beleven. Hij vindt het ook jammer dat een echt educatiecentrum in De Groenzoom nog niet van de grond is gekomen. Cor Noorman was eigenlijk voor ‘de bouw’ bestemd, maar dat zag hij niet zitten. Hij koos voor een agrarische opleiding en kwam uiteindelijk dus in ‘de natuur’ terecht. Het werd zijn grote passie. Niet alleen dichtbij maar ook ver weg. Met zijn vrouw Ilona is hij net terug van drie weken Sierra Nevada in Spanje, waar hij met zijn Canon 60D met succes op zoek ging naar zeldzame vlinders. Een andere passie is het kweken van cactussen. Ook daarbij schromen Ilona en Cor niet om ver weg op zoek te gaan naar zeldzame zaden! Kortom: Cor Noorman geniet van alle natuur: van Berkel tot Bolivia!

Uit de krant