Afbeelding

Berkelse horeca opent ludiek de deuren: “Koek is helemaal op”

Algemeen 208 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Na de persconferentie van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en minister-president Mark Rutte afgelopen vrijdag zakte de moed veel horecaondernemers in de schoenen. Ook in Lansingerland was de teleurstelling op zijn zachts gezegd groot.

Veel niet-essentiële winkels mogen gelukkig weer open, maar de horeca- en cultuursector niet. Restaurants en cafés moeten hun deuren, tot hun onvrede, nog gesloten houden. Beide sectoren moeten tot minstens 25 januari dicht blijven, zo heeft het kabinet gemeld. 

Horecazaken open
In WhatsApps-groepen van lokale horecaondernemers werd vrijdagavond dan ook driftig geappt en een (ludieke) actie voorbereid. “De koek is helemaal op”, aldus een horecaondernemer die graag anoniem wil blijven. Ook hij deed zaterdag mee met een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid. Een groot aantal horecazaken en kroegen ging namelijk gewoon open. “Wel alleen buiten hè. Mensen mochten alleen naar binnen om even naar de wc te gaan”, benadrukt hij.

Vreselijk krom
De horecaman wil graag vertellen waarom hij zijn zaak heeft geopend, maar niet met naam en toenaam in de krant. “Waarom wij open waren? Omdat het allemaal vreselijk krom is. Het is toch raar dat de koffiehoek in de supermarkt wel open mag en wij niet? Om nog maar te zwijgen over de sportschool bij het Erasmus MC. Allemaal gewoon open en de horeca niet!”

Beetje uit de hand gelopen
De aanloop tijdens de ludieke actie was behoorlijk boven verwachting. “Het liep her en der een beetje uit de hand”, zegt een cafébezoeker tegenover onze krant. “Er waren ineens enorm veel mensen op de been. Dat zegt natuurlijk ook wel iets over het enorme gemis van de horeca.”

Eenmalige actie
Wat de lokale horecaondernemers betreft blijft het vooralsnog bij deze eenmalige actie. Dat is ook toegezegd aan burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland. De burgervader beantwoordde maandag enkele vragen van onze redactie naar aanleiding van de spontane actie door horecaondernemers in zijn dorp. De burgemeester was van tevoren op de hoogte gebracht door de ondernemers, zo vertelt hij.

Een hard gelag
De ludieke actie was vooraf aangekondigd en toegestaan. En de voorwaarde was: houd je aan de coronamaatregelen. Van de Stadt: “Ik snap heel goed dat het voor veel ondernemers een hard gelag is. Ook voor de ludieke actie van zaterdag is begrip. Het is helaas nu niet meer toegestaan om de deuren weer te openen, behalve voor afhalen en bezorgen. Ik hoop dat op korte termijn de openstelling ook voor horecaondernemers gaat gelden.” Het is de burgemeester ter oren gekomen dat er tijdens de actie soms grenzen werden opgezocht. Hierover zegt hij: “Ondernemers waar een overtreding is geconstateerd, zijn aangesproken.” De ondernemers die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden, krijgen een brief van de gemeente.

Begrip voor zorgen
Burgemeester Pieter van de Stadt snapt de frustratie en de zorgen bij horecaondernemers. “We zien hoe zwaar ondernemers het hebben. En begrijpen de frustratie en zorgen die coronamaatregelen met zich meebrengen. De ludieke actie van zaterdag is op veel plaatsen goed gegaan. Helaas niet overal. Maar ik hoop dat er snel meer vrijheden komen voor alle ondernemers, verenigingen en instellingen. Iedereen is klaar met corona. Corona alleen nog niet met ons.”

Hulpvragen ondernemers
De gemeente is uiteraard afhankelijk van wat er in Den Haag wordt besloten. Toch wil men graag lokaal - waar mogelijk - ondernemers met raad en daad bijstaan. Ondernemers met vragen of ideeën kunnen contact opnemen met de wijkmanager of via een speciaal emailadres: ondernemers-corona@lansingerland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant