Twee jaar geleden hielp de gehele familie Van der Meijs van Avance Flowers - Avance Roses uit Berkel en Rodenrijs mee met de Valentijnsverkoop. (Foto: archief)
Twee jaar geleden hielp de gehele familie Van der Meijs van Avance Flowers - Avance Roses uit Berkel en Rodenrijs mee met de Valentijnsverkoop. (Foto: archief)

Verwen je valentijn met rozen uit Lansingerland

Actueel 950 keer gelezen

Lansingerland - Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven? De mooiste rozen komen uit Nederlandse kassen, en dus ook uit de Lansingerlandse kassen. Het zijn rozen die je met een gerust hart kunt kopen, want ze worden met liefde, vakmanschap en op de duurzaamst mogelijke manier geteeld, met aandacht voor mens en milieu.

Met een bos Nederlandse rozen haal je bloemen van topkwaliteit in huis. De gelukkige aan wie je ze cadeau doet op Valentijnsdag, kan er zeker van zijn dat de rozen bij een goede verzorging zeker twee weken mooi blijven in de vaas. Dat is te danken aan de inspanningen van de Nederlandse rozentelers. Zij telen alleen de beste rozensoorten, zoals Avalanche+ en RedNaomi!, prachtige rozen die bekend staan om hun grote bloemknoppen en lange houdbaarheid.In de teelt ligt de focus op een zuinig gebruik van energie, water en voedingsmiddelen voor de planten. Zo doen telers er alles aan om steeds meer energie te besparen. Er zijn al rozenteeltbedrijven die geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van hun kassen, maar in plaats daarvan zonnewarmte opslaan en zoveel mogelijk groene stroom inzetten. Ook maken rozentelers gebruik van energiezuinige ledlampen om de bloemen te belichten tijdens donkere perioden. Het water dat de rozen krijgen, wordt gezuiverd zodat het daarna opnieuw te gebruiken is. Voor het beschermen van de bloemen tegen ziekten en schadelijke insecten zetten telers ‘goede beestjes’ in. Chemische gewasbeschermingsmiddelen maken daarmee dus plaats voor biologische gewasbescherming. Wist je trouwens dat de planten waaraan de rozen groeien, wel acht tot negen jaar meegaan, terwijl dat vroeger slechts vier jaar was? Ook in dat opzicht is de Nederlandse roos een bloem die lang meegaat.

Miljarden rozen per jaar

Nederland telt in totaal 130 hectare kassen met rozen. Het merendeel van die bloemen vindt via bloemenveiling Royal FloraHolland hun weg naar de bloemenwinkels, groothandels, tuincentra en supermarkten. Op jaarbasis verhandelt Royal FloraHolland 3,2 miljard rozen. In de aanloop naar Valentijnsdag worden op de locaties van de bloemenveiling zo’n 152 miljoen rozen verhandeld. Daarvan is zestien procent afkomstig van Nederlandse rozentelers. Het betreft hier het premiumsegment.

Minder energie

Wist je dat Nederlandse rozen binnen 24 uur bij jou in de vaas kunnen staan en met de helft minder energie worden geteeld dan vijf jaar geleden? Om mooie, grote en stevige bloemknoppen te vormen, hebben rozen warmte en licht nodig. De kassen worden daarom tijdens koude perioden verwarmd. Ledlampen zorgen ervoor dat rozen tijdens donkere dagen voldoende licht krijgen. Daarvoor is tegenwoordig de helft minder energie nodig dan vijf jaar geleden. Dat komt omdat telers steeds zuiniger zijn met energie. Tevens verwarmen steeds meer rozentelers hun kassen met aardwarmte, oftewel geothermie. Dat is heetwater uit aardlagen op twee tot drie kilometer diepte. Ook slaan telers in toenemende mate ‘s zomers zonnewarmte uit de kas op, in ondergrondse waterlagen. In de winter pompt de teler dit warme water op voor verwarming van de kas. Zo gebruikt hij zijn kas als energiebron.

Avance Flowers - Avance Roses 

Een van de bekendste verkooppunten uit Lansingerland is Avance Flowers - Avance Roses van de gebroeders Robin en Frank van der Meijs. Zij telen rozen van de hoogste kwaliteit van het soort Red Naomi aan de Pastoor Verburghweg 7. Aan dat adres staan diverse bloemencarroussels waar je geheel contactloos kunt betalen. De carrousels zijn 24/7 beschikbaar. Op Valentijnsdag zelf hebben ze een extra verkooppunt buiten van 13.00 uur tot 17.00 uur. Neem ook een kijkje in de webshop avance-roses.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant