Afbeelding
Top-Shot.nl

Na een kwart eeuw eindelijk bouwen in Wilderszijde

Algemeen 434 keer gelezen

Lansingerland – Het einde van 2021 was een belangrijk moment voor Wilderszijde. De gemeente Lansingerland en BBGZ (een samenwerking van BPD Ontwikkeling, Batenburg Bouw en Ontwikkeling, Zondag Ontwikkeling en Visscher & Zondag) ondertekenden een overeenkomst voor ongeveer 2.000 nieuwbouwwoningen Wilderszijde. Belangrijker nog, werd tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar het bestemmingsplan voor Wilderszijde vastgesteld. Dit betekent dat er na 25 jaar aan discussie en uitstel eindelijk besloten is tot de bouw van de nieuwe wijk. In Wilderszijde komen tussen de 2.700 en 3000 woningen voor de lokale en regionale woningzoekende. Wethouder Jan-Willem van den Beukel is trots op al het werk dat is verzet. “De uitvoering van Wilderszijde heeft lang op zich laten wachten en zowel de raad als het college kijken uit naar een snelle realisatie. Het doel is dat dit een wijk van de toekomst wordt.” 

Wilderszijde staat al sinds 2007 aangemerkt als bouwlocatie. De financiële crisis zorgde ervoor dat het project lange tijd stillag. De gemeenteraad heeft nu het nieuwe bestemmingsplan, de gebiedsexploitatie en de grondexploitatie Wilderszijde vastgesteld. De gemeente Lansingerland kwam eerder dit jaar noodgedwongen met enkele aanpassingen in het plan nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken een aanvraag voor een bijdrage uit het woningbouwimpuls-programma afwees. Het ontwerpbestemmingsplan, de beleidsregels, MER en het Landschaps- en stedenbouwkundig plan, Beeldkwaliteitsplan lagen van 17 augustus tot en met 27 september 2021 ter inzage. In die periode zijn 8 zienswijzen ingediend door 7 partijen. De zienswijzen hebben niet geleid tot noemenswaardige veranderingen in het plan. De uitvoering start in 2023 en de bouw van de eerste woningen op basis van het nieuwe bestemmingsplan, start naar verwachting eind 2023 of begin 2024. Volgens planning worden er tot 2033 jaarlijks 300 tot 400 woningen opgeleverd. In Wilderszijde wordt het woningbouwprogramma verdeeld in 25% sociale huur, 15% Betaalbaar Lansingerland, 10% Bereikbaar NHG, en worden de overige woningen gerealiseerd in de vrije sector. De start verkoop van de eerstvolgende woningen staat nu gepland eind 2022/begin 2023. Met deze gebiedsontwikkeling wordt antwoord gegeven op de acute vraag naar woonruimte door het realiseren van ongeveer 2.700 woningen in alle prijssegmenten, van sociaal tot vrije sector in de vorm van appartementen en grondgebonden woningen. Tevens worden de benodigde commerciële en maatschappelijk voorzieningen gerealiseerd die bijdragen aan een levendige wijk. Wilderszijde wordt ontwikkeld in samenwerking met meerdere marktpartijen. Naast ontwikkelaar BBGZ worden er ongeveer 500 woningen door OCW (Ontwikkelcombinatie Wilderszijde) en 144 woningen door Waal Ontwikkeling gerealiseerd, en zijn er inmiddels 25 vrije kavels bebouwd.  

Duurzaamheid
Met het bestemmingsplan wordt invulling gegeven aan de ambitie om Wilderszijde als een nieuwe duurzame wijk te ontwikkelen. Wethouder Van den Beukel noemt een aantal duurzame voorbeelden. “Alle woningen worden gasloos. In deze tijd waarin de gasprijzen omhoog gaan is het een win-win situatie. De wijk krijgt een goed karakter met in het hart van Wilderszijde een park dat van nature uitnodigt om veel ontmoetingen te latenplaatsvinden. In de wijk zullen er ook alternatieve vormen van vervoer worden gestimuleerd. Er zal ruimte zijn voor deelauto’s. De woonbuurten worden autoluw.” Een ander misschien niet voor de hand liggende vorm van duurzaamheid die de wethouder noemt, is het feit dat Wilderzijde een plek voor iedereen zal zijn. “De opbouw van een dorp is goed als er ruimte is voor iedereen. De wijk wordt een afspiegeling van de samenleving, zo maak je succesvolle wijken en dorpen.” Wethouder van den Beukel is trots na al het werk dat is verzet. “De uitvoering van Wilderszijde heeft lang op zich laten wachten en zowel de raad als het college kijken uit naar een snelle realisatie. Het doel is dat het een wijk voor de toekomst wordt. Met Wilderszijde realiseren we een toekomstbestendige wijk, op de grens van dorp en stad voor de student die uit huis gaat en op zichzelf gaat wonen, voor de timmerman, politieagent of leraar die eindelijk een huis kan kopen, maar ook voor het jonge gezin dat groter gaat wonen en het oudere stel dat van huis met een tuin voor een appartement kiest. Er is een grote behoefte aan nieuwe en ook betaalbare woningen in Lansingerland voor jong en oud en voor gezinnen en alleenstaanden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant