Afbeelding

Kai Schutte (13) heeft bijzonder bijbaantje: hij verkoopt eieren

Algemeen 149 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Sommige kinderen bezorgen kranten als bijbaan, maar de dertienjarige Kai Schutte is ‘eggspert’ in zijn buurt Parc Rodenrijs. Hij verkoopt eieren langs de deuren. 

Kai kreeg een foldertje van Egg-sellent in de brievenbus. Daarin las hij hoe hij met het verkopen van eieren geld kon verdienen. “Dat leek mij wel leuk”, vertelt Kai. “Mijn ouders en ik namen direct contact op met Egg-sellent, waar we informatie kregen en een bolderkar kochten. In eerste instantie zou ik het samen met mijn broer doen, maar die heeft een ander bijbaantje gevonden, dus nu doe ik het alleen. Eerst hebben we foldertjes gemaakt die ik in de wijk in de bus heb gedaan. Daarna heb ik overal aangebeld en gevraagd of mensen het leuk zouden vinden als ik met verse eitjes langs zou komen. Niet iedereen was enthousiast, maar veel mensen waren wel geïnteresseerd.” Kai heeft nu ongeveer negentig klanten. “Ik vind dit leuker dan een krantenwijk, omdat ik nu ook in contact kom met mensen”, zegt hij. De eieren worden geleverd in trays van dertig, die Kai zelf nog in dozen van zes of tien moet doen. Hij vertelt: “Ik moet zelf de eieren en de doosjes bestellen dus ik moet goed inschatten hoeveel ik er nodig heb. Meestal bestel ik ongeveer zeshonderd eieren, maar dat kan per week verschillen. We hebben gekeken hoe de dozen zo efficiënt mogelijk in de bolderkar passen zodat ik zoveel mogelijk mee kan nemen. Ik heb de bolderkar nu versierd met kerstlichtjes en met Sinterklaas lagen er pepernoten tussen de dozen. Ik ga op woensdag- en vrijdagmiddag langs de deuren en vraag of de mensen nog eieren nodig hebben. Je zit als klant dus nergens aan vast. Als er niemand thuis is doe ik een briefje in de bus met mijn telefoonnummer erop, dan kunnen ze mij alsnog een appje sturen en breng ik ze later met de fiets langs, dat is mijn eggstra service. Van de bestelling doen tot de factuur maken: ik doe alles zelf dus het is echt wel een beetje mijn eigen bedrijfje.”

Richard Pons en Stefan de Heer, eigenaren van Egg-sellent, begonnen ook op hun dertiende met de verkoop van eieren in hun wijk. Zij weten dus als geen ander hoe spannend, maar ook hoe leerzaam het is. Je ontwikkelt mensenkennis, zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel, discipline en geldbesef. En je leert écht ondernemen. “Het is geen makkelijk baantje, je moet er wel iets voor doen”, gaat Kai verder. “Maar het is leuk en het verdient goed. Ik heb er al een nieuwe telefoon van gekocht en nu spaar ik voor airpods, dus ik weet waar ik het voor doe. In het begin vond ik het wel een beetje eng om zomaar ergens aan te bellen, maar je leert de mensen kennen en dan wordt het makkelijker. Mensen hadden ook veel vragen, maar voor mij was het ook nieuw. Soms word ik aangesproken als ik met de kar over straat loop, dan willen die mensen dat ik ook bij hen langskom. Ik loop niet in de wijk waar ik woon, maar hier in de buurt wonen ook mensen die ik ken en die willen dan ook klant worden. Het is leuk als mensen blij zijn dat ik langs kom. Sommigen staan zelfs al te wachten Ze houden er ook rekening mee en kopen hun eieren niet ergens anders. Mijn eitjes schijnen ook echt lekkerder te zijn dan die uit de supermarkt. Ze zijn in ieder geval verser”, weet hij. Soms krijgt Kai weleens iets extra’s, zeker zo rond kerst. Sommige mensen bewaren de doosjes voor hem, zodat hij ze opnieuw kan gebruiken. Op woensdag gaat Kai’s moeder meestal mee. “We zijn lekker buiten en het is heel gezellig. Soms zijn er ook dagen dat ik geen zin heb, zeker niet als het koud is of als het regent.” Mensen vinden het echt leuk dat hun eieren aan huis worden gebracht en dat Kai langskomt. Zó leuk dat iemand melding heeft gemaakt bij de krant. “We maken bijna elke week wel iets grappigs mee. En natuurlijk gaan er wel eens eitjes kapot, maar die koopt mijn moeder dan van me en dan eten we de volgende dag gebakken eieren”, besluit Kai.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant