Corry en Hans wonen hun hele leven al in Berkel en Rodenrijs. De laatste 44 jaar in de Wilhelminastraat.
Corry en Hans wonen hun hele leven al in Berkel en Rodenrijs. De laatste 44 jaar in de Wilhelminastraat.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Hans Bes

Actueel 448 keer gelezen

Hans Bes is een geboren en getogen Berkelaar. Hij is ook altijd in Berkel blijven wonen. Al bijna 44 jaar woont hij in de Wilhelminastraat, in een prachtig huis met een hele diepe achtertuin inclusief vijvertje. Zulke tuinen vind je niet in een nieuwbouwwijk.

Hans Bes is getrouwd met Corry Hulst uit Rodenrijs. Ze hebben elkaar ontmoet bij Willem Huijgensz, denkt Hans. Op 23 januari 2025 hopen Corry en Hans vijftig jaar met elkaar gehuwd te zijn. Het huwelijk van vijftig jaar is dan netjes verdeeld over de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Later dit jaar hoopt Hans Bes de prachtige leeftijd van 75 jaar te bereiken. Dat zou dan op 25 september moeten gebeuren. Of er dan een groot feest wordt georganiseerd, dat is nog niet duidelijk. Toen Hans zestig werd, had Corry een verrassingsfeestje georganiseerd in de feestruimte van haar neef Cor Overmeer aan de Noordeindseweg.
“Ze hebben het toen bijna tot het laatst voor me geheim weten te houden. Op de dag van het feestje vond ik de koelkast wel erg leeg voor een dag waarop iemand jarig is. Het was wel heel bijzonder om bij zo’n surprise-party ineens je familie, je vrienden en je collega’s te zien. Wat we dit jaar gaan doen, ofwel wat er dit jaar voor me wordt gedaan, dat zien we nog wel. Het is wel een mijlpaal, 75.”

Hans verkeert nog in een prima gezondheid. Hij is nog lekker actief met van alles. Op maandagmorgen is hij een van de mensen die bij voetbalclub TOGB de hele accommodatie schoonmaakt. Je hebt dan de onderkruipers die op de begane grond de kleedkamers schoonmaken. En je hebt de bovenliggers die de kantine en bijbehorende ruimtes schoonmaken. Met een man of twintig is het heel gezellig. Daarbij maken vele handen licht werk.
“We beginnen om een uur of acht en om half tien zijn we al een eind op streek. Het is ontzettend gezellig onder elkaar. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de biljarts en voor de bestuurskamer en de corner. Dat is de ruimte waar de sponsors en de vip’s zitten als het eerste thuis speelt.”
Op dinsdagmorgen is Hans ook bij TOGB. Met een paar anderen verricht hij dan allerlei technische klusjes die gedaan moeten worden. Er is altijd wel een stopcontact dat los zit of een kraan die het niet doet. Woensdag is de biljartdag bij TOGB. Dan regelt hij samen met vriend Hans Bertens – een oom van tennisster Kiki - de wedstrijden van de middagploeg en dan speelt hij zelf ook. Hans heeft van nature een aardig balgevoel, of het nou om voetbal of tennis ging of om biljarten; hij wist en weet de ballen altijd lekker te raken. Voor de biljartkenners: met libre maakt hij er een kleine zestig in dertig beurten. Dat is heel behoorlijk.

Boerderij
Voetballen deed Hans al op heel jonge leeftijd. Hij woonde met zijn één jaar oudere broer Sjaak en hun uit Berkel afkomstige ouders, Jan Bes en Grarda van Eijk, in de boerderij van Leen van der Arend aan de Klapwijkseweg, nabij de grens van Berkel en Pijnacker. Daar woonde onder meer ook de familie Steentjes met een flink gezin.
“We hebben daar een geweldige jeugd gehad. Heel vaak nam ik vriendjes mee van school naar de boerderij. We konden daar geweldig spelen. Al gauw ontdekten we ook een voetbalveldje waar we ieder vrij uurtje in de weer waren. Teun van Viegen, bekend van DSVP uit Pijnacker, woonde daar ook. Via andere jongens uit Pijnacker ben ik eerst bij Oliveo aan de Monnikenweg gaan voetballen. En vanaf mijn veertiende jaar bij TOGB. Ik was best een behoorlijke middenvelder, maar eigenlijk niet serieus genoeg. Daarom speelde ik meer in het tweede dan in het eerste.”
Uiteindelijk heeft een hele zware enkelblessure ervoor gezorgd dat Hans op zijn 38ste moest stoppen met voetballen. Hij kijkt met vreugde op al die jaren terug. “Tot mijn 25ste zat ik in de selectie. Daarna waren we het derde en later het vijfde van TOGB. Teams met allemaal goede voetballers, met wie het heel prettig voetballen was. En met Pietje Lach als leider. Dat was Piet van den Bulk. Die man lachte altijd. Vandaar de naam Pietje Lach.”
Hans heeft daarna nog wel getennist – veel gedubbeld met vriend Hans Bertens – maar die enkel zorgde er voor dat het nooit echt een succes was. “Ik wilde ook de scherpe ballen proberen te halen maar dat lukte vaak niet door die enkel. Later hebben ze de enkel vastgezet zodat ik er geen pijn meer aan had. Wandelen gaat gelukkig redelijk. Niet de Vierdaagse van Nijmegen maar een paar kilometer lukt wel.”

Werk
Hans was geen jongen die graag op school zat. Omdat hij eind september was geboren, was hij altijd de jongste leerling en moest hij op zijn tenen lopen om het bij te houden. Na de Jozefschool zat hij op twee technische scholen in Rotterdam, met als richting metaal en bankwerker. Vanaf zijn vijftiende tot zijn 59ste werkte hij – met een korte onderbreking van een jaartje – bij BURG Wegtransportmiddelen aan de Katwijkerlaan in Pijnacker. Eerst als monteur en later als magazijnchef.
“Dat was echt een wereldbaan, waarbij ik heel veel contact had met vele tientallen collega’s. Heel jammer dat BURG in 2009 failliet werd verklaard. We stonden van de ene op de andere dag met z’n allen op straat. Een jaar voordat ik met vervroegd pensioen had gekund was het klaar. Gelukkig zei iemand van het UWV dat ik wel lang genoeg had gewerkt. In die tijd was het ook lastig om op je 59ste nog een baan te vinden. Het was heel naar. Ineens ben je je werk en al die leuke contacten met je collega’s kwijt. Later maakte het bedrijf een doorstart, maar daar hadden ze ons niet meer bij nodig. Heb je ergens meer dan veertig jaar gewerkt en dan loopt het zo af. Vooral de manier waarop was heel zuur. Via vrijwilligerswerk, vooral bij TOGB, heb ik toen het plezier weer teruggevonden.”

Hobby’s
Hans heeft veel leuke bezigheden. Hij is al lang geleden gaan zingen bij het Shantykoor IJgenweiss en heeft het daar ontzettend goed naar zijn zin. Met negen anderen van IJgenweiss hebben ze vijf jaar terug het zogenoemde Houthakkerskoor gevormd. Met dat gezelschap maken ze her en der in het land campings op een gezellige manier onveilig. De meeste hebben een caravan en een paar huren dan een huisje. Ook dichterbij hebben De Houthakkers soms een optreden. Onlangs nog bij het evenement Piet & Friends, waarbij de Houthakker Piet Zwinkels muzikale vrienden had opgetrommeld voor een gezellig muziekavondje in ’t Koetshuys.
Een vaste hobby van Hans en Corry is al jaren lang: met de caravan er op uit. Dat doen ze minimaal drie keer per jaar een paar weken. Voor corona gingen ze vaak naar het buitenland en de laatste jaren blijven ze steeds meer in Nederland. Ook daar kun je heerlijk fietsen; vaak een kilometer of veertig vijftig per dag.

Kinderen
Corry, die zelf in het onderwijs heeft gewerkt, en Hans hebben twee zoons, Roy van 45 en Ivo van 43. Roy woont met partner Brenda in Gouda. Hun zoontje Mika van bijna vier komt iedere donderdag naar Berkel, met pa Roy die als business-controller dan in het ouderlijk huis zijn werk doet, terwijl Corry en Hans op Mika passen. Zo is ook de donderdag een gezellige en goed gevulde dag. Tweede zoon Ivo is 43. Hij is met partner Michelle een paar jaar terug naar Zuid-Spanje geëmigreerd. Eerst zouden ze daar een B&B gaan opzetten, maar toen vanuit Berkel talloze vrienden op bezoek kwamen, vroegen ze zich af: willen we dat wel, het hele jaren mensen over de vloer? En dus is Ivo nu als zelfstandig bouwondernemer zonder personeel actief geworden, terwijl de makkelijk Spaans sprekende Michelle receptiewerk doet in een appartementencomplex. Vorig najaar zijn Corry en Hans nog olijven gaan plukken bij ze.

Gezondheid
Hans Bes is blij dat iedereen in het gezin gezond en gelukkig is. Grote plannen voor de toekomst heeft hij niet. Gewoon gezond blijven en lekker doorgaan met allerlei leuke bezigheden; dat is zijn doel. Zijn broer Sjaak was één jaar ouder dan hij maar hij is in 2001 al overleden aan een spierziekte. Zo kan het dus ook gaan. Dus het devies van Hans is: genieten van iedere dag die je krijgt en er steeds weer wat moois van proberen te maken! (SO)

De donderdag is voor kleinzoon Mika.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant