De burgemeester heeft oog voor de moeilijkheden in de samenleving, maar ziet ook heel goed wat wél goed gaat. (Foto: Ariane Kok)
De burgemeester heeft oog voor de moeilijkheden in de samenleving, maar ziet ook heel goed wat wél goed gaat. (Foto: Ariane Kok)

Burgemeester Van de Stadt: “Blijf positief en kijk naar elkaar om!”

Algemeen

Lansingerland – Het jaar 2021 loopt bijna ten einde. 2021 was een roerig jaar gekenmerkt door de coronapandemie. Samen met burgemeester Pieter van de Stadt blikken we terug op 2021. Ondanks de moeilijke tijd zijn er ook mooie ontwikkelingen te zien in de gemeente. Dit moeten we vooral zo vasthouden en dat kan volgens de burgemeester als we in mogelijkheden blijven denken en elkaar respecteren en de ruimte gunnen. Ook als we van mening verschillen. Juist in deze moeilijke tijd is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. 

“De coronapandemie heeft een ongelofelijk invloed op ons allemaal gehad het afgelopen jaar en een diepe stempel op ons allemaal gedrukt.” De burgemeester doelt daarmee op de verenigingen, het bedrijfsleven, de thuissituatie, op de kinderen en ook de ouderen. “Ik kom elke dag ondernemers, met name in de horeca, tegen die het echt zwaar hebben gehad het afgelopen jaar, maar ook verenigingen die worstelen om alles in goede banen te leiden. ” De burgemeester noemt ook de juffen en meesters in het onderwijs: “Zij proberen elke dag om de klassen draaiende te houden, ondanks dat ze zelf het risico lopen om besmet te worden doen ze tóch hun best om online lessen te organiseren.” Een groep die zeker ook niet vergeten moet worden zijn de kinderen en met name de oudere jeugd; zij zijn een stuk onbezonnenheid wat hoort bij die leeftijd kwijtgeraakt. “Niet alleen de jeugd, maar ook de ouderen hebben het moeilijk gehad en nog steeds. Er is veel eenzaamheid en angst om besmet te worden. Helaas zijn er veel voorbeelden te noemen wat betreft de impact en het negatieve gevoel rondom corona het afgelopen jaar”, zegt de burgemeester.

Positieve ontwikkelingen
Ondanks de moeilijke tijd vindt burgemeester Van de Stadt dat er een heleboel zaken wel goed door zijn blijven lopen. Een landelijke trend is de afname van werkloosheid, ook in de gemeente Lansingerland. “Een heleboel bedrijven hebben juist wel goed gedraaid tijdens deze coronatijd. De gemeente Lansingerland heeft bijvoorbeeld op veel ontwikkelingen in kunnen zetten met het doel de gemeente leuker, positiever en aantrekkelijker te maken. De burgemeester noemt een aantal voorbeelden zoals het woningbouwprogramma Wilderszijde waar grote stappen zijn genomen. Net als de komst van de geluidsschermen bij de N209 en de HSL-lijn. “Het was een slepend dossier waar we eindelijk de resultaten van zien. We hadden het voor een groot deel niet in eigen handen”, zegt de burgemeester. “Ik ben ook trots op de besluitvorming rondom het cultuurhuis en de beslissingen rondom de vernieuwing van Berkel Centrum West en Bergschenhoek Centrum. Dat gaat een enorme impuls geven. Volgens de burgemeester zijn dit voorbeelden van hoe de gemeente Lansingerland nóg aantrekkelijker kan worden.

Duurzaamheidsdoelstellingen
Daarnaast zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Burgemeester Pieter van de Stadt is trots op de ontwikkelingen rondom Horti Science; ontwikkelingen die wereldwijd worden gevolgd. “Ik heb hier al meerdere presidenten mogen ontvangen”, zegt de burgemeester trots. “Horti Science is onlosmakelijk verbonden met ons DNA in deze gemeente. Ook het nieuwe wielrennersfietspad langs de Rotte en de ‘3D-geprinte’ fietsbrug in Berkel zijn voorbeelden waarbij de gemeente kijkt naar duurzaamheidsdoelstellingen op de lange termijn.

Jeugdzorg
Volgens de burgemeester heeft Lansingerland ook grote stappen gemaakt op het gebied van veiligheid, ondermijning en jeugdzorg. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Het kabinet heeft dit jaar besloten dat gemeenten 1,3 miljard extra krijgen om de jeugdzorg beter op de rails te krijgen. Burgemeester Van de Stadt is blij met het extra geld. “Nu kunnen er grote stappen worden gemaakt, want jeugdzorg is soms gewoon hard nodig. Het is een onderdeel van de zorg die we als overheid dienen te geven om iedereen een zo goed mogelijke startpositie in het leven te geven. Uiteindelijk plukken we daar als samenleving allemaal de vruchten van.” Vooral in deze tijd is de jeugd extra kwetsbaar. Van de Stadt vertelt: “Als burgemeester maak ik me zorgen om het feit dat het sociale leven voor een deel wegvalt voor de jeugd. Het sociale leven is een essentieel onderdeel van opgroeien. Daarnaast valt ook het sporten in teamverband weg. Menselijk contact vormt je, dat heb je nodig om later sterk in het leven te staan. Als sociaal contact moeilijker wordt dan heeft dat impact. Als gemeente moeten we dan kijken hoe we de effecten hiervan zo goed mogelijk kunnen opvangen. Een groot deel van deze impact kan door de ouders en de sociale omgeving worden opgevangen. De meeste jongeren redden zich dan wel. De jeugdzorg is er voor die kleine groep, die deze steun niet heeft. Het dossier jeugdzorg is heel belangrijk. We moeten dit onder controle houden om onze jeugd een goede toekomst te bieden.”

Respect voor elkaar
Corona is de grote crisis van het jaar waar iedereen last van heeft. “Daarnaast zijn er nog wel zaken te benoemen die beter hadden gekund het afgelopen jaar, vooral de communicatie onderling. Polarisatie wordt heftiger op alle fronten. Je ziet het terug in de pandemie in bijvoorbeeld de discussie om het wel of niet vaccineren, maar ook andere maatschappelijke discussies zoals de discussie rondom Zwarte Piet. We moeten elkaar de ruimte gunnen. Het is niet zwart of wit. Het belangrijkste is om met elkaar in gesprek te blijven en elkaar te respecteren. Het is niet erg om van mening te verschillen. Respect is wel het belangrijkste, ook als het gaat om andere meningen.”

Positieve vooruitblik
Een lichtpunt het komend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De burgemeester hoopt dat veel mensen zullen gaan stemmen. Hij wenst de politieke partijen veel succes en hoopt dat Lansingerland na de verkiezingen weer snel een stevig gemeentebestuur zal krijgen. “In principe strijden de partijen tegen elkaar, maar het is ook belangrijk om als politieke partij de eigen kiezers te mobiliseren om te gaan stemmen. De politieke partijen moeten aanvoelen wat er onder de inwoners leeft, dat vertolken en daarop de verkiezingen ingaan. Op deze manier krijg je hetgeen wat leeft bij de inwoners ook terug in de gemeenteraad en zal dit ook vertolkt worden in de besluiten die we de komende jaren zullen nemen. Kortom onze partijen moeten aan de bak”, aldus Van de Stadt.

Boodschap
“Wij zijn klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons. We zullen ermee moeten leren leven. We moeten ons gedrag blijven aanpassen ter bescherming van onszelf. Het leven gaat door. Kijk wat er wel mogelijk is en benader het positief. We kunnen ook ondanks de pandemie door blijven gaan. We hebben een mooie gemeente. :aten we ervan genieten. Genieten van de dingen die wel kunnen.” Daarnaast heeft de burgemeester nog een boodschap voor alle inwoners van Lansingerland. Die luidt kort en krachtig: “Kijk naar elkaar om. Zie de mens achter een dossier, geef elkaar de ruimte en respecteer elkaar. Ook als we het niet met elkaar eens zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant