De winnaars tonen trots hun cheques. (Foto: gemeente Lansingerland)
De winnaars tonen trots hun cheques. (Foto: gemeente Lansingerland)

Blijk van waardering voor onvermoeibare vrijwilligers

Algemeen

Lansingerland – Ook dit jaar werd de traditiegetrouwe uitreiking van de vrijwilligersprijzen in een aangepaste setting gedaan. Burgemeester Pieter van de Stadt reikte dit jaar de prijzen uit tijdens de live uitzending van het maandelijkse televisiemagazine Goedenavond Lansingerland. Wethouder Titia Cnossen bedankte, tijdens de uitzending middels een videoboodschap, alle vrijwilligers in Lansingerland voor hun inzet. “Dankzij u kon jong en oud blijven sporten en was er een mooi cultureel aanbod en werden eenzame mensen ondersteund. Natuurlijk kunnen we altijd meer vrijwilligers gebruiken, misschien een goed voornemen voor 2022.”

De vrijwilligersprijs is een gemeentelijke prijs, die de gemeente samen met het Vrijwilligers Informatie Punt organiseert. Met het uitreiken van deze vrijwilligersprijzen spreekt de gemeente haar waardering voor vrijwilligers uit en wil hen daarmee extra in het zonnetje zetten. Hun inzet is immers van onschatbare waarde voor de verenigingen en organisaties. De burgemeester is trots op de vrijwilligers. “Onze samenleving drijft op vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke basis in onze samenleving en zijn voor veel mensen onmisbaar. Daarnaast is vrijwilligerswerk ook gewoon leuk om te doen.” Volgens de burgemeester heeft de coronatijd voor veel flexibiliteit en improvisatievermogen gezorgd. Er waren ook mensen die dit inzagen en zich hebben ingezet zodat mensen elkaar konden blijven ontmoeten, daarom is er dit jaar een aparte categorie ‘cultuurvrijwilliger’. 

In de categorie cultuurvrijwilliger won Corry Vogelaar van Jay’s Place een waardecheque van 250 euro. De prijs voor Vogelaar kwam als een totale verrassing. “We doen het niet voor de prijs, maar ik vind het toch leuk dat ik ben opgegeven en dat ik heb gewonnen. We gaan in ieder geval swingend het nieuwe jaar in”, zegt ze lachend. In de categorie vrijwilliger groep won de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL een cheque ter waarde van 500 euro. De stichting is al dertien jaar bezig om de geluidsoverlast van met name de HSL te reduceren. De groep had het liefst een kap over de HSL gehad, maar is in ieder geval wel blij met de geluidsschermen. De groep krijgt ook positieve reacties van bewoners die minder geluidsoverlast ervaren. De verwachting is dat eind dit jaar de stichting zal worden opgeheven. Het doel is immers bereikt. In de groep individuele vrijwilliger won niemand minder dan Gert Schuring een waarde cheque van 250 euro. Schuring zit inmiddels alweer 45 jaar bij de brandweer. Daarnaast zet Schuring zich nog op meerdere fronten in als vrijwilliger. “Het mooiste is klaarstaan voor de gemeenschap. Het is mooi werk anders zou ik het geen 45 jaar volhouden”, zegt hij lachend. In al die jaren heeft Schuring heel wat meegemaakt. Een herinnering die hem bijblijft is de brand in het appartementencomplex aan de Groeneweg, waar een dame uit haar huis is gehaald. Bij twijfel om vrijwilligerswerk te gaan doen, moet men niet twijfelen, maar gewoon doen vindt Schuring. “Je doet wat voor de gemeenschap.” 

Nominaties
In totaal waren er achttien genomineerden, verdeeld over drie categorieën: Individuele vrijwilligers, groepen vrijwilligers en vrijwilliger in de cultuursector. De nominaties zijn beoordeeld door een jury van gemeenteraadsleden onder leiding van de burgemeester. In de categorie individuele vrijwilligers, waren de volgende personen genomineerd: Ad Heintz: vrijwilliger bij de Paardestal en 3B bus, Gaby Cordia: vrijwilliger bij de Zonnebloem, Gert Schuring: vrijwilliger bij de brandweer, Roparun, Hulp Letland, Wielerpromotie en de Parochiekern Berkel en Rodenrijs, Hannie van den Heuvel: vrijwilliger bij de Bewonersorganisatie Rotte, Wanda Schepers: vrijwilliger bij Humanitas Lansingerland. In de categorie vrijwilligers groep waren de volgende groepen genomineerd: Buurtbemiddeling Lansingerland, Coöperatieve vereniging Nieuwe Lansinger Stroom, Klusvrijwilligers Middin van locatie de Nieuwe Lansingh, Oudheidkundige Vereniging & Museum Bleiswijk, Schippers veerpont ‘t Verlaat Scouting Bleiswijk, Sint en meer Lansingerland, Stichting Stop Geluidsoverlast HSL, Trainers Schaats- en Inline Lansingerland, Welzijn Lansingerland: Klussendienst. In de categorie cultuurvrijwilliger waren er drie nominaties: Corrie Vogelaar van Jay’s Place muziek, zang & dans, Hans van der Spek van Molenaars Oude Tractoren en Rik Hoofs van Theater ‘t Web.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 59 minuten geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 1 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 3 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk gisteren
De organisatie toont trots het tot nog toe opgehaalde bedrag: 49.250 euro.
Bijna 50.000 euro opgehaald tijdens 24 uur Lansingerland Algemeen 17 apr, 14:07

Uit de krant