Afbeelding

Honderdste aanvrager energiegesprek in het zonnetje gezet

Algemeen 389 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - De belangstelling voor energiebesparing en het zo mogelijk overschakelen op duurzame energie wordt in Lansingerland steeds groter. In 2021 waren er meer dan honderd aanvragen voor een gesprek met ‘een energiecoach’ van de energiecoöoperatie Nieuwe Lansinger Stroom. Vrijdag 7 januari werd ‘de honderdste gespreksvoerder’, Jan Lous uit Berkel, in het zonnetje gezet door wethouder Jan-Willem van den Beukel van onder meer energiezaken en Jan Boonekamp en Irene Kersseboom van de actieve lokale energiecoöperatie van Lansingerland.

Pal voor de Energiewinkel in de Herenstraat in het centrum van Berkel kreeg Jan Lous een paar ‘energieke cadeautjes’ overhandigd, onder meer een zogenoemde Speedcomfort die de warmte vanuit radiatoren beter over de ruimte verspreidt.

Jan Lous woont aan de Robijn in de Edelstenenbuurt in Berkel, in een woning van rond 1980. Kortom, een huis waar qua isolatie nog het nodige te verbeteren is. Vloer- en spouwmuurisolatie liggen voor de hand en ook het vernieuwen van het oude dubbelglas is het overwegen waard. Aldus Jan Boonekamp, de coördinator van de energiecoaches van de coöperatie. Er zijn er al vier actief en een vijfde is op dit moment in opleiding.

Energiecoach
Iedereen met een beetje gezond verstand en passie voor energie kan na een korte intensieve cursus van een aantal weken energiecoach worden. Jan Boonekamp is niet de coach die met Jan Lous het gesprek heeft gevoerd. Collega Rob heeft dat gedaan. Maar Jan weet heel veel en bemoeit zich zo ongeveer overal mee, maar dan wel op een leuke manier. Hij kent de buurt en de huizen waar Jan Lous woont en huist zelf in een woning van rond 1975.

Jan Lous was eerst in gesprek geraakt met een vloerisolatiebedrijf maar kreeg toen een beetje een ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend gevoel’. En dus wendde hij zich tot Nieuwe Lansinger Stroom voor een objectief totaaladvies dat ook nog eens gratis is. Er komt een energiecoach langs die alle tijd van de wereld heeft voor het bepraten van alles wat interessant en van belang kan zijn voor het besparen op energie en het verduurzamen ervan. Doorgaans gaat het om een onderhoud van een paar uur dat eventueel nog gevolgd wordt door een of meer vervolggesprekken. Van het gesprek maakt de energiecoach een verslag waar de aanvrager verder mee aan de slag kan.

Verduurzaming
Coördinator Jan Boonekamp en pr-medewerker Irene Kersseboom vertellen dat de belangstelling voor energiebesparing en verduurzaming groeiende is. De gemeente Lansingerland en Nieuwe Lansinger Stroom werken vruchtbaar samen. De gemeente heeft samen met woningcorporatie 3B-Wonen sinds 2018 het Energieloket Lansingerland.

Sinds oktober 2020 heeft Nieuwe Lansinger Stroom een fysieke Energiewinkel in de Herenstraat nummer 28 in Berkel. Daar is alles op het gebied van isolatie en verduurzaming te zien en te bij wijze van spreken te voelen en te ruiken.

De Energiewinkel wordt bemenst door de vrijwilligers van Nieuwe Lansinger Stroom, alle bevlogen en laagdrempelige mensen die het geweldig vinden om over isoleren, besparen en verduurzamen te praten. Zo’n man als Jan Boonekamp kun je er ’s nachts voor wakker maken. Kent als oud-medewerker van de gemeente en 3B-Wonen heel veel mensen en de verschillende buurten en woningtypen in Lansingerland.

Gedrag
Jan is er heilig van overtuigd dat ‘energie’ vooral een zaak van bewustwording en gedrag is. Hij noemt het voorbeeld van iemand die in plaats van negen minuten warm douchen overstapte naar twee minuten koud douchen. Die man bespaart per jaar honderden euro’s op water en gas. Hij kon daarvoor zonnepanelen aanschaffen die hem nog eens een fikse besparing opleverden.

Het verschilt enorm hoe bewust mensen met energie bezig zijn. In het ene gezin denken ze overal over na en zijn ze zo bewust met energie bezig dat er per jaar maar 600 kuub gas wordt verbruikt. Anderen betalen zich ‘scheel’ aan elektriciteit omdat hun kinderen de hele dag met zware programma’s aan het gamen zijn. De computer bij niet gebruik uitschakelen maakt al een flink verschil.

Dat de belangstelling voor Nieuwe Lansinger Stroom zo toeneemt, heeft te maken met de plots gestegen energieprijzen maar ook met bewustwording. Steeds meer mensen zijn doordrongen van de noodzaak van de energietransitie en willen daar een bijdrage aan leveren. De coöperatie verwacht in 2022 dan ook minimaal even veel gesprekken te voeren als vorig jaar, maar waarschijnlijk worden het er flink wat meer.

Wethouder
Wethouder Jan-Willem van den Beukel zei vrijdag dat hij heel blij is met de energiecoöperatie, de energiecoaches en de energiewinkel, die jammer genoeg niet tot de ‘essentiële’ winkels behoort en tijdens de lockdown dicht is. De gesprekken met de energiecoaches bij de mensen thuis gaan gewoon door. Via de website is een afspraak zo gemaakt.

Jan Lous kijkt met veel plezier terug op het gesprek met de energiecoach. Hij heeft intussen zijn ‘mind’ opgemaakt en is van plan om niet te lang te wachten met isolerende maatregelen. De energiecoöperatie verplicht niemand iets maar hoopt altijd wel dat mensen kiezen voor lokale bedrijven. “We zijn een lokale coöperatie en proberen alles zo veel mogelijk lokaal te houden”, aldus Irene.

Zij en Jan wijzen er op dat Nieuwe Lansinger Stroom ook investeert in daken met zonnepanelen voor mensen die zelf geen panelen kunnen of willen neerleggen. Bij het paprikabedrijf Personal Vision van de familie Persoon in Bleiswijk liggen 750 panelen. Iedereen kan lid worden en zonnepanelen afnemen.

Meer weten? Kijk op www.nieuwelansingerstroom.nl of www.energieloketlansingerland.nl of stuur een e-mail naar energiewinkel@nieuwelansingerstroom.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant