De kersverse gemeentedichter, Lianne Keemink, met de wisseltrofee.
De kersverse gemeentedichter, Lianne Keemink, met de wisseltrofee.

Gemeentedichter Lianne schrijft al sinds ze zich kan herinneren

Actueel 392 keer gelezen

Lansingerland – Lianne Keemink is de nieuwe gemeentedichter voor 2024 en 2025. Afgelopen week werd ze gekozen als opvolgster van Woes Ploum, die vanaf 2022 de gemeentedichter was. Lianne houdt van lezen en schrijven en heeft verschillende boeken uitgebracht over zelfontwikkeling. In haar dagelijks leven vormt zelfontwikkeling ook een rode draad. Ze is namelijk decaan bij de Hogeschool Rotterdam. Lianne verheugt zich erop om zich in te zetten op literair gebied in Lansingerland. Hoe ze dat gaat doen, zullen we de komende tijd zien en lezen. “Ik vind het leuk om mensen te supporten en een beetje aan het lachen te maken”, zegt Lianne.

Lianne schrijft al sinds ze zich dat kan herinneren. “Mijn vader vertelt wel eens lachend dat hij vroeger een bal naar me probeerde te rollen en dat ik naar de bal keek en vervolgens naar een boekje toe liep.” De liefde voor lezen en schrijven zat er al vroeg in. In het dagelijks leven werkt Lianne als studentdecaan op de Hogeschool Rotterdam. Ze helpt studenten, die te kampen hebben met bijzondere omstandigheden bij het studeren. Daarnaast is Lianne creatief schrijfdocent voor het NTI. Het schrijven is ze altijd blijven doen naast haar werk. Een tijdje hield ze een online blog bij. Inmiddels heeft ze meerdere boeken op haar naam staan. Vroeger schreef ze ook regelmatig gedichten, maar dat is de laatste jaren een beetje op de achtergrond geraakt. Lianne heeft een website over zelfontwikkeling. Ze schrijft hier reviews over zelfhulpboeken en over onderwerpen die hiermee samenhangen. In 2015 viel ze met deze site op bij een uitgeverij en kreeg ze een boekencontract. Haar eerste boek ‘Je moet bijna niks’ kwam uit in 2018. Het boek gaat, zoals de titel al een beetje verklapt, over het feit dat er maar weinig dingen zijn die je echt móet doen. Deze gedachte kan helpen bij het gevoel van ontspanning in de dingen die je in het dagelijks leven doet. Het tweede boek heet ‘Dingen anders doen’ en gaat over gewoonteveranderingen. Haar meest recente boek, tevens haar favoriet, kwam anderhalf jaar geleden uit. Dat boek, ‘Je kan het doen’, gaat over relaxed en gemotiveerd productief bezig zijn.

Gemeentedichter

Toen een vriendin haar erop wees dat de gemeente Lansingerland op zoek was naar een nieuwe gemeentedichter, wist ze meteen dat ze zich daarvoor wilde inschrijven. In totaal hadden zich vijf kandidaten aangemeld. De jury gaf aan dat iedere inzender eigen kwaliteiten bezit, die passen bij de functie van gemeentedichter. Toch kon er maar één de nieuwe gemeentedichter van Lansingerland worden en dat was niemand minder dan Lianne Keemink. “Ik had totaal niet verwacht dat ik was gekozen”, zegt Lianne. Het was tot op het laatste moment nog spannend. Samen met haar vriend en een collega was ze aanwezig in Theater ‘t Web. Toen de voorzitter van de jury het juryrapport voorlas begon het langzaam te dagen bij Lianne. “Degene die we hebben gekozen, is een dichter die gedichten schrijft die ontroeren, die mensen raken. De poëzie in haar gedichten is duidelijk aanwezig. Zij spreekt hier meerdere doelgroepen mee aan. En wat belangrijk is voor een gemeentedichter; ze geeft blijk van het kunnen ‘verhalen’ in een gedicht”, zei de voorzitter. “Toen ik die woorden hoorde ging het belletje bij me rinkelen, dat was nog geen dertig seconden voordat mijn naam werd genoemd”, zegt Lianne. 

Ideeën

Lianne heeft al verschillende ideeën waar ze als gemeentedichter invulling aan kan geven. Houd de socialmediakanalen van de gemeentedichter in de gaten! “Blijf bewust kijken laat de waan van alledag los. Haal diep adem en kijk om je heen waar je je echt bevindt, zowel fysiek als intern”, dat is de boodschap die Lianne aan de lezers wil meegeven. De rode draad in haar gedichten zal vooral de mens zijn en de zaken die momenteel in de gemeente en in de wereld spelen. Mochten er onderwerpen spelen waar men graag een gedicht over zou willen, dan kan men mailen naar: gemeentedichter@lansingerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant